Лимец е жито, което се явява една от най-древните храни на човечеството

В последните години хората изпитват желание да се хранят здравословно, затова интересът към лимеца  се възражда, написаха в сайта limec.biz.

Чудото, наречено лимец

Чудото, наречено лимец

Един от българите, който провежда много активна кампания за популяризиране на лимеца е билкарят Емил Елмазов. Той прави поредица от демонстрации как да се приготвя хляб от лимец.

Ежегодно посещава Етнографски комплекс Етъра край Габрово за Еньовден (24 юни) и напомня на посетителите, че хляб от лимец означава здраве и дълголетие.

Любопитен е фактът, че сортовете пшеница, които днес се отглеждат, са култивирани и дават големи добиви, но за сметка на количеството е жертвано качеството. Голяма част от полезните вещества в пшеницата се губят, докато се създават новите сортове жито. В зърната на лимеца всички полезни хранителни вещества остават непроменени през вековете.

Лимецът е богат на разнообразни витамини – А, В и Е, белтъчини и минерали, сред които откриваме фосфор, цинк, манган, магнезий.

Утвърдената народна медицина препоръчва лимец да се консумира при колит, шипове, неврози, за заздравяване имунната система на хората и повишаване съпротивителните сили на организма, писаха Vesti.bg.

Съдържанието на цинк в лимеца, който е отгледан в България, е в пъти по-голямо от лимеца, който е добит в други страни. Високото съдържание на магнезий в лимеца го прави много полезна храна за всички хора, които се занимават със спорт. Той е много добро средство за спортисти, които страдат от мускулни травми и разтягания.

нумерология

Лимецът не създва проблеми за хора, които изпитват непоносимост към глутена и не могат да се хранят с бяло брашно.

Вече 10 декара с лимец са засети в Силистренска област. Все още лимецът се отглежда за семена, но съвсем скоро ще започнат да се засяват големи площи, за да се използва за промишлено приготвяне на хляб.

Интересът от страна на зърнопроизводителите е много голям.

Калинка Петрова

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: