5 000 български турци вземат турско гражданство извънредно

Пет хиляди български турци пожелаха да се възползват от възможността да получат турско гражданство, без да изчакат предвидения в законите на съседната държава петгодишен срок

Турското правителство огласи наредбата, която урежда този въпрос, в навечерието на парламентарните избори през юни 2011-а.

Декретът обявява “амнистия/прошка по изключение” за етническите турци от друга държава, които пребивават временно в Турция. Според строго спазваните правила гости и туристи могат да пребивават в страната с т.н. “тезкерета”, но са лишени от редица права и са в някаква степен дискриминирани.

Това се усеща при по-дълъг престой, тъй като хората с тезкерета имат проблеми с осигуровките, нямат право на държавна работа, не могат да придобиват недвижимо имущество. Редовното гражданство се придобива едва след като изтекат петте години, през които кандидатът трябва да покаже лоялност към новата си родина.

Срокът за подаване на документи за извънредната екстра току що приключи. За уреждането на бумагите бяха дадени пет месеца – време, необходимо за набавяне на всевъзможни справки и удостоверения от българските служби ГРАО, за превода и легализацията им чрез Външно министерство.

За много от българските турци това решение се оказа малко чудо, тъй като дава възможност на разделени семейства да се съберат за постоянно. Много български граждани-турци, подгонени от безработицата, намират варианти да работят при роднини или приятели в Турция и заминават с туристически визи, но плановете им не винаги се осъществяват заради посочените ограничения.

Т.н. амнистия решава в много случаи подобни проблеми. Почти половината от кандидатите са от Истанбул, има доста хора от градовете с компактни колонии на български турци в Измир, Бурса и Одрин.

http://youtu.be/xrn2pHAmgpQ

5 000 български турци вземат турско гражданство извънредно
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “5 000 български турци вземат турско гражданство извънредно

  1. Турци това е нация която съществува милион години а „български турци“ както се изразяват някои селяни не е съществувало никога и няма и да съществува.Нека някой да стане и да разкаже на тия селяни !!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *