В Шотландия е открито кралство от времето на тъмните векове

Според археологическите доклади в Шотландия е преоткрито отдавна изгубено кралство, за което се смята, че е датирано от времето на тъмните векове

Археолозите твърдо вярват, че са открили мястото на изгубеното кралство Рейгед, едно от най-трудно откриваемите от всички кралства от 6-ти век на тъмната епоха във Великобритания.

Въпреки че великите кралства бързо са се издигнали и са били унищожени в тъмните векове и тяхната славна структура е загубена с времето, самата сърцевина на едно от тези отдавна изгубени кралства може да е била наскоро открита, съобщава LiveScience. През тъмната епоха или както у нас е по-известно средните векове е времето, за което са налични малко източници и археологични находки, и затова е затруднено историческото му изследване.

Ето как според художник би могло да изглежда селището на кралство Рейгед.

Ето как според художник би могло да изглежда селището на кралство Рейгед.

Според съобщенията мистериозното кралство, известно като кралство Рейгед, се смятало за едно от най-трудно откриваемите, което се изплъзва на учените от всички царства на Великобритания от тъмната епоха от шести век.

Кралството най-често заема територията на Северна Великобритания през шести век и е изпаднало в неизвестност, след като е било унищожено в началото на следващия век.

Интересното е, че царството на Рейгед се казва, че е било управлявано от крал Уриен, който се появява в легендите за крал Артур. Казва се, че крал Уриен се е оженил за сестрата на крал Артур Морган Ле Фей. Тъй като бракът им не бил щастлив, Морган е желаела да вземе меча Екскалибур и да убие Уриен и Артър да заеме мястото му като крал на Рейген, и с него да се настани на престола и любовникът й Аколон.

Лазерно сканирано изображение на издълбаните пикстийски символи.

Лазерно сканирано изображение на издълбаните пикстийски символи.

Преди това, експертите, въпреки че останките на царството са били разположени в Къмбрия (или Камбрия в някои преводи), окръг в Северозападна Англия, граничещ с Шотландия. Истината е, че точното местоположение е останало неизвестно от Средновековието, очевидно досега.

В книга, озаглавена The Lost Dark Age Kingdom of Rheged от д-р Боулес и колегата му археолога Ronan Toolis пишат, че хълмът на Тръсти е вероятно кралското седалище на Рейгед, царство, което е имало Галъуей (порода дребни яки коне) в централната област. Д-р Боулес е споделил това и на Съвета на шотландските археолози.

Според него и другите учени това е било мястото на религиозни, културни и политически иновации, чийто принос за културата в Шотландия може би не е бил признат. И все пак влиянието на Рейгед, с храма на Тръсти в своето светско сърце и най-известният му крал Уриен въпреки всичко пронизва историята и литературата на Шотландия и извън нея.

Разкопките на място разкриха, че хълмът на Тръсти е бил всъщност сложен вид крепост, която датира от около 600 сл. Хр. Освен това, експертите стигат до извода, че оформлението на селището е в съответствие с това на уреждане на висок статус през този период от историята.

Археолозите твърдо вярват, че са открили мястото на изгубеното кралство Рейгед, от 6-ти век на тъмната епоха във Великобритания.

Археолозите твърдо вярват, че са открили мястото на изгубеното кралство Рейгед, от 6-ти век на тъмната епоха във Великобритания.

Според авторите на книгата, хората, живеещи на хълма Тръсти, не са се занимавали със селско стопанство. Вместо това богатството на това домакинство разчитало на контрола си върху земеделието, животновъдството и управлението на местни природни ресурси – минерали и дървесина – от имение, вероятно обхващащо по-широкия ландшафт на долината до брега на морето и контролът на морските кораби.

Контролът се е поддържал чрез обвързването на хората от тази земя и областите отвъд кралското домакинство, чрез подаръци, обещания за защита и откуп от нападения и войни.

Сведения за съществуването на кралство Рейгед има отдавна, но те са оскъдни. По отношение на откритията на археолозите през последните години може да се каже, че легендите за крал Артур и други от епохата на тъмните векове оживяват.

В Шотландия е открито кралство от времето на тъмните векове
5 (100%) 4 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *