Гробището е вечният дом на покойниците. Ние го свързваме с безкрайната мъка, тъга, носталгия

Но ето, че в Северна Румъния има едно село нарачено Съпънца (Сапанта), където хората са оформили това място по нетрадиционен начин. И то е заело трето място в класацията, направена за най-странните гробища по целия свят, оповести вестник „Адевърул“ на неговия електронен вариант.

Така изглежда „Веселото гробище“

И от място, на което близките отиват да се поклонят на своите покойни роднини, на това гробище гъмжи от любопитни туристи.

Кръстовете на паметниците са в ярки цветове. По тях са изписани сатирични епитафи. По нищо не личи, че там се леят сълзи от мъка, защото хората приемат смъртта като нещо нормално. Те се позовават на вярванията на даките, които били убедени, че след като душата напусне физическото тяло, тя отива на много по-добро място. Там тя можела да се срещне и с върховния бог Залмоксис.

нумерология

Веселото гробище е начената през 30-те години на 20 век. Негов създател е Стан Йоан Патраш – румънски фолклорен актьор, скулптур, поет и художник. Негово дело са цветните рисунки по надгробните плочи, на които са изобразени сцени от живота на покойниците.

Кои са другите нестандартни гробища. На второ място в класацията е „Сементерио хенерал“, което се намира в Сукре (Боливия). Интересното при него е, че хората не се погребват до своите близки, а до своите колеги. В Боливия професионалното развитие се смята за голяма чест и теренът е разделен на парцели според професиите – адвокати, учители, миньори, лекари и др. Дори и за децата има специално обособено място.

Първото място се присъжда на т.нар. „Подводно гробище”. То заема площ от 65 хил. кв.м., при това на дъното на океана. Гробището представлява най-големият риф, но изкуствено създаден. Там ще бъдат прибрани повече от 125 хил. човека, чиито тленни останки са кремирани. Те ще бъдат разположени в и около различни колони и скулптури.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: