Проф. Пърсивал Чжан от Политехническия институт на Вирджиния е убеден, че един ден заведенията за хранене ще предлагат на своите клиенти необичайна храна – чипс от дървени стърготини, яхния с шума, царевични стебла и някои други растителни части, които сега не изглеждат особено апетитни

Ученият е сигурен, че тази шокираща на пръв поглед храна ще се хареса на голям брой хора, ако преди това се обработи по специален метод, разработен от него самия, чрез който се получава скорбяла от дървесни стърготини и някои други селскостопански остатъци.

Известно е, че растенията се състоят от целулоза, изграждаща техните клетъчни стени. В суровата си форма обаче тя не е подходяща за консумация, тъй като човешкият организъм не е в състояние да я храносмила.

храна дървени стърготини

Проф. Пърсивал Чжан от Политехническия институт на Вирджиния е убеден, че един ден заведенията за хранене ще предлагат на своите клиенти необичайна храна

Целулозата и скорбялата са полизахариди, а молекулите им са изградени от вериги глюкозни единици, като разликата между двете е единствено в химическите връзки.

В съдържащата се в картофите и тапиоката ядлива скорбяла глюкозните единици са свързани с два вида връзки, разграждащи се в захари от ензима амилаза при храносмилане.

В неподходящата за консумация целулоза обаче връзките са други и се разграждат от ензима целулаза, отсъстващ в човешкия организъм, поради което тя не може да бъде използвана като храна.

Проф. Пърсивал Чжан успява да преобразува връзките и да превърне иначе грубата целулоза в подобно на скорбяла прахообразно вещество, наречено амилоза.

нумерология

Последната е значително по-здравословна от скорбялата, тъй като се разгражда по-бавно.

Чрез метода на проф. Чжан, който ще направи възможно създаването на храна от нов тип, се получава също така и етанол, който пък може да се използва за биогориво.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: