Най-голямата тракийска гробница (могила) Малтепе до село Маноле
Най-голямата тракийска гробница (могила) Малтепе до село Маноле

Открит е първият пергамент в гробница с древен литературен текст в България

В древна тракийска гробница е намерен първият пергамент с древен литературен текст в България, който представлява фрагмент от стихотворение на Солон

В гробница на древно тракийско семейство в село Татарево, община Пръвомай, съдържащо останките на принцеса, дете и това, което изследователите наричат ​​духовен човек (или жрец, но не винаги е същото), е пощаден по една случайност от крадци. В гробницата на човека, археолозите открили глинен съд, който някога съдържал балсам, върху който е написан, очевидно случайно на пергамент, фрагмент от стихотворението на Солон “Молитва към музите”.

Тракийската гробница е била подложена на аварийно отваряне, тъй като през последните години крадци са работили по тунелите, водещи до нея. Археологът е успял да извлече артефакти и да запише данни, преди злодеите да влязат в гробницата. В Татарево разположената могилата е с размери 60 метра в диаметър и 12 метра височина.

Тракийската гробница на принцеса, дете и духовен човек е спасена от крадци в последната минута.

Търсещите съкровища са ограбили много от хилядите археологически обекти в България, но споменатата гробница на древно тракийско семейство от трима души е пощадена. В гробницата на този духовен човек или жрец, археолозите открили глинен съд, който някога съдържал балсам, върху който е изписан, фрагмент от стихотворението на Солон “Молитва към музите”. Солон (634-559 г. преди Христа) е бил най-прославеният политик в древна Гърция и един от прочутите 7 мъдреци на Атина.

Фрагментите на стихотворението, които са се отпечатали върху глинения съд са с удебелен шрифт:

„Дайте ми от просперитета на благословените богове и от цялото човечество притежанието, което някога е с добра репутация; и така да бъде удоволствие за приятелите ми, и скръб на моите врагове, от първия почитан, от другите се ужасявах. Благосъстоянието, което желая да притежавам, но да го спечеля несправедливо, нямам желание; без да се проваля, защото след време идва възмездие.”

Глиненият съд съдържащ балсам, на който е изписан фрагмент от стихотворението на Солон "Молитва към музите". Откритието е от тракийска гробница от 1 век.
Глиненият съд съдържащ балсам, на който е изписан фрагмент от стихотворението на Солон “Молитва към музите”. Откритието е от тракийска гробница от 1 век.

В блога „Археологията в България”, археологът Костадин Костадинов казва, че находката е уникална, тъй като тя е първият пергамент с древен литературен текст, който някога е намерен в България. Повечето от пергамента се е разпаднал. Освен това тя е отличителна, защото буквите са отпечатани назад, обяснява той.

Духовният човек е бил погребан в четвъртата и най-дълбока гробница, на 9 метра под повърхността на земята. Освен това детето и жената, идентифицирана като тракийска принцеса, са погребани на първо ниво, за тях специалистите са на мнение, че това е било християнско погребение.

Историята на разкопките включва драма. В последно време крадците вече се били вкопчили и ограбили тунелите, водещи към могилата, докато очевидно се търсели тракийски гробници.

Блогът „Археологията в България” посочва, че незаконният трафик на антики в България вече от много години се разраства, а някои смятат, че това е второто най-изгодно престъпление за мафията след наркотрафика. Хиляди хора печелят от това, което блогът нарича “копачи от ниско ниво”, очевидно участват в плячкосването, което може да генерира около 260 милиона евро годишно за престъпните групи.

Друга българска гробница (могила), която е избегнала грабежите, е била на един одриски аристократ, чиито гробни стоки включвали тази броня и шлем.
Друга българска гробница (могила), която е избегнала грабежите, е била на един одриски аристократ, чиито гробни стоки включвали тази броня и шлем.

Плячкосването не се случва само в България.

Това не се случва само в България, плячкосването е проблем. Сайтът SavingAntiquities.org пише:

„Всеки ден, някъде по света, иманярите са натоварени да разрушават археологически обекти и древни и малки антични паметници, известни и неизвестни, в търсене на продаваеми артефакти, за да могат да бъдат контрабандирани и закупени от антикварни дилъри, частни колекционери и музеи.   Политическите конфликти и размирици само изострят този проблем. … Древните обекти не са просто красиви за гледане. Открити в техния оригинален контекст, ако са правилно интерпретирани, те ни помагат да разберем начина, по който са живеели нашите предци, техните общества и тяхната среда. Те допълват възгледа ни за древния живот и обогатяват нашето разбиране за самите нас на много нива. Сред малкото оцелели от ранната културна история, антиките представляват съществена част от нашето глобално културно наследство.”

Доцент д-р Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив, заяви, че балсамариумът е бил най-вероятно в главния гроб на това, което изследователите наричат ​​Великата древна тракийска могила в Татарево.

До погребаният мъж е имало още няколко други тежки стоки, но археолозите са намерили желязно копие и три други керамични съдове. Тялото на мъжа е било кремирано. Неговите хора са го поставили в гроба, покрили са го с дърва и са го изгорили. Принцесата и детето също са били кремирани. Тези духовни мъже или меже да се нарекат жреци са били най-образованите на своето време хора.

Костадин Кисьов в блога „Археологията в България”, обяснява, че е очевидно, че   погребаният човек не е бил войн, защото е нямал въоръжение или скъпи декорации, което показва, че е бил духовна личност. В Античността, хора като него са били най-ерудирани.

Най-голямата тракийска гробница (могила) Малтепе до село Маноле
Най-голямата тракийска гробница (могила) Малтепе до село Маноле

Той каза, че вярва, че духовният човек е бил от одриското племе, които са били най-могъщите сред древните траки и основали Одриското царство. Кисьов вярва, че човек вероятно е можел да прочете стихотворението на Солон, което е написано на древногръцки език, въпреки че през 90-те години след Христа, траките са били погълнати от Римската империя, казва блогът „Археологията в България”. По темата е писано и в сайта velikabulgaria.eu.

За Иван Василев

Прочети още

Фази на Луната през 2022 г. и другите.

Кога е пълнолуние през май 2024? Пълнолуние в Стрелец. Какво да правим?

Фази на Луната през май 2024 г. и другите. Кога е пълнолуние този месец? Какво …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *