Времето през идващите шест почивни дни, които ще завършат с големия християнски празник, посветен на Св. Георги – Гергьовден, ще бъде студено и бурно

Тази година Гергьовден ще ни поднесе истински сюрприз. Времето през идващите шест почивни дни, които ще завършат с големия християнски празник, посветен на Св. Георги – Гергьовден, ще бъде студено и бурно. Първите четири дни, от 01 до 04 май, температурите ще бъдат по-ласкави, а слънцето по-щедро към нас, но 05 и 06 май ще са много студени, на места е възможно дори да превали сняг, алармират синоптиците от НИМХ от БАН, цитирани от „Стандарт” и БЛИЦ.

Гергьовден

Гергьовден ще ни поднесе истински сюрприз тази година

Метерологът Петър Янков коментира, че средните температури през деня в първите почивни дни, ще са в интервала между 15 и 20 градуса, но след обяд, почти над цялата страна, ще се изсипват щедри валежи. Особено опасно ще бъде по високите места по Гергьовден. Синоптиците предупреждават, че планините няма да са благосклонни към туристите, тъй като ще има гръмотевични бури, а на места е възможно дори да вали сняг.

Янков сподели още, че от проливните валежи през последните дни особено страшно е положението в по-малките реки, където коритата не са били почиствани. Валежите не са необичайно високи за сезона, средно между 15 и 30 л. на кв.м., но непочистените легла на реките създават реална опасност от наводнения.

нумерология

Гергьовден ще бъде посрещнат от градовете от Централна и Източна България щедро окъпан в дъжд. Синоптиците ни съветват, че ако желаем една топла и слънчева почивка, просто да се насочим към друга дестинация.

Ако пък плановете ни са за активен планински или туризъм сред природата, е необходимо да се съобразите с факта, че времето ни готви студена вълна, която да залее България. Осезателно ще се усещат и буквално ледените въздушни маси, които прииждат към Балканите и което ще донесе поредното понижаване на градусите по термометрите у нас. Така навръх Гергьовден ще имаме температури между 13 – 18 градуса.

В заключение прогнозата на НИМХ за предстоящите почивни и празнични дни около Гергьовден, посочва, че като цяло температурите през месец май 2014 г. ще са значително по-ниски от обичайните досега за това време на годината, а валежите ще са преизпълнили щедро нормата си.

Но нека времето не ви попречи да си изкарате едни незабравими празници и на Гергьовден не забравяйте да закичите своя дом с букови клонки за здраве и късмет!

сподели бутон

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: