Намериха вкаменелост на пълен с кръв комар

Биохимикът Дейл Грийнуолт, работещ към Музея по естествена история във Вашингтон, неочаквано се натъкна на вкаменелост на комар, който все още е пълен с кръвта на последната си жертва, пише за необичайното откритие сайтът rozali.com

„Това всъщност е първата вкаменелост на комар, пълен с кръв, намирана до този момент”, заявява Грийнуолт. Находката е открита в колекцията на ентомолог, която я подарява на Музея по естествена история във Вашингтон преди 25 години.

Това всъщност е първата вкаменелост на комар, пълен с кръв, намирана до този момент

Това всъщност е първата вкаменелост на комар, пълен с кръв, намирана до този момент

Най-старият вкаменен комар е на възраст 95 млн. години, когато динозаврите все още обитават нашата планета. Макар че голям брой насекоми се хранят с кръв, до този момент почти няма открити вкаменелости, доказващи именно такъв тип хранене в хода на еволюцията. До този момент са намерени едва четири фосила на насекоми в света, в които са открити косвени доказателства, че те са се хранели с кръв.

Любопитната находка е открита в седиментен слой в древно езеро в американския щат Монтана. Тя е единствената досега, която показва, че хемоглобинът и производните му могат да се съхранят във вкаменелост.

Любопитната находка е открита в седиментен слой в древно езеро в американския щат Монтана.

Любопитната находка е открита в седиментен слой в древно езеро в американския щат Монтана.

Спектрометричният анализ с ядрено-магнитен резонанс доказва, че в стомаха на насекомото има много високи нива на желязо, които идват от молекули на порфирин, влизащи в състава на кръвта. Данните ясно доказват съществуването на съхранени сложни биомолекули във фосили от далечното минало.

Много интригуваща находка, но с една разлика, че динозаврите и комарът са живели преди потопа, което прави само преди няколко хиляди години, според други теории отхвърлящи еволюционната. Такава теория е креационната, която подкрепя с научни доказателства писаното в Библията за сътворението, и е съобразена с годините от библейския доклад.

Намериха вкаменелост на пълен с кръв комар
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *