Откриха три огромни астероида близо до Земята

В края на месец октомври астрономите се натъкват на три астероида, които са близо до нашата планета, пише за откритието сайтът 30dumi.eu, позовавайки се на изявление в сайта на НАСА

Астероидите са с размери между 2 и 20 км – два се оказват втори и трети по големина обекти в близост до нас, което истински изненадва учените, тъй като до този момент те остават неизвестни за науката.

Астероидът 2013 UQ4 е открит на 23 октомври тази година от проекта „Каталина” за търсене на астероиди. Небесното тяло е с размери 19 км в диаметър, а орбитата му е обратна – движи се около Слънцето в посока, която е противоположна на движението на планетите.

tri-asteroida

В края на месец октомври астрономите се натъкват на три астероида, които са близо до нашата планета

Вторият астероид 2013 US10 е открит от „Каталина” в последния ден на месец октомври. Според астрономите неговите размери също са не по-малко впечатляващи от тези на 2013 UQ4 – близо 20 км в диаметър.

Третият астероид 2013 UP8 е забелязан от астрономите чрез астероидния проект „Pan-STARRS” на 25 октомври тази година. Той е значително по-малък в сравнение с другите два астероида – 2 км в диаметър. 2013 UP8 е причислен към групата на потенциално опасните астероиди, тъй като може да се приближи до орбитата на нашата планета. Това обаче е малко вероятно да се случи в близко бъдеще.

Откриха три огромни астероида близо до Земята
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *