Моисей преминал Червено море с помощта на ураганен вятър?

Учените продължават да се ровят в делата на Бог, разследвайки библейските чудеса, давайки обяснения за тях.

Това направиха и специалистите от щатския Национален център за изследване на атмосферата, съвместно с колегите си от Колорадския университет. Обектът на тяхното изследване бе чудото, свързано с Мойсей и водените от него евреи, преминали вкупом по дъното на Червено море, разцепено на две по божията воля.

Според съобщеното от Ройтерс двата екипа създали компютърен модел, който дава абсолютно правдоподобно обяснение за фактите около древното събитие. Подобен преход би могъл да стане единствено в делтата на река Нил, където мощен ураган със скорост от 100 км/ч, насочен в дадена посока, може да образува проход. При наличието на тези условия, по мнението на Карл Дрюс от Националния център, проходът с водни стени от двете страни би могъл да просъществува за около четири часа.

Появата на коридора се обяснява с помощта на хидродинамиката. Моделирането достатъчно точно съответства на събитията, описани в книгата, споделя още Дрюс.

моисей мореИ наистина в Бибилята се описва факта, че през цялата нощ на чудото е духал силен вятър, който превърнал морето в суша.

Заключението опровергава предишната теория за обяснение на чудото – цунами. Постепенно образуване на коридор не би могло да се получи, ако в случая ставаше дума за явлението „приливна вълна”.

Всъщност това в никакъв случай не би трябвало да разочарова вярващите. Все пак и ураган със скорост 100 км/ч би могъл да е резултат от божията воля.

Моисей преминал Червено море с помощта на ураганен вятър?
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *