Кой ли в днешно време сяда на коледната или новогодишна трапеза без орехи… Те присъстват в менюто ни целогодишно, и под всякаква форма, но в края на годината тези полезни ядки имат съвсем друго предназначение. Чрез тях може да се гадае. Това споделя и самата Гала, която разказва, че традицията да гадае с орехи съществува в нейното семейство още от време оно. Бабата на нейната баба е гадаела с чудните ядки, които след това цялата фамилия изяждали с удоволствие. Гала прилежно записвала всичко онова, което ядките предричали онова, което ще се случи през годината, и тези предсказания били нейния компас през дванайсетте месеца.

Ако се върнем столетия назад, ще научим, че традицията да се гадае с орехи не е типична за нашите земи. Още елините и древните римляни питаели почит към могъщото дърво. За да осигурят богата жътва, римляните ритуално наторявали с орехови ядки нивите по време на цереалиите – тържествата в чест на Церера, богиня на плодородието, майчинството и брака, но и на подземния свят. И до днес в някои страни след младоженците се хвърлят орехови ядки, за да е плодовит бракът им. Има поверие, че ако девойката държи орех в раклата си, чеизът й ще стане много богат и красив.

Орехът се възприема и като алегория на тайното, трудно за овладяване познание. Черупката му пази ядката така, както черепът защитава мозъка. Нещо повече, двете сърцевини си приличат по форма. Според келтско предание край извора, който извирал от долната земя и пренасял с водите си божествената мъдрост, растял орех. Този извор дал началото на река Бойн, една от главните в Ирландия. Орехите, които падали в извора и се понасяли по течението, дарявали онзи, който ги изяде, с цялото знание на света.

нумерология

У нас има поверие, че орехът с могъщите си корени стига до самото сърце на земята и е проводник между горния свят и долния, този на мъртвите. Смята се, че в навечерието на Свети Дух душите на умрелите се вселяват в ореховите дървета. Затова през седмицата, предхождаща Петдесетница, не бива да се чупят и секат клоните им. Битува суеверие, че ореховата шума, която се хвърля на Петдесетница в храма, има свръхестествената сила да предава послания от отвъдното. В нейното шумолене някои хора можели да доловят гласа на свои починали близки.

В народните представи, наред с ореха, и лешникът е носител на мистична мощ. Лесковата пръчка е сред най-сигурните защити от нечистата сила. Според легендата свети Патрик, размахвайки прът от леска, прогонил от земите на Ирландия змиите – символ на злото. У нас се казва, че под леска змия не спи. Лескови пръти се вплитат в стените на хамбарите, а кръстачки от тях се слагат в домовете, защото гонят плъховете и мишките.

От лескови пръчки се правят и багетите за търсене на вода и заровено имане. Народът вярва, че леската е благословено дърво, което мълниите не удрят. Някога бабите обикаляли люлката на новороденото със запален лесков клон в ръка, за да изгонят злите орисници. А гадаенето с лешници било не по-малко разпространено от това с орехи. Много благоприятен знак е да намериш лешник с две ядки. Случи ли се, може да си сбъднеш всяко желание, като изядеш едната ядка, а другата хвърлиш през лявото рамо. След това пазиш мълчание, докато някой не ти зададе въпрос, на който единственият възможен отговор е „да“. Какво ви пречи да опитате и вие – сега е времето на чудесата, нали?

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: