Вкусната и неповторима „Шопска салата”, която ние обичаме, а чужденците стават луди по нея, се оказа родена в годините на соца

Водещи готвачи в най-елитните ресторанти в България по линия на „Балкантурист” решили да накарат чужденците по морето да запомнят нашата страна и с вкусна храна.

 "Шопска салата"

Уникалната "Шопска салата"

Затова те посветили няколко салати на най-известните области в България – шопска, македонска, добруджанска. Така разпределили вкусните български зеленчуци в рецепти и готово.

Единствено „Шопската салата” оцелява до наши дни в първоначалния й вид, защото при нея е най-сполучливо съчетанието на зеленчуците: краставици, домати, печени чушки, червен (кромид) лук и естествено настъргано сирене, писа Морето.нет.

Днес по заведенията отново се срещат салати като „Добруджанска”, „Македонска” и др., но техните рецепти са различни от първоначалните.

Ако се върнем назад в българската история ще видим, че в далечното минало хората не са ядели салати по начина, по който ги познаваме днес. В Пловдивския регион са режели червен лук, намачкан със сол и полят с оцет. Наричали го сала, обясни Мария Маркова, работеща в Института за етнология и фолклористика при БАН.

нумерология

В Добруджа са обичали да ядат зеленчуци, които са слагали цели на трапезата и всеки си ги е нарязвал на малки парчета или направо са си отхапвали от тях (домати, краставици, чушки).

Българинът е приготвял туршии. При тях различните зеленчуци втасват с саламура от сол и вода. Така са консервирали кисело зеле, чушки, зелени домати, люти чушлета, бамя. От тях са слагали през зимата на трапезата.

Но отново всеки си е вземал някакъв зеленчук и си го е хапвал. Чудесно мезе за греяната ракия и добавка към сланината.

Най-бедна е била трапезата на хората от планинските райони, където трудно се произвеждат зеленчуци. Те са се хранели с картофи, които виреят по тези места. Берели са коприва, киселец и други диви треви за приготвяне на каши и яхнии.

Но пък са отглеждали овце и крави, и са имали вкусно мляко, сирене, извара, масло, кътък.

Като цяло в далечното минало българите са използвали храната за поддържане на тялото, но тя не е била издигната в култ, както е характерно за държавите от западна Европа.

Калинка Петрова

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: