Гергьовден
Всичко най-важно за Гергьовден

Гергьовден – всичко, което трябва да знаем (Подробен справочник)

Справочник за Гергьовден с картички и пожелания. Именници, песни (видео), обичаи и традиции. Гергьовден в Гърция, Сърбия и другаде. Рецепти за гергьовденска трапеза.

Още в статията: Пожелания за Гергьовден; Именници; Свети Георги; История; Картички; Песни и текстове; Слави Трифонов; Христо Ботев; Софи Маринова; Обичаи и традиции; Гергьовден в различните народи; Почивка на Гергьовден; Рецепти за трапезата; Чеверме и агнешко; Поверия; Презентация.

Гергьовден наближава. По традиция България отбелязва един от най-големите си празници на шести май, а името на свети Георги е най-често срещаното у нас като изпреварва дори популярното Иван.

От години денят на Свети Георги е свързван с настъпващото лято, вярва се че той предвещава идващите топли дни, а за стопаните е символ и на новата стопанска година. Това е причината обичаите на този ден да са изцяло свързани с животновъдството, земеделието и здравето на животните и семейството.

Народното поверие гласи, че всяка капка дъжд, паднал на Гергьовден, носи по жълтица. Казано по по-обикновен начин, дъждът на Гергьовден вещае плодородна година.

Любопитното за Свети Георги е, че той е светец, почитан както от християните, така и от мюсюлманите. На иконите винаги е изобразяван яхнал бял кон докато пронизва змей. Откъдето идва и името му – Свети Георги Победоносец.

В различните религиозни и исторически източници, житието му е представено по различен начин. За християнската църква той е бил виден воин и стратег, загинал мъченически заради вярата си от ръката на император Максимилиан.

В българските поверия и легенди пък той е представян като смел млад юнак, който спасява невинна девойка от ламята, искаща да я отведе в долната земя. Това е причината шести май да е ден на българската армия – в знак на почит към храбростта на героя.

Какви са обичаите и традициите на Гергьовден, откъде можем да намерим най-хубавите картички, как празнуват празника в Гърция и Сърбия – отговорите на тези и още любопитни въпроси можете да намерите в тази тема на chudesa.net.

Справочник за Гергьовден с картички и пожелания

Макар по същината си да е църковен празник, от 1998 година насам Гергьовден е обявен и за официален празник на Република България под наименованието “Гергьовден, ден на храбростта и на Българската армия”.

Гергьовден
Гергьовден е сред най-светлите християнски празници

Причината за избора му, както вече споменахме, не е никак случайно. Пословичната смелост на светеца се оказала подходяща символика за деня на армията.

Култът към Свети Георги Победоносец е особено силен не сами у нас, но на целия Балкански полуостров.

Археолозите разкриват, че има реален шанс свети Георги да християнският еквивалент на древногръцкия бог Аполон, точно както свети Трифон е аналогът на Дионис.

Името на светеца произлиза от гръцкото “Георгиус”, което означава земеделец. За Аполон се знае, че е бил покровител именно на земеделието и животновъдството. И е бил млад и красив.

Точно както е изобразяван свети Георги на иконите – един от малкото християнски светци, които не са възрастни и с бради.

Любопитното е, че Българската Православна църква е избрала да отбелязва деня на Свети Георги по стар стил – т.е. по Юлианския календар. Всички останали православни църкви са избрали датата 23 април, по нов стил. Тъй като се вярва, че това е датата, на която е загинал мъченически в името на Христос.

Каква е историята на този светец, почитан и от християни, и от мюсюлмани?

Свети Георги е живял по времето на император Диоклециан, в края на трети век. Роден в християнско семейство, още от малък е възпитан в христовата вяра.

Картички за Гергьовден
Изберете най-подходящата картичка за Гергьовден

Когато е още малко момче, баща му е убит мъченически заради вярата си, а майка му се преселва в Палестина, където е стопанка на огромно имение.

Георги израснал красив и строен и на 20 години получава престижната за времето си военна титла “трибун”, благодарение на забележителните си качества на пълководец. Императорът лично се погрижил да го удостои с още по-висока длъжност и го направил член на държавния съвет на Римската империя, без да знае каква вяра изповядва Георги.

По онова време срещу християните имало издадени строги закони, храмовете им бивали разрушавани, книгите – изгаряни, а самите те – подлагани на нечовешки мъчения, за да се откажат от вярата си.

Убеден, че в най-скоро време смъртта ще го застигне, Георги започнал да се подготвя за нея. Раздал парите и скъпоценностите си на най-близките си приятели, освободил робите от имението си и подарил имотите си на бедните.

В началото на 4 век (годината е спорна – в различните исторически сведения се говори за 303 – най-разпространената, 305 или 306 година), Георги бил измъчван и убит заради вярата си.

Малцина са наясно, че съществуват и хипотези, че митът за Гергьовден има тракийски корени. Други пък са на мнение, че корените на празника идват още от прабългарите от далечна Азия.

Идеи за картички, пожелания и подаръци за Гергьовден

Както вече споменахме, името Георги е най-популярното мъжко име у нас. Което означава, че на 6 май празнуват десетки хиляди българи. Като добавим и празника на армията, съвсем спокойно можем да кажем че няма семейство в България, което да не отбелязва празника.

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

И съвсем естествено, за повода са нужни подаръци, пожелания и картички. На вашето внимание ще представим най-популярните такива, с които със сигурност ще впечатлите именника.

Най-често предпочитани за подаръци на Гергьовден, съвсем естествено, са иконите с лика на Свети Георги.

Можете да избирате между различни по големина изображения като най-предпочитани са тези, на които светията убива ламята.

Има и икони, които изобразяват единствено лика на Свети Георги, но те не са толкова предпочитани. Ако пък именникът е и военен, то това означава, че той отбелязва двоен празник.

В такъв случай можете да се насочите към малко по-нетрадиционен подарък, който все пак да е свързан с повода. По магазините можете да откриете голямо разнообразие от всякакви декоративни оръжия, които да използвате за подаръка.

Най-предпочитани са ножовете, сабите и самурайските мечове. Ретро пистолетите също се радват на завидна популярност.

Как стои въпросът с картичките?

Най-разпространените, естествено, отново са с изображението на Свети Георги. Не по-малко популярни са и картичките с пролетна тематика, изобразяващи агънце сред зеленина или пък гушнато от млада девойка.

Това е свързано с агнешкия курбан, който се прави на този ден, за здраве.

Да не забравяме и пожеланията, които са не по-малко важни от подаръците и картичките. Какво да пожелаете на именника, за да сте сигурни, че няма да се повторите с другите и думите ви ще бъдат запомнени?

Слави Трифонов и Каналето Гергьовден
“Гергьовден” на Слави Трифонов и Каналето е сред най-обичаните песни

Прието е самото име или светията да бъдат част от пожеланието за празника. Затова не е никак чудно, че най-често е прието на именника да се пожелава да бъде винаги закрилян от светията, а името да му носи само слава и успехи.

“Това е името на Победата, бъди и ти винаги победител!”, е чудесно пожелание за именника ви.

Разбира се, не е нужно задължително да имаме Георги в семейството, за да отбележим хубавия празник.

Можем просто да си пожелаем Свети Георги да бъде винаги редом с нас и да ни дарява с увереност и сила.

В снимките към темата можете да видите няколко идеи за картички и пожелания за Гергьовден.

Именници, песни (видео), обичаи и традиции

На Гергьовден празнуват не само хората, носещи името Георги, но и всички онези, които са негови производни като Галя, Георгина, Гинка, Гюрга, Гергана, Гиргин, Георгина, Ганка, Гоце, Ганчо.

Заради популярността на празника, за него са писани песни, които и до ден днешен са популярни сред хората.

Кои са най-известните песни, посветени на Гергьовден?

  • Слави Трифонов и Каналето – “Гергьовден”, е може би най-слушаната песен от няколко години насам. Тя е българският вариант на “Едерлези” – народната песен на ромите, обитаващи Балканския полуостров.
 • Едерлези е циганското наименование на Гергьовден, който, както вече споменахме, се отбелязва дори и от циганите-мюсюлмани.

Песента е изключително популярна не само в ромската култура като Горан Брегович дори я записа за саундтрака на “Циганско време” – филм на известния режисьор Емир Костурица.

У нас “Едерлези” се изпълнява от практически всички ромски оркестри и изпълнители, в това число и Софи Маринова.

Мелодията на “Едерлези” е послужила за основа и на песента на Йорданка Христова “Гергьовден”, която се различава текстово от изпълнението на Слави Трифонов и Каналето.

  • Поп фолк изпълнителката Джена също отдаде дължимото на празника като записа песента “Празник е, любе, Гергьовден”.
  • Оркестър Орфей също имат тяхна интерпретация на песен за празника, а ансамбъл Тракия са сътворили един от най-хубавите си танци по повод деня на Свети Георги.

За важността на празника още по време на Османското робство говори и стихотворението “Гергьовден” на Христо Ботев. Който използва празника, за да подтикне хората да се събудят от вековния си сън и да спрат да се примиряват с несправедливостта.

Обичаи и традиции за Гергьовден

"Гергьовден" Христо Ботев
“Гергьовден” на Христо Ботев

Като всеки един голям празник, Гергьовден открай време е свързван с куп традиции и обичаи, които се изпълняват за здраве и берекет в дома. Празникът отбелязва настъпващото лято, заради което традициите са свързани с животновъдството, земеделието и настъпващата нова стопанска година като цяло.

Най-популярният обичай за този ден е печенето на агне, което да събере на трапезата цялата фамилия.

Освен него, на масата трябва да има и агнешка дроб сарма, както и зелен лук и пресен чесън.

Пекат се обреден хляб и баница, вари се жито и се сервира вино. Освен това на Гергьовден не бива да давате назаем млечни продукти.

Прието е стопанката на дома да стане рано, за да премете и да закичи над всички врати букети, направен от здравец и люляк или цъфнали клони от плодно дърво. Тези букети трябва да останат на мястото си докато не изсъхнат, а по този начин здравето и късметът няма да напускат дома през цялата година.

По селата все още се изпълнява и обичаят “задояване” – овцата, която през годината първа се е сдобила с агънце, се закичва с венец, направен от здравец, коприва, глог и къпина. Всички те трябва да са вързани с червен конец, за здраве.

Същият венец се окичва и на вратата на кошарата. Самото задояване трябва да се направи от млада жена, а първа от млякото трябва да отпие друга млада жена, за да може да се раждат женски агънцета.

На Гергьовден за първи път през годината може да се направи прясно сирене, но то не трябва да се соли, за да не секне млякото на овцете.

Изобщо, зеленината, цъфналите дървета и цветя заемат основно място в традициите на Гергьовден, тъй като те символизират силата на природата и се вярва, че могат да я пренесат и върху хората и дома.

От това вярване идва и обичаят в утрото на празника над входната врата на дома да се закичват клони от бук или цъфнало плодно дръвче.

За да е плодородна земята, в нея се заравя първото боядисано червено яйце от изминалия Великден, а росата, събрана преди деня, се вярва, че е лековита. Затова много хора се къпят в нея, за да бъдат здраве, а жените вярват, че тази т.нар. “блага роса” им помага по-лесно да заченат деца.

Освен традициите за здраве и берекет, се вярва още, че Гергьовден е моемнтът, в който трябва да се изгонят злите сили. За тази цел се правят китки от жилещи растения, както и такива със силна миризма – коприва, чесън, къпина, за да може злото да бяга надалеч от тях.

На местата, където все още стопаните колят агънце, преди обреда му се дава да хапне зелена трева и малко сол, за да бъдат сити всички в дома.

Гергьовден
Гергьовден е празник на овчарите

Освен това на главичката му се прикрепя венец от билки.

Обредният хляб, който се пече за Гергьовден, трябва да бъде украсен със символите на празника – агне, кошара и овчарска гега. Преди да се постави на трапезата, трябва да се освети, играят се и специални хора за празника.

Правят се люлки, на които неомъжените девойки се люлеят, а костите от агънцето се заравят в земята за здраве и плодородие.

Освен свързаните със Свети Георги обичаи, на 6 май задължително се прави и пищен парад, с който да бъде отбелязан и Празника на българската армия. Бойните знамена се освещават и се прави водосвет за здравето на военнослужещите ни.

Гергьовден в Гърция, Сърбия и другаде.

Както вече споменахме, България е единствената страна на Балканския полуостров, в която Гергьовден се отбелязва на 6 май. В Гърция, Сърбия и останалите държави датата е 23 април – датата, на която Свети великомъченик Георги е загинал за вярата си.

В Гърция светецът е на особено голяма почит, а името Георги е най-предпочитаното. Там също празникът е и ден на военните и армията, още сутринта се отслужва тържествена литургия, която събира миряните.

Много от гърците са убедени, че Свети Георги ги закриля, а местната традиция е хората да обикалят с иконата му брега на морето. Прави се курбан за здраве и в църквата се носи погача.

Любопитното е, че до 1916 година у нас Гергьовден също се е отбелязвал на 23 април. През 1916 година в България е въведен Григорианският календар и до 1968 година празникът се отбелязва на 6 май (който по време на тоталитарния режим е Празник на овчаря).

От 1969 година до 1976 денят на Свети Георги отново е преместен на 23 април, за да се върне на 6 май от 1977 година до днес, след решение на тогавашната партийна власт.

Заради популярността на празника у съседските ни държави, както и поради фактът, че денят официално е обявен за почивен, мнозина българи избират да го отбележат в чужбина.

Сред най-предпочитаните дестинации са съседни Сърбия и Гърция. Южната ни съседка привлича с възможността да бъдат съчетани културния туризъм и отдиха в едно.

Гергьовден
Гергьовден е популярен празник не само у нас

Туроператорите предлагат голям избор от възможности за екскурзии до Гърция, като желаещите могат да избират между пътувания до Халкидики, Солун, Атина или Метеора.

Цените варират в зависимост от продължителността на пътуването и настаняването в хотел, като за 4-дневна почивка започват от около 200 лева на човек и могат да стигнат до 400-500 лева.

Сърбия също е предпочитана дестинация за Гергьовден. И тук възможностите са доста, като най-често туристите предпочитат да пътуват до Ниш, Нови Сад и Белград.

И тук цените варират според времетраенето и вида настаняване за нощуване. Най-приемливите оферти са от порядъка на 200 лева за две нощувки като в тази цена не са включени допълнителните екскурзии.

Разбира се, не е задължително да пътувате в чужбина, за да отбележите празника. В България също има много неповторими места, които предлагат комфорт и уютна обстановка за прекарване на Гергьовден.

Предпочитани дестинации са тези, които все още пазят спомена за миналите времена и са съхранили бита и традициите на предшествениците ни – Трявна, Арбанаси, Родопите, Копривщица.

Рецепти за гергьовденска трапеза

Както всички добре знаят, Гергьовден неизменно се свързва с печеното агънце, което задължително трябва да присъства на гергьовденската трапеза. Начините за приготвянето му са много, а в следващите редове ще ви запознаем с някои от най-популярните и интересни рецепти.

 • Агнешко чеверме – класика на трапезата за Гергьовден. Приготвянето му не е никак трудно, но все пак има някои тънкости, които трябва да знаете, преди да преминете към печенето.

След като изкормите и измиете агнето (или си го купите готово за готвене), го подсушете добре и го натъркайте хубаво със сол. Зашийте отвора на корема и набодете цялото агне на шиш.

Той се закрепва на около 25-30 сантиметра от жарта и трябва да се върти бавно като се пече в продължение на около три-четири часа. От време на време трябва да се маже с лой, за да не изгори.

Как да проверите, че чевермето е готово? Трябва от месото около плешката да излиза бял сок когато го набодете с вилица. Когато агнето е изпечено, можете да натопите лойта в червен пипер и да го намажете за един последен път.

Месото се накъсва и тогава се поднася.

 • Агнешко, печено на фурна със зелен лук

Ако нямате възможност да изпечете цялото агънце на чеверме, винаги можете да приготвите месото и у дома, във фурната. Като в тази рецепта сме включили и зелен лук, който е задължителен за гергьовската трапеза.

Продуктите, които са ви нужни, са килограм агнешко месо, 3-4 стръка пресен лук, олио, черен и червен пипер и сол на вкус.

Приготвянето не е никак сложно: нарежете месото на порции и го потопете в предварително направената марината от олиото, черния и червен пипер и солта, като добавите и една чаша вода.

След това наредете парчетата в тава и отгоре им насипете нарязаният на дребно лук. Долейте с една чаша вода, покрийте с фолио и изпечете в предварително загрята фурна за около два-три часа.

 • Дроб сърма с агнешко

Още едно ястие, което е задължително за софрата за Гергьовден. За него ще ви трябват един килограм агнешки дреболийки, две чаени чаши ориз, една глава кромид лук, олио, джоджен и сол на вкус.

За заливката са ви нужни три яйца, 120 мл прясно мляко и 2 супени лъжици брашно.

Приготвяне: Дреболийките (сърце, агнешки черен и бял дроб) се сваряват за около един час, а бульонът се запазва. Продуктите са напълно сварени тогава, когато са омекнали.

Изчакайте ги да се охладят и ги нарежете на кубчета.

Гергьовден трапеза
Агнешкото е важна част от трапезата за Гергьовден

Задушете лука и когато омекне достатъчно, добавете ориза. Запържете докато стане прозрачен и добавете нарязаните дреболийки. Овкусете с подправките, изсипете в тава и залейте с останалия от варенето бульон, който предварително сте прецедили.

Печете в продължение на около един час в добре загрята фурна, след което залейте със сместа за заливката и оставете за още около 15 минути да се доизпече.

Огромното предимство на това ястие е, че може да се консумира както студено, така и топло.

 • Гергьовска погача

В рецептите не можем да пропуснем и погачата за Гегрьовден, която се приготвя за здраве и берекет. За нея са ви нужни половин килограм брашно, 100 грама масло, 100 мл прясно мляко, три яйца, 20 грама мая, една чаена лъжичка сол и захар.

Приготвяне: Пресейте брашното заедно със солта и захарта и направете в средата му кладенче. Смесете разтопеното масло с млякото и след като охладите сместа, добавете маята в нея, докато се разтвори.

Получената смес се изсипва в кладенчето, докато се получи гъста кашичка, която се оставя на топло за около 30 минути, за да втаса.

Добавете разбитите яйца и замесете тесто в продължение на около 10 минути. Отново оставете да втаса, този път за час – час и половина, отново месете и поставете в тавичка, предварително намазана с олио или разтопено масло.

Отгоре се украсява с предварително направени от тесто фигурки (добре е да са свързани с празника – агънце, овчарска гега и т.н.) и оставете да втаса за още 30-40 минути.

Намажете отгоре с един разбит жълтък и печете за около половин час в средно загрята фурна. Можете да украсите с ядки като бадеми и орехи.

Освен показаните, други популярни ястия за Гергьовден са агнешко с лапад или спанак, агнешко в гювече и агнешко с чесън и розмарин.

Поверия за Гергьовден

Наред с традициите и обичаите, Гергьовден е свързан и с куп поверия и суеверия. Ето и най-популярните от тях:

 • Вярва се, че на този ден можете да направите магия срещу болести с помощта на конци. Тя се прави от млади момичета, които връзват червен конец на ръката си и жълт – на трендафила. Смята се, че трендафилът гони болестите.
 • Отново за предпазване от болести и зли очи, особено по животните, овчарите приготвят кравайчета и обикалят с тях три пъти кошарите с добитъка.
 • За да се предпазите от болки в кръста, вържете на него дрян или върба или в краен случай – три стръкчета ечемик.
 • Болните вярват, че ако се проврат три пъти по вековно дърво, ще оздравеят. Лечебна сила има и водата, която завива наляво, т. нар. “лява вода”.
 • Гергьовден поверия
  Гергьовден е свързан с куп поверия

  Събраната на този ден вода се използва за гадаене, баене и за лечение на болни очи. Задължително е тя да е събрана от място, в което са се къпали млади жени преди изгрев слънце.

 • Росата, събрана навръх празника, лекува екземи и струпеи. Освен това с нея трябва да се замесят обредните хлябове, използва се и за подкваса на млякото.
 • Добре е на Гергьовден да се пие сутринта на гладно студена вода, тъй като се вярва, че тя притежава свойството да пречиства кръвта.
 • Ако поставите клонче от глог на кръста си, ще се предпазите от болки докато работите.
 • Силата на цветята и водата е силно застъпена в поверията за Гергьовден, затова хората се закичват със свежи цветя и се къпят в реката или росата, за да се възползват максимално от силата на природата, която се отключва в този ден.
 • Най-възрастната жена в дома трябва да плесне лекичко децата с клонче коприва, докато са още в леглата. Това се прави, за да бъдат здрави през цялата година.
 • Същото това действие може да се изпълни и от първия събудил се в дома, който да плесне по ходилата всички останали.
 • Жените носят китка, направена от коприва на челото си, за да не ги боли главата.
 • След като изядете агнето, трябва да запазите кокалчето от предния му десен крак и да го задържите в дома си до следващия Гергьовден. То ще ви служи като мощен талисман, който да предпазва от уроки дома и близките ви.
 • Ако измиете лицето си с гергьовденска роса, ще се избавите от луничките.
 • Вярва се, че вечерта на Гергьовден заровеното в земята имане танцува със син пламък и може да бъде открито.

Презентация за Гергьовден

На вниманието ви представяме и една подробна презентация за Гергьовден. В нея са отбелязани всички най-важни моменти, свързани с празника.

 

За Чудеса.НЕТ

Георги Календеров е редактор в сайта Чудеса.Нет от 2006 година, когато е самото създаване на сайта.

Прочети още

Манастир Свети Мина, чудотворна икона, молитва, картички

Какво се носи в манастир “Свети Мина”? Чудотворна икона

Какви чудеса се случват в манастира “Свети Мина”. Чудотворна молитва към Свети Мина и икона. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *