Чудо ли съхранява тялото на будистки монах като живо?

Тялото на будистки монах на 200 години е напълно съхранено

Уникално предизвикателство са поели монголски учени. Те ще изследват 200-годишната мумия на монах, открита преди няколко месеца, за която будистите твърдят, че е жива.

Добре съхраненото тяло на монаха е открито в Улан Батор от случаен жител, а после преминала в ръцете на друг монголец, който си правел сметката да я изтъргува на черно.

Будистки монахЗловещата мумия била загъната в животински кожи и изглеждала добре запазена.

Намереният лама е застинал в поза ваджра лотус, при която дясната ръка е в свито положение, а лявата е отворена. Това е поза при, която се проповядва сутра.

Позата лотос е знак, че ламата не е истински мъртъв , а се намира в дълбока медитация , която е постижима, само за единици посветени в древните будистки ритуали. Това твърдят будисти, запознати с древните традиции на будистките лами.

Уникалната находка разбуни духовете в научните среди, но специалистите от монголският институт за будистко изкуство, както и други експерти смятат, че ламата е изпаднал в тудкам. Тудкам е състояние на задълбочена медитация, при която е трудно да се определи дали човекът е жив или мъртъв от гледна точка на биологията.

Според личният лекар на Далай Лама , който е и монах , човек изпаднал в тудкам по-вече от 20 дена се намира между живота и смъртта и това се случва много рядко. Д-р Бари Кезин обяснява, че тялото се свива и от него остават само дрехите, косата и ноктите. Но в крайна сметка, след дългото състояние на тудкам е възможно да се превърне в Буда.

Какво се е случило с монаха, на когото принадлежи откритата мумия, засега не може да се разбере. Състоянието, в което се намира уникалната находка е изключително добро, въпреки, че учените смятат, че е отпреди 200 години.

Това откритие напомня за един друг случай. През 1927 година бурятският лама Доши-Доржо Инигелов умира по време на медитиране в манастира Улан Де. Учените ексхумират неговите останки през 2002 година. Какво било учудването им,когато видели тялото на Инигелов . Въпреки дългия престой под земята, почти нямало следи от разлагане.

Монаси будисти от манастира Улан Де разказват, че ламата не е покойник и дори температурата на тялото му се повишава при извършване на церемонии в будисткото светилище.

Чудо ли съхранява тялото на будистки монах като живо?
4.2 (84%) 5 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *