Изследователи от американския университет в Мичиган са открили, че съчетанието на черен пипер с куркума може да да окаже силно позитивно влияние при лечението и превенцията на рака на гърдата.

Куркумата е много силно лечебно растение, което обаче се абсорбира много слабо от организма, когато се приема самостоятелно, поради нейния бърз метаболизъм в черния дроб и чревните стени. Основната съставка на куркумата, която се бори с инфекциите, възпаленията и раковите клетки се нарича куркумин. Изследванията показват, че черния пипер може да повиши значително нейната абсорбация от организма.

Ползи за здравето от консумацията на черен пипер и куркума

Анти-ракова комбинация – Последните проучвания показват, че една от съставките на черния пипер, наречена пиперин, увеличава до 1000! пъти абсорбацията в организма на куркумин. Куркуминът е най-важната съставка на куркумата, тъй като се бори с раковите клетки. В проучване, публикувано в Breast Cancer Research и Treatment Journal, изследователите са открили, че комбинацията от куркумин и пиперин се бори директно с раковите стволови клетки.

Действа болкоуспокояващо и противосъзпалително – Пиперина и куркумина са съединения, които влияят на над 700 гена. Те могат да задържат синтеза и активността на циклооксигеназа-2 (СОХ2), 5-липооксигеназа (5-LOX) и други ензими, които подпомагат възпалителните процеси.

Съдействат за сваляне на излишните килограми – Черния пипер и куркумата ни помагат да поддържаме здравословно и оптимално тегло. Пиперинът в черния пипер е термогенен, тъй като повишава обмяната на веществата и броя изгорени калории от организма. Освен това повишава чувството за ситост.

нумерология

Природни антидепресанти – Активните съставки в черния пипер и куркумата имат потенциални антидепресивни ефекти. Тези съставки повишават нивата на допамин и серотонин в мозъка. Това от своя страна увеличава еуфоричните усещания за радост и щастие. Освен това потискат действието на ензима моноаминооксидазата. Големите количества от този ензим в мозъка са ясен сигнал, че се намираме в някакво депресивно състояние.

Ето какво обяснява в коментар наша читателка:

Черният пипер и куркумата могат да се добавят като подправки към повечето храни, дори пресни зеленчукови сокове или пюрета.

Предотвратете появата на болести със смес от куркума, черен пипер и зехтин.

Предотвратете появата на болести със смес от куркума, черен пипер и зехтин.

Източник: NewAge.bg

Съществува и вариант открит от една американска лекарка, при който се смесват по около половин чаена лъжичка куркума, черен пипер и зехтин и се добавят към всяко ястие. Препоръчва се за превенция срещу рак, за подобряване на състоянието при възпаления, при артрит, Алцхаймер, Паркинсон, полипи на дебелото черво.

Тези комбинации с природни продукти, поне няма да ни навредят.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: