Гадания по дърветата – мистика и традиции!

Старите българи вярват, че растенията са едни от най-добрите предсказатели на бъдещето и те са неотменна част от тайнствените ритуали като гадаене по дърветата

durvo

Гадания по дърветата – мистика и традиции

Старите българи вярват, че растенията са едни от най-добрите предсказатели на бъдещето и те са неотменна част от тайнствените ритуали като гадания по дърветата. Те помагат при болест и лош късмет, при преодоляване на нещастия или просто зареждане с енергия.

Всички знаем, че когато сме изтощени или претоварени, когато сме подложени на стрес, една разходка сред природата, измежду дърветата, ни се отразява благотворно на силите. А ако обгърнем с ръце като прегръдка ствола на голямо дърво, то ние получаваме от неговите жизнени сили и презареждаме своя „акумулатор”.

Колкото повече чувстваме, че сме изтощени умствено или усещаме очите си претоварени, ако се взрем в зелените листенца на дърветата, ще усетим очите си отпочинали и по-спокойни.

А какво да кажем за гадания по дърветата. Те вещаят бъдещето по уникален начин. Те участват в не един и два тайнствени и мистични ритуали. Ето например, на Бъдни вечер, в нощта преди Коледа, в семейното огнище поставяме голямо дърво, наречено бъдник. Старите хора са гадаели в нощта на Рождество. Така например ако бъдникът гори с голям огън, силно и разпръсква искри – годината ще бъде добра, ще има реколта.

Вчера беше Баба Марта. На този ден с радост и надежда се закичваме с бели и червени мартенички, които да ни направят здрави, щастливи и да привлекат добрия късмет на наша страна. Но какво правим с мартеничките, когато видим щъркел – предвестникът на пролетта. Ние ги закачваме на цъфнало плодно дръвче или ги поставяме под камък, за да може всички наричания за здраве и късмет да се сбъднат.

Тези гадания по дърветата от много векове са съпътствали живота на българите. И днес разчитаме на благодатната им енергия и сила, за да се чувстваме добре.

сподели бутон

Гадания по дърветата – мистика и традиции!
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *