Ето какво безценно съкровище се крие на дъното на Черно море!

По дъното на Черно море се крие несметно богатство, което е оценено от експерти на милиони евро

На дъното на Черно море се крие безценно богатство. Експертите смятат, че неговата оценка е милиони евро. Това съкровище е всъщност огромното количество от бели миди, които са смятани за един от най-вкусните деликатеси. Специалистите са категорични, че на дъното на нашето море се крият огромни залежи от тези миди – повече от 100 – 150 тона, съобщи новината „24 часа”.

Мистериозно съкровище се крие на дъното на Черно море

Мистериозно съкровище се крие на дъното на Черно море

Българите не обръщат особено голямо внимание на това безценно богатство, което притежават, смятат турските и гръцките ни съседи. Ето защо много често турски и гръцки гемии навлизат в нашите териториални води късно вечер, а сутрин рано избягват след успешния улов в неутрални води.

Специалистите смятат, че само 400 кг от този уникален по вкусовите си качества деликатес, са напълно достатъчни, за да се осигури отличен доход. За белите миди има огромен пазар в Европейския съюз, като там се търгуват по 30 евро за килограм.

Траленето или промишленият лов на мекотели е забранено със закон в България, тъй като това може да доведе до унищожаването на повече от 1015 вида морски обитатели.

По думите на доц. Стойко Стойков, специалист по мидите към Института по рибни ресурси във Варна, още през 90-те години на миналия век, представители на Института са участвали като представител на Министерството на земеделието по отношение на уреждането на износ на няколко тона бяла мида за Турция. Тогава е имало сключено споразумение между българска и фирма от южната ни съседка, която е била докарала тралове, с които да лови мидите по крайбрежието. Но тогава не е имало достатъчно информация на каква цена са били продавани ценните деликатеси, допълва още доц. Стойков.


сподели бутон

Ето какво безценно съкровище се крие на дъното на Черно море!
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Ето какво безценно съкровище се крие на дъното на Черно море!

  1. Ей, т’ва журналята са голяма напаст. Проста напаст. „Несметното богатство“ се оказва „милиони евро“. Всеки нормален ще се досети, че милиони евро са несметни само за клошарите. „Огромните залец“ са всичко на всичко 100 – 150 тона. Което е едно нищо. Бутиково количество. Да не говорим, че като се умножи указаната цена от 30 евро/кг. по 150 тона се получава само 4,5 млн. евро. Ташак. Всякакви тъпи копирайтъри си изкарват 2 – 3 долара с такава идиотска статия, ама защо „24 часа“ я публикува?…

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *