ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН – 4 декември!

Днес е голям празник, а имен ден празнуват някои имена!

От днес в продължение на 3 поредни дена почитаме паметта на големи светци – Света великомъченица Варвара, Свети преп. Сава и Свети Николай Мирликийски и Чудотворец.

Света великомъченица Варвара се родила в семейството на богат и уважаван баща, който бил езичник. Малката Варвара растяла от хубава по-хубава. А нейният баща започнал да се удивлява на нейната красота.

Знатният родител сметнал, че такава красота не може да бъде осквернявана от погледите на обикновените човеци,  затова  затворил младата девойка Варвара в една висока кула, за да бъде далеко от погледите на хората и да принадлежи само на него.

svyata-varvara

Света Варвара проявила изключителна сила на характера и смелост, затова е утвърдена като уважавана великомъченица

Варвара живяла доста време съвсем сама. Гледала от високо красивата природа наоколо и се удивлявала на Онзи, който я е създал.

Когато Варвара станала на възраст за женене, най-знатните младежи започнали да искат ръката й от нейния баща. Родителят на Варвара преценил, че няма смисъл да насилва девойката да се жени, затова й дал пълна свобода сама да си избере съпруг.

Освободил я от кулата и й позволил да излиза извън пределите на дома.

За зла езическа беда, вместо Варвара да хареса някой порядъчен момък, за когото да се омъжи, тя срещнала християните от града.

Вярващите разказали на любознателната Варвара за Създателя, за Иисус Христос, за вярата, за Царството Небесно.

Младата жена била толкова силно впечатлена от всичко, което научила. Затова решила, че няма да се омъжи, а ще стане християнка чрез Свето кръщение.

Доносници съобщили на бащата на Варвара, че неговата дъщеря изневерила на идолите и станала християнка. Разгневен бащата заповядал да я затворят в тъмницата и да я подложат на изтезания, но младата Варвара проявила упоритост и сила на характера. Не се отрекла от Христовата вяра.

Сам бащата наредил да я екзекутират, като той собственоръчно отсякъл главата на любимата си дъщеря през 305 г.

Тленните останки на младата Варвара, превърнала се във великомъченица, били погребани в Мала Азия, а два века по-късно били открити и пренесени в Константинопол (по-късно наречен Цариград и днешен Истанбул).

Малка частица от Свети мощи на великомъченица Варвара се намират в църквата „Свето Преображение“ в София, в ж.к. „Лозенец“.

Духовният подвиг на красивата великомъченица Варвара е огромен! Макар и твърде млада, девойката доказала, че всеки човек носи в себе си силата, храбростта и способността да отстоява своите принципи и вярвания.

В знак на благодарност, че Варвара предпочела мъченичеството, вместо да се изплаши и да се разколебае, Господ запазил нейните мощи нетленни, а името й се нарежда сред най-великите личности с огромни приноси за развитие и утвърждаване на християнството.

Днес всички ние имаме нужда от сила на характера, смелост  и доза дързост, за да се борим не само за нашата вяра, но и за по-добър и по-справедлив живот, без своеволия и беззакония.

Честит празник на всички с имената Варвара, Варка, Варя, Барбара.

Освен здраве и щастие, нека Света Варвара ви помага да бъдете смели и силни като нея!

Според народните обичаи Света Варвара е свързана с борбата против шарката. В миналото децата боледували от шарка, но не рядко ставали нейни жертви.

Затова на днешния ден майките и бабите месели прясна питка, която мажели обилно с мед. Варели царевица, която набъбвайки, започва да прилича на белезите от шарката.

Смесвали сварената царевица с мед и заедно с питката ги раздавали, за да може Баба Шарка да бъде сита и доволна, за да не напада малките деца.

 

сподели бутон

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН – 4 декември!
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *