Ясновидката Маг Джиляна, гадател

Ревматоиден артрит – не пренебрегвайте ранните симптоми

Ревматоидният артрит е заболяване, което засяга ставите сравнително често. Точните причини все още се проучват, автоимунен характер, при което се засягат както хрущялът, така и ставите.

Специфични клетки – остеокласти, значително допринасят за този процес.

Статистиките сочат, че около един процент от хората, независимо в коя страна живеят, боледуват от ревматоиден артрит. Засегнати са предимно жени.

След навършване на 30 г. рискът от артрит нараства. С напредване на възрастта той прогресира и може да се стигне да невъзвратима деформация на ставите. Автоимунният артрит не е болест на третата възраст. Той може да се открие и при хора в третата декада от живота, дори деца.

Симптомите на ревматоидния артрит се разпознават лесно:

♑ сутрин се появява една необяснима скованост в ставите, която по правило трае един час и по-дълго;

♑ движенията се затрудняват и са ограничени. Пациентите а двигателна активност, в това число и трудно разгъване на крайниците след сън;

♑ в ставите присъства и болка – понякога оплакванията са слаби, а друг път по-изразени. Типичното е, че тя остава постоянна. Касае се за тъпа болка. Обикновено тя доминира в сутрешните часове.

♑ появява се забележим оток на ставите с червенина. Това подуване може да обхване и околните тъкани, не само ставата. То ги кара да изглеждат „пухкави“;

♑ самата става е неестествено затоплена и зачервена;

♑ друга особеност е симетричното проявление, и то при голям брой стави. Тоест засегнати са стави и от двете страни на тялото. Най-често страдат малките костици на дланите и китките. Не е изключение обаче, ако оплакванията се разпрострат и към ставите на лакътя, коленете, глезените и раменете. Тазобедрените кости също може да бъдат обхванати от възпалението. Болните се затрудняват да вършат нормално дори най-лесните дейности във всекидневието;

♑ напипват се подкожни уплътнения по засегнатата става (често срещано около лактите) – казват им ревматоидни възли;

♑ мускулатурата отслабва, започва да се проявява атрофия.

Невисоката температура, която продължава без други видими причини, също е типичен признак на ревматоиден артрит. Има и още симптоми: човек спи лошо, губи апетит. С прогресията на артрита нерядко се засягат и увреждат бъбреци, сърдечен мускул, бели дробове, периферни нерви, съдове на кръвообращението. Страдат и други органи. Съветът на специалистите е да се отиде на лекар без отлагане. Грешка е, ако се чака проблемът да отшуми сам.

Артритът е хронично заболяване, което се лекува

Вече има одобрени съвременните лекарствени препарати, които дават много добър ефект. Те облекчават симптомите, спират прогресията свалят риска от усложнения.

ревматоиден артрит симптоми, белези, диагностика - 0143
Ревматоиден артрит се познава най-лесно по пръстите на ръцете.

Има два вида медикаменти, които се прилагат при ревматоиден артрит. Те действат срещу възпалението и балансират реакцията на имунната система. Първата група намалява инфекцията и болката. Втората група потиска имунната реакция. Този подход лекува самото заболяване. Само ревматолог има компетентност да определи вида и продължителността на лечението. За целта се провеждат необходимите детайлни изследвания. Колкото по-рано стартира терапията, толкова по-добри са изгледите за пациента.

Голямо значение имат малките промени в начина на живота – въпреки болката двигателната активност не бива да се ограничава. Старайте се да бъдете колкото се може повече физически активни. Внимателно избирайте какво да включите в менюто. Избягвайте храни, които провокират или стимулират процеси в организма, които водят до възпаление.

За Чудеса.НЕТ

Георги Календеров е редактор в сайта Чудеса.Нет от 2006 година, когато е самото създаване на сайта.

Прочети още

Благоприятните свойства на плодовете на черната и бялата черница, богати на хранителни вещества, са много полезни за здравето

Плод на черна черница – лечебни свойства във фитотерапията

Благоприятните свойства на плодовете на черната и бялата черница, богати на хранителни вещества, са много …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *