Ясновидката Маг Джиляна, гадател

286

Мутация: хора без пръстови отпечатъци

Генен дефект е причината да съществуват хора, които не оставят специфичните пръстови отпечатъци по докосваните повърхности.

Както е известно, отпечатъците от пръстите на ръката са строго индивидуални и по тази причина те могат да служат за точна идентификация на хора. На света няма двама души с абсолютно еднакви линии, по тази причина пръстовите отпечатъци се използват и са световно признати като маркери на личността.  Щом един човек може да използва ръцете си и да не остави при това никакви следи от присъствие, значи е възможна появата на престъпник, който на практика ще бъде неуловим от спецорганите. Дефектът е описан от медицината, а отклонението носи името “адерматоглифия”.

Генетиците се приближават до тайните на този дефект, като изследват от кой ген зависят отклоненията и имат ли те връзка с някакво опасно страдание. Вече е установено, че виновник за явлението е генът Smarcadl. При хората с адерматоглифия той има по-дълга версия, каквото и да значи това. Друга съпътстваща характеристика на адерматоглифията е по-малкият брой  потни жлези на ръцете и стъпалата.

Междувременно учените са попаднали на цяло семейство швейцарци, в което няколко човека имат съвършено гладки пръсти. Вместо познатите концентрични линии в отпечатъка, те оставят върху пипнатите повърхности едни обикновени петна. Остава си все пак загадката – защо при едни от членовете на фамилията генният дефект “работи”, а при други всичко е наред и оставят пръстови отпечатъци по най-нормален начин.

За Марта Савова

Прочети още

Hobita

Няколко начина да прекарате времето си полезно и без електронни устройства

Толкова силно се сраснахме със своите електронни устройства, че забравихме какво е да живеем без …

Едно мнение

  1. Силвестър

    //Остава си все пак загадката – защо при едни от членовете на фамилията генният дефект “работи”, а при други всичко е наред //

    Загадка е, ама само за теб :D…гените на родителите се комбинират…. -при комбинацията на гени, в зависимост от това дали са доминантни или рецисивни, те могат да бъдат проявени, скрити, или унищожени- в случай че фенотипният белег е представен от доминантен ген, и в същото време родителят притежава и рецисивен, който се комбинира с рецесивен ген на другия родител (не говоря конкретно за този случай, а попринцип! Ако белегът е носител от рецисивен ген, то тогава унищожаването му в следващото потомство е невъзможно, макар че той може да остане скрит, в случай че другият родител е носител на противоположен- доминантен ген)……… нещо подобно се наблюдава и със синовете на хомосексуалисти(да не използвам друга дума).. както някои от вас знаят =моното=, може да се предава по наследство, но вероятноста е =фифти_фифти=, не се сещам какви бяха процентите но мисля че 60%, на 40% (не се сещам на къде клоняха, говоря на изуст)..
    —Благодаря Ви за интересната статия, не знаех че има хора без отпечатъци 🙂 —–

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *