Две нови гробници откриха в древен египетски град

Група археолози от Испания и Египет неочаквано се натъкна на две нови гробници недалеч от град Миня, намиращ се в централната част на Египет

По първоначална информация намерените гробници датират от епохата на XXVI-тата Саиска династия и са разкрити по време на археологически разкопки в района, където в древността се намира египетският град Пемдже.

В една от намерените гробници, която е датирана от учените на 685 – 525 г. пр.н.е., е погребан чиновник.

гробници Египет

Група археолози от Испания и Египет неочаквано се натъкна на две нови гробници недалеч от град Миня, намиращ се в централната част на Египет

Край много добре запазената му мумия археолозите откриват две направени от бронз мастилници, както и няколко бамбукови пръчки. За момента обаче те не са в състояние да разчетат точното име на погребания там служител или да кажат нещо повече за неговата личност.

Все още няма и по-точна информация за човека, погребан във втората от откритите гробници в Египет. Известно е, че и в двете са открити древни монети и риба, което би могло да има връзка с един широко разпространен в древността култ в град  Пемдже – към рибата оксиринх, която на външен вид изключително много наподобява щука. Жителите на града са считали, че водното създание е олицетворение на мъжкото достойнство на бог Озирис, заради което образът на почитаната от тях риба е разнасян из целия град по време на тържествени процесии.

Две нови гробници откриха в древен египетски град
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *