Слънчева система като за деца. Колко и кои планети знаем. Забележителни факти. Макет (модел). Дефиниция. Карта на планетите. Звезда – Слънце. Най-голямата луна. Най-голямата планета – Юпитер. Сестрата на Земята – Венера. Нашата Земя. Червената планета Марс. Планетата с пръстените Сатурн. Седмата планета – Уран. Синята планета – Нептун. Диаграма на слънчевата система. Най-малката планета Меркурий. Плутон

Слънчевата система и нейното устройство от векове вълнува умовете на хората. От времето, в което хората са били убедени, че Земята е плоска и е центъра на Слънчевата система през откритието на Коперник, че всъщност планетите се въртят около Слънцето до скорошното откритие на две нови планети – темата за нашата система е необятна и винаги ще буди нови и нови въпроси.

Какво представлява Слънчевата система, кои планети знаем, какво не знаем за нея, куп любопитни и забележителни факти – от Chudesa.net събрахме всичко това и още много специално за вас, нашите читатели.

Слънчева система като за деца

Какво наричаме Слънчева система и защо е толкова интересна? Със сигурност се вълнувате като погледнете към небето и си задавате куп въпроси от рода на какво точно е Слънцето, защо е толкова важно за живота на Земята, какво са планетите.

Слънцето е нашата звезда – то не се различава от милиардите останали звезди, които виждаме да блещукат в небето вечер. Просто е по-близо до нас и затова ни се струва по-голямо от тях. Благодарение на близката си позиция, то ни дава светлина и топлина и по този начин прави живота на нашата планета възможен.

Земята обикаля около Слънцето, заедно с още осем планети, всяка от която следва свой собствен път, който наричаме орбита. Планетите не излизат от собствената си орбита, а времето, в което правят една пълна обиколка около Слънцето, се различава, в зависимост от това колко отдалечени са от него.

нумерология

Земята се завърта около Слънцето за една астрономическа година, а на това дължим смяната на сезоните и годишните времена.

Някои от планетите си имат спътници, които обикалят около тях, както самите планети обикалят около Слънцето.

Естественият спътник на Земята е Луната и ние я виждаме всяка вечер, стига небето да е ясно. Нашата планета е третата поред в Слънчевата система като преди нея са Меркурий и Венера. След нас е Марс, известен още като Червената планета, а четирите общо се наричат „вътрешни планети“. След Марс следват външните планети – Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон.

Между вътрешните и външните планети е разположен астероиден пояс – парчета скали, много по-малки по размер от планетите.

Земята и останалите планети се въртят около Слънцето благодарение на силата, с която то ги привлича, която наричаме гравитация. Всяка планета си има гравитационна сила, която е различна.

Гравитацията на Земята кара спътника й – Луната, да се върти около нея.

Колко и кои планети знаем

Смята се, че част от Слънчевата система са общо девет планети, които се въртят около,общата си звезда. Това са Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон (подредени в реда си на отдалеченост от Слънцето).

Последната планета – Плутон, предизвиква редица дебати, тъй като много учени са на мнение, че за нея не бива да се говори като за планета, а като за джудже, заради твърде малкия й размер.

През януари тази година пък астрономи обявиха, че между Нептун и Плутон са открили две малки планети, които също трябва да бъдат включени в Слънчевата система. Доказването на съществуването им обаче тепърва предстои.

Забележителни факти

Да не се придържаме само към сухите факти и физиката. Има куп любопитни факти за Слънчевата система, които със сигурност не знаете и които ще предизвикат интереса ви.

• Мъничкият Плутон, например, който вече споменахме, е по-малък от САЩ! Изглежда учените, които настояват за него да се говори като за джудже, имат известни основания за това.
• Меркурий е планетата, която се намира най-близо до Слънцето, но противно на очакванията, това не я прави най-горещата планета. Най-жежко е на Венера, на чиято повърхност градусите стигат и до 500 градуса по Целзий!
• Отново Венера – единствена тя се върти в посока, обратна на другите планети.
• Съществува теория, че в самия център на Слънчевата система има черна дупка, която всъщност държи Слънцето и планетите да се движат в строен ред. Това не е доказано, а песимистите се боят, че тази черна дупка в един момент ще погълне цялата ни система, в това число и нашата планета Земя.
• Юпитер ни пази от астероиди – гравитацията на най-голямата планета в Слънчевата система е толкова силна, че тя буквално „засмуква“ прмеинаващите астероиди като по този начин ги отклонява от траекторията на Земята и ни предпазва от сблъсък, който може да се окаже фатален.

Макет (модел)

слънчева система макет (модел)

Вижте макет (модел) на Слънчевата система

Още от училище най-лесният начин да научим устройството на Слънчевата система беше с помощта на макет, който да ни покаже движението на планетите, тяхното разположение и разбира се, начинът, по който всички те се движат около Слънцето.

Дефиниция

Научното определение за Слънчевата система е, че по своята същност тя е група обекти (не само планетите, но също и техните спътници, комети, астероиди, газ), които се въртят около общата си звезда – Слънцето.

Всички те са се образували от облаци прах и газ преди повече от четири милиарда години.

Карта на планетите

Изготвянето на карта на Слънчевата система е една от най-важните задачи на астрономите, тъй като по този начин се представят не просто позициите на деветте планети една спрямо друга, а също и орбитите, в които те се движат около Слънцето.

Което помага много при изучаването на техните специфики и характеристики.

Звезда – Слънце

Слънцето е звездата в нашата Слънчева система, на което дължим живота на планетата Земя. Любопитното е, че въпреки огромните си размери спрямо останалите планети, в астрономията то е класифицирано като „жълто джудже“, тъй като е доста по-малко спрямо голяма част от останалите звезди във Вселената.

Които обаче са твърде отдалечени от нас и поради тази причина ги виждаме много по-малки отколкото са в действителност.

Най-голямата луна

Най-голямата луна в Слънчевата система е Ганимед – един от естествените спътници на Юпитер. Важно е да уточним, че всички естествени спътници на дадена планета носят наименованието „луни“.

Диаметърът на Ганимед е 5262 км и ако обикаляше около Слънцето, а не около Юпитер, това небесно тяло щеше да бъде класифицирано като планета, а не като спътник.

Най-голямата планета – Юпитер

Юпитер, освен, че притежава най-голямата луна в Слънчевата система, е и най-голямата планета. Доста често учените го наричат „неосъществена звезда“, тъй като той излъчва енергия, подобна на енергията на звездите. И това се дължи на много голямата му маса.

Освен Ганимед, Юпитер има още три спътника, а радиацията на повърхността му е изключително висока..

Сестрата на Земята – Венера

Венера безспорно е най-загадъчната и будеща любопитство планета в Слънчевата система. Тя се намира най-близо до нашата планета и е наречена на богинята на любовта от римската митология Венера.

В древността хората са я наричали Вечерница и Зорница, тъй като се откроява изключително ярко на небето при изгрев и залез.

Самата планета поражда куп загадки. И до ден днешен не е ясно защо тя се върти в посока, която е обратна на всички останали осем планети. Най-разпространената теория е, че Венера се е сблъскала с друга планета, която е била част от Слънчевата система и това се е отразило на посоката й на движение.

А втората планета е изчезнала вследствие на сблъсъка. Освен това на повърхността на Венера е открито огромно количество въглероден диоксид – над 100 пъти повече, отколкото на Земята.

Нашата Земя

нашата Земя

Нашата Земя е третата планета от Слънчевата система

Нашата планета – Земята, е единствената от Слънчевата система, на която доказано има живот. Тя се намира на около 150 милиона километра от Слънцето и се завърта около него за 365,25 дена, заради което има високосни години – на всеки четири години имаме един допълнителен ден.

Около собствената си ос пък Земята се завърта за едно денонощие.

Червената планета Марс

След Земята, следва и Марс, по-известен като Червената планета. Наименованието си планетата е получила заради ярко червения си цвят, който се дължи на повърхностния й слой.

Благодарение на който Марс може да се наблюдава от повърхността на Земята и с невъоръжено око. За една обиколка около Слънцето планетата се нуждае от два пъти повече от земното време – две години.

Планетата с пръстените Сатурн

Сатурн е планетата, която предизвиква най-голямо любопитство най-вече заради интересния си вид. Около планетата има сериозен пръстен, за който дълго време се смяташе, че е единствен в Слънчевата система.

Буди любопитство самата структура на пръстена. Преди няколко века тогавашните учени са били убедени, че той е плътне. През 19 век обаче е било доказано, че това не е вярно и пръстенът на Сатурн е съставен от множество частици с различна големина – от микрони до километри и всички те са покрити с лед.

При наблюдение на планетата понякога изглежда сякаш пръстените й изчезват. Това се дължи на факта, че Сатурн се върти под наклон спрямо Земята и съответно пръстените също имат наклон, което, при определена позиция на двете планети, ги прави „невидими“.

Седмата планета – Уран

седмата планета Уран

Седмата планета Уран също има пръстени

Уран се намира на цели две хиляди и деветстотин километра от Слънцето. Планетата притежава цели 15 естествени спътника, а въпреки голямата си отдалеченост, може да се наблюдава и от Земята, при това с невъоръжено око.

Доста често обаче хората не успяват да го различат и го вземат за обикновена звезда, въпреки, че тъй като е планета, Уран не премигва.

Малко известен факт е, че и Уран има пръстени, досущ като Сатурн. Тъй като са образувани от облаци тъмен прах обаче, те се забелязват доста трудно и поради тази причина бяха открити едва преди 40-на години – през 1977 година.

Синята планета – Нептун

Размерът на Нептун е почти колкото големината на планетата преди него – Уран. Повърхността му е съставена изцяло от газ, който го прави да изглежда синкав на цвят. Заради това често е наричан и Синята планета – като Земята, която обаче дължи цвета си на водните басейни по повърхността.

И Нептун е планета, обградена от пръстени, но те са по-незабележими и от пръстените на Уран. Заснети са за първи път от сондата Вояджър 2 през 1989 година и са били толкова бледи, че при заснемането на кадрите светлината, излъчвана от Нептун, буквално ги направила невидими.

Наблюдението на самата планета също е доста трудно, да не кажем невъзможно. Единствено с помощта на много мощен бинокъл можем да го видим и то ще е като съвсем миниатюрно кръгче със синкав цвят.

Диаграма на слънчевата система

Досущ като с картите и макетите, диаграмата на Слънчевата система е изключително ефикасен и полезен начин да опознаем структурата на системата, в която живеем, както и да добием представа за мястото ни спрямо останалите небесни тела във Вселената.

Най-малката планета Меркурий

Меркурий е разположена най-близо до Слънцето („едва“ на 60 милиона километра), но въпреки това, както споменахме по-рано, не е най-горещата планета в Слънчевата система.

Меркурий също може да бъде наблюдаван без помощни средства като за целта трябва да го потърсим съвсем ниско над хоризонта малко преди изгрев и след залеза на Слънцето.

Видът му много наподобява звезда, която свети с постоянна бяла светлина. Ако решите да го наблюдавате обаче, трябва да бъдете изключително внимателни и винаги да изчаквате Слънцето или да залезе напълно или да не е изгряло изобщо, а само да се зазорява.

Меркурий се намира твърде близо до него и наблюдението му може да доведе до проблеми с очите, дори и да използвате бинокъл или телескоп.

Плутон

Плутон

Плутон е най-отдалечен от Слънцето

Плутон е планетата, която се намира на най-голямо разстояние от Слънцето. Заради отдалечеността си, температурата на повърхността му е изключително ниска и съответно е почти постоянно замръзнала.

Планетата е съставена от метан и азот, а космическата агенция НАСА прави непрестанни опити да я изследва, за да добие по-ясна представа за нея. Планирано е дори изпращането на специална сонда, която да вземе проби от атмосферата на Плутон.

Както вече споменахме, заради миниатюрните си размери, Плутон е обявен за планета-джудже. Спътникът му Харон в голям почти колкото него, заради което доста експерти-астрономи предпочитат да гледат на тях като на планетна двойка, а не като планета и нейния естествен спътник.

Планетата е толкова далеч от Земята, че е трудно да бъде наблюдавана дори и с най-мощните телескопи. Дори и „Хабъл“ успява да заснеме единствено малко кръгче, на повърхността на което няма нищо.

Плутон е по-малък по площ от площта на САЩ.

Надяваме се, че тази тема за Слънчевата система ви е била интересна. Ще се радваме да споделите с нас в коментари още любопитни факти за системата, в която се намира и нашата планета!

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: