Ракията е българско национално питие, което се приема най-добре с българската национална шопска салата

Дори кризата и ниските доходи не доведоха до голям спад в потреблението на алкохол в България, сочат статистиките. Българинът пие бира. В държавния бюджет приходите, които българските пивовари са внесли се изчисляват на около 152 млн. евро, оповестиха от браншовия съюз.

И в миналото, и сега така се приготвя домашната ракийка

Но българинът си обича домашно приготвената ракия. Изчислено е, че около 15 млн. литри са сварени в частни и общински казани за изминалата 2010 г. Приблизително 150 000 души си варят сами националното питие, слагат го в бурета да отлежи и си го консумират. Понеже най-употребяваната суровина за вино е гроздето, след като си източат вино, производителите варят ракия. От 1,5 кг грозде се получава 1 литър вино. От 6 кг грозде – 1 литър ракия. В домашни условия се приготвят по 100 млн. литра вино или 15 млн. литра ракия.

От началото на 2011 г. се наблюдава ръст в реализацията на вина на вътрешния ни пазар, оповестиха от Агенцията по лозата и виното. За изминалите десет месеца на 2011 г. са отчетени реализирани 58 482 137 литра вино. За съпоставка в същия период на 2010 г. консумацията на вино на вътрешният пазар е била 50 102 559 литра. Това показва значителен ръст за десетте месеца на 2011 г. с 16,7%, или литрово изражение 8 379 578 повече от съответния период за 2010 г.

нумерология

Това съвсем не означава, че който е консумирал по литър вино, сега е започнал да пие два, поясни Красимир Коев – началник на Агенцията по лозата и виното. Голямата част на ръста се дължи на изкараните на светло нелегални продажби на вино и от масовия алкохолен туризъм по Черно море.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: