В превод от старосанскритски чакра означава колело, кръг. Въртящи се енергийни колела – така образно можем да определим чакрите. Врати към живота – през които енергията струи навътре или навън от тялото. Чакрите едновременно абсорбират и излъчват енергия.

Всички чакри приемат енергия от всичко заобикалящо ни – в глобален план от Вселената, в конкретен – от природата, хората, предметите.

Чакрите – основните енергийни центрове на човека.

Те са седем. Нямат физическо измерение, а въздушно (етерно). Със своеобразен ствол, излизащ от центъра им, чакрите се съединяват с гръбнака и съответно с най-важния енергиен канал (сушамне) по неговата дължина, свързващ енергиите между Земята и Космоса.

Чакрите са трансформатор на енергия за физическото тяло. Те улавят висшата енергия, чиято висока честота тялото ни не е способно да възприеме, и я преобразуват в подходящи за физиката ни импулси.

чакри аура медитация

Коментирайте и вие под тази статия на тема чакри, за да ни насърчите да пишем още такива полезни текстове, или да ни допълните! Вие как ползвате информацията за чакрите? Пишете ни!

По-лесно ще разберем същността и функциите на чакрите, ако сме наясно, че подобно на Вселената и човешкото тяло има няколко «обвивки». В основата е нашата плът, физическото ни тяло. То е обвито с четири фини слоя (всеки един условно може да бъде определено като тяло): ефирен, астрален, ментален и духовен. Ефирната обвивка е нещо като контур на физическото тяло, негов ефирен близнак.

нумерология

Наричат го още аура или електромагнитно поле и концентрира силите, нужни за жизнеността на физическото тяло. След ефирното тяло е разположено астралното. В него се отразяват нашите чувства, темперамент, целият ни характер.

Още нещо любопитно ТУК: Чакра тест или кое поддържа чакрите ни балансирани?

Следва менталната обвивка – тя е отговорна за разума ни, за представите ни за света. Четвърто поред фино тяло е известно като духовно, интуитивно. То е най-прозирно и работи на максимално висока енергийна честота. Не у всеки индивид е развито духовното тяло.

Защо са му на човека чакрите?

седемте чакри на човека цветове, активиране - 01Всяка една чакра има конкретна функция за организма ни. Едни са отговорни за физическото ни здраве, други – за умственото ни развитие, трети – за душевното ни състояние. Като всеки орган в човешкото тяло и чакрите имат свой „живот“.

Те се въртят (наляво или надясно), пулсират и така привличат енергия от Вселената и я предават на тялото ни. Когато чакрата с върти надясно, тя дава мъжка енергия (ян) – сила, целенасоченост, понякога – агресия и властолюбие. Въртяща се наляво чакра привлича женска енергия (ин), изразена в нежност, но и в слабоволие, покорност.

Хора със свръхсетивни възможности разпознават движението на чакрите и могат да повлияят върху траекторията им. Възможно е такава способност да бъде и придобита. Ако някоя от чакрите – енергийните центрове – е блокирана, енергията не преминава свободно в тялото и не го поддържа здраво и балансирано.

Това настъпва след травми, отрицателни настроения и преживявания, след аномалии в живота. Как разбираме, че чакрите ни са дебалансирани?

Симптомите са както психически, така и физически. Ако често се простудяваме, ако взаимоотношенията ни с хората куцат не от вчера, значи е необходима корекция на чакрите ни. Физическото, умственото и емоционалното ни здраве зависи от хармонията на всяка една чакра и на всичките седем заедно. Те са източникът на цялата ни сила, енергия и активност.

Чрез чакрите човек получава жизнена енергия.

Всяка чакра е непосредствено свързана с жлезите с вътрешна секреция. Физическите им проекции са успоредно в различни органи на човешкото тяло – отпред, и по гръбнака, където има специфични нервни центрове. Улавяната от чакрите вселенска енергия се предава от етерното на физическото тяло.

Езотериците наричат енергията от Вселената енергия на живота. В първата, основната, чакра тази енергия пулсира с най-ниска честота, а в седмата, наричана коронна, чакра, като най-развита – с най-висока; тя се грижи и за активирането на предишните шест. И ние трябва да се грижим за хармонията в отделните чакри. Как? Когато сме наясно със спецификата и функциите им, ще изберем и подхода си.

Например: стихията земя е свързана с първата чакра. Тя е под влияние на планетата Марс и е оцветена в червено. Благоприятно й влияе рубинът. Като знаем всичко това, можем да въздействаме уравновесяващо на основната чакра, визуализирайки в червено. Така с всеки друг енергиен център. Съобразяваме се с характеристиката му и връзката му с телесните органи.

Това определя подходящите техники и методи за неговата синхронизация.

чакри и връзка с космоса

Чакрите са нашата връзка с космоса. Чрез тях ние обменяме енергия с него.

Медитацията, работата със съзнанието и подсъзнанието са пряко свързани с енергийните центрове – чакрите. Според конкретния проблем трябва да се съсредоточим върху онази чакра, която «отговаря» за него. Например – хич ни няма в общуването (или пък гърлото ни често боледува), тогава трябва да се насочим към петата (гърлената) чакра.

Медитация в синьо, мисловно насочване на вселенската енергия сила и любов към тази чакра. Разнообразни техники и методи (например: въображение, позитивно мислене, самовнушение, съзерцание, контролирано дишане – всичко това е работа с фините тела) за балансиране на която и да е чакра.

Системата от чакри изпълнява разнообразни функции, затова е важно да има баланс в енергийния поток към всяка една от седемте чакри. Ако балансът не се поддържа, чакрите или блокират, или се натоварват с излишна енергия. За да работят всичките чакри нормално, трябва да се пазим преди всичко от физически травми.

Върху баланса на чакрите влияят тютюнопушенето, алкохола и наркотиците, употребата на медикаменти.

аура чакри

Аурата на човека се вижда от надарените ясновидци и чакрите се открояват в нея със своите цветове.

Чакрите на човек, който е бил под упойка, например, свободно пропускат отрицателната енергия, а тя пък нарушава фините тела.

Всяка чакра е уникална, според източните учения и вярвания. Тя има свой цвят, звук, знак; причислява се към някоя от четирите природни стихии (елементи) – огън, земя, вода, въздух (вятър). Червен цвят, елемент – земя, знак – лотос с четири венчелистчета, характеризират първата чакра.

Втората се изобразява като оранжев лотос с шест венчелистчета, вода е нейният елемент. Жълт лотос с десет венчелистчета и огънят са знакови за третата чакра.

За четвъртата – въздух и зелен лотос с дванайсет венчелистчета. Във вид на син лотос с шестнайсет венчелистчета се изобразява петата. Шестата като индигов лотос с две венчелистчета. Седмата – Сахасрара, означава хилядолистен лотос, изобразява се във виолетово или в бяло. Последните три чакри се свързват с етера. Всяка чакра има и звуков израз – мантра.

Например: „Лам“ трябва да звучи, когато работим с първата чакра. „Ом“ – с шестата. Чакрите са свързват и с различни сфери на психиката ни, образно синтезирани в по една дума: оцеляване (І), сексуалност (ІІ), сила (ІІІ), любов (ІV), общуване (V), интуиция(VІ) и познание (VІІ).

Първата чакра (Муладхара – коренова чакра)

е в основата на самия гръбначния стълб, някъде в областта на рудиментиралата опашка. Цветът ѝ като правило е червен, стихията (елементът) – земя. През този център преминава изключително мощна енергия. На физическо ниво тя има способността да контролира същинската воля за оцеляване и нуждата от материална стабилност. Ако на тази чакра не й достига енергия, се появяват депресия, несигурност, умора.

Твърде многото енергия осигурява физическа и психическа стабилност, но пък и засилват алчността и желанието за властване. Тази чакра е свързана с функциите на ануса, дебелото черво, със здравината на скелета и половата система.

Всичко в червено, реално и въображаемо, въздействат хармонизиращо на Муладхара. Още – ТУК: Първа чакра (Муладхара – коренова чакра).

Свадхисщхана е вторият енергиен център.

имена и цветове на седемте чакри

Още веднъж имената и цветовете на седемте чакри.

Физическата проекция на тази чакра е в областта на половите органи. Свързва се с творчеството (създаването) в по-общ аспект. Втората чакра – сакралната, в оранжев цвят, е силно енергийна и влияе върху целия ни живот. Хората с активирана втора чакра са творчески натури, интуитивни, с богато въображение. Половите органи, бъбреците, червата и пикочният мехур са под влиянието на Свадхищхана.

Щом съзидателността отслабне и се появят проблеми с плодовитостта, значи има недостиг на енергия в тази чакра. Прекален изблик на енергия пък откроява прекалена сексуална активност, алчност и различни пристрастявания. Още – ТУК: Втора чакра, Свадхисщхана.

Третата чакра (Манипура) се намира в областта на слънчевия сплит.

Характеризират я жълтият цвят и елементът огън. Символизира Аз-а. Тя е енергийният център на волята, самодисциплината, желанието за мощ, водачество. На физическо ниво координира храносмилателната система. При достатъчно енергия в чакрата действията ни са активни, решителни, живеем в съгласие със себе си, изпълва ни лекота и светлина. Противоположни са усещанията и състоянието ни при небалансирана Манипура. Още – ТУК: Трета чакра (Манипура).

Четвъртата чакра се смята за своеобразен център на любовта

и се намира непосредствено зад гръдната кост. Нейният цвят е зеленият. Въздухът – земната й стихия. Анахата чакра символизира алтруизма и призванието, отваря прозорец към висшите сфери на творческото и съзнанието. Контролира тимусната жлеза, белите дробове, сърцето, имунитета. При блокаж на тази чакра може да ни споходят различни сърдечни заболявания или астма.

В духовен план – дисхармония между обикновен разум и страстни чувства, тягостни черни мисли, всякаква липса на сърдечни радости. Хармонизирана сърдечна чакра означава добро здраве, оптимизъм, „отворено“ сърце, най-общо казано – вътрешно спокойствие и хармония. Още – ТУК: Четвърта чакра (Анахата).

В основата на гърлото е петият енергиен център.

През Вишудха чакра преминават енергиите за творчеството, комуникацията, личната изява, най вече – за красноречието. Тази чакра съответства на щитовидната жлеза. Контролира движението и жизнената дейност на самите гласните струни, фаринкса и хранопровода, слуха. Вишудха чакра се визуализира в синьо и се възприема като символ на звука, сънищата и спокойствието.

Страх от промени, отчужденост, неувереност са духовните проекции на слабо енергизирана пета чакра. Физическите се проявяват в инфекции в гърлото, схващания в горната част на гръбнака (ръце, плешки, врат, тил). Всичко това няма да го има, ако гърлената чакра е поела и трансформирала достатъчно жизнена енергия. Още – ТУК: Пета чакра (Вишудха).

Шестата чакра, Аджна, е разположена между веждите.

седемте чакри и техните цветове

Оцветихме тази картинка с основните седем цвята на всяка една от чакрите. Някои хора имат сетива да виждат тези цветове! Вие виждали ли сте някои от тях.

Нейният знак е индигов лотос, снабден с две венчелистчета. Наименованията й „вътрешно око“, също така и „око на мъдростта“, „третото око“ красноречиво я изтъкват като център на висшия човешки интелект и паранормалното вътрешно зрение.

Човек с „отворена” шеста чакра възприема невидими светове. На физическо ниво тази чакра координира дейността на епифизата и малкия мозък. Всякакви проблеми с очите, нарушено равновесие в органите на тялото, които са по 2, са физическите симптоми за блокаж на шестата чакра. В такъв случай могат да възникнат проблеми с идентичността на личността. Още – ТУК: Шеста чакра (Аджна).

Седмият енергиен център е разположен най-отгоре на главата, затова го наричат коронна чакра.

Изобразяват я като хилядолистен лотос (сахасрара). Цветът е виолетов. Свързаният орган и тук е мозъкът. Смята се, че човек, достигнал нивото на Сахасрара, е в състояние на абсолютно собствено осъзнаване и сливане със самата първична творческа сила на Вселената. Тази чакра се активизира единствено когато другите шест са в баланс. Как напълно се събужда седмата чакра?

С интензивно външно пречистване, вътрешно душевно и духовно самоусъвършенстване и засилваща се духовна дейност. Те се постигат с познатите техники и методи, въздействащи на съзнанието и подсъзнанието. Още – ТУК: Седма чакра (Сахасрара)

Но нека ги разгледаме една по една, вече по-подробно.

Муладхара чакра (коренната) – първият енергиен център

седемте чакри на човека цветове, активиране -06Първата чакра се нарича още основна (коренова, коренна), защото се намира в основата на гръбначния стълб (чатала, опашката), в областта между ануса и половите органи. Първата чакра създава основата за жизнената дейност на физическото тяло.

Чрез нея земната енергия преминава във всички фини енергийни тела на човека. Тоест, кореновата чакра е представител на материалния свят, инстинкта за оцеляване и първичната връзка на човека със земната матрица на живота. Благодарение на Муладхара се развиват останалите шест енергийни центъра.

Графичният знак на Муладхара е: Кръг с квадрат в него; окръжността е обхваната от четири, насочени надолу, венчелистчета на червен лотос. Обикновено квадратът се оцветява в златисто, символ на здравата връзка с материалното.

В него може да бъде изписано: „Лам“, звук на мантрата, съответстващата на първата чакра. От квадрата „растат“ малки стебла, изобразяващи връзката на чакрата с главния енергиен канал – Сушумна. Като визуализираме знака или само изображението на червен четирилистен лотос, помагаме за по-бърз приток на енергия към първата чакра.

Червеният цвят е цветът на първата чакра. Червеното се свързва с физическото ниво, идентифицира се с първопричината. Червеното се олицетворява с инициатора, създателя, новатора.

Стихията (елементът) на първата чакра е земя.

Звуковото изражение на кореновата чакра е: „Лам“. Това е мантрата за Муладхара при медитация.

Аромотерапия за хармонизация на чакрата с: Пачули, кедър, сандал, ветивер. Етеричните масла се използват също във вани и при масаж.

Много са камъните с положително въздействие върху първата чакра: ахат, александрит, черен кехлибар, хематит, гранат, опушен кварц, яспис, червен корал, куприт, оникс, родонит, рубин, турмалин.

Полезни храни: Оцветените в червено – меса, плодове и зеленчуци, люто, корено-плодни растения.

Основна характеристика: Стабилност, инстинкт за самосъхранение, безопасност.

Главен акцент: Заземеност, жизнена енергия.

Принципи: Силна воля за оцеляване.

Развива се: От деня на раждането до 5-та година.

Първата чакра контролира: Половата система и работата на надбъбречните жлези.

Муладхара е свързана с: Гръбначния стълб, отделителната система и червата.

Отговаря за развитието на: Скелета, костите, мускулите и ставите.

Влияе: На клетките и състава на кръвта.

Здравата (балансирана) основна чакра прави човека уверен и спокоен за настоящето и бъдещето му. Стабилност характеризира всички аспекти на живота му. Човекът с правилно функционираща първа чакра е здраво стъпил на земята. Извор на енергия е.

Вълнува се от всичко. Спокойно взема важни решения, отговорен е, не се проваля. Не се влияе от външни въздействия. Лесно си осигурява всичко нужно за добър материален живот. Неговата духовност няма нищо общо с отвлечени мечти в синьо, тя е дълбоко заземена.

Може да има възвишени мисли, но няма да забрави за насъщния. Който има хармонизирана Муладхара включва високите вибрации на Вселената към личните си материални цели.

Небалансираната първа чакра води до хроничен запек, хемороиди, нарушена двигателна активност, болки в гърба, ставите и мускулите, заболявания на кръвта и кожата, често и до депресия. При дисбаланс на първата чакра страдат храносмилането и репродуктивността.

Човек смята, че губи почва под краката си. Тогава започва да се вълнува главно от три неща: храна, секс, пари. Харчи безразсъдно за какво ли не, преяжда, често сменя сексуалните си партньори. Нищо духовно не привлича хората, чиято коренова чакра е извън равновесие.

Те са обладани от върховен егоизъм и алчност, нуждите и интересите на другите не ги вълнуват. Нито пък утрешния ден. Стават избухливи, агресивни, някои – дори физически насилници. Всички тези отрицателни изяви започват да предизвикват у хората с разцентрована първа чакра безброй тревоги и страхове.

Балансът на основната чакра може да бъде възстановен с ароматни масла (за масаж, във ваната или арома-лампа); чрез въздействие на свързаните с тази чакра камъни и нюансите на червения цвят. Медитацията, положителното мислене и самовнушението са другите печеливши методи и техники.

Свадхищхана чакра (сакралната, сексуалната) – вторият енергиен център

седемте чакри на човека цветове, активиране -05Вторият енергиен център се проектира в предната част на физическото тяло над срамната кост, малко под пъпа, и в задната му част – в таза, в областта на опашката. Смята се, че тя управлява сексуалната енергия, затова се нарича още сексуална чакра.

Първичните инстинкти, но и продължението на рода; личният и интимен живот, но и родовата памет са подвластни на вибрациите на втората чакра. Тя е връзката ни с центровете на удоволствията и желанията в нашето тяло и ни два възможност да почувстваме красотата на живота. Енергията на втората чакра извира от първата.

Те са взаимно свързани – ако основната е в равновесие, и сакралната функционира нормално. Това подхранва оптимизма ни и ни дава сила, за да живеем на пълни обороти. Ако фундаменталната чакра е дебалансирана, тогава и сексуалната загубва хармонията си. Тогава се чувстваме неуверени, разцентровани, животът ни изглежда черен.

Символен знак: Оранжев кръг с шест лотосови листа. Във втори, вътрешен кръг се откроява или думата „вам“, или сребрист полумесец. От центъра на кръга се извива ствол – символизиращ връзката с другите шест чакри и космическата енергия.

Цвят: Оранжев. Когато сакралната чакра е балансирана, тя е ярко оранжева с по-светла сърцевина. А когато е затлачена, оранжевото придобива ръждив оттенък. При медитация или визуализация оранжевото допринася за баланс между физиката и интелекта.

Елементът на втората чакра е вода.

Звуковото изражение: „Вам“ – мантрата при медитация върху сакралната чакра.

Хармонията на втората чакра успешно се постига с ароматерапия: използват се розмарин, иланг-иланг, хвойна, сантал, жасмин. Използва се арома-лампа, правят се бани с етеричните масла или масаж на долната част на корема.

Камъни: Сакралната чакра се стимулира и балансира от карнеол, кехлибар, оранжево-червен корал, оранжев и кафяв ахат, оранжев хризолит, оранжев яспис. Камъните с оранжев цвят активират жлезите с вътрешна секреция, подобряват обмяната на веществата и осигуряват творческа енергия.

Полезни храни: Оцветените в оранжево плодове и зеленчуци.

Съответства на втория слой на фините ни, енергийни тела – етерното, т. н. емоционално тяло.

Втората чакра се развива от 3 до 8-годишната ни възраст.

Основна характеристика: Обобщено – съзидателна енергия, пряко свързана със сътворението на живота; конкретно – сексуалност, творчески способности, сила за промяна на живота, отзивчивост и честност към другите.

Отговаря за: Осезанието и вкусовите рецептори.

Физиологични проекции: Регулира половите органи, бъбреците, пикочния мехур.

Духовни проекции: Творческа енергия, чувствителност, сексуалност, всеотдайност, хармония, наслада, обвързаност.

Излязлата от строй втора чакра сигнализира на физическо ниво за: Импотентност или хиперсексуалност; фригидност, безплодие, рак на матката или на простата, доброкачествени или злокачествени фиброми, камъни в бъбреците.

Нарушеният ритъм на Свадхищхана води до пробиви в емоционалността: Ревност, отчуждение, безразборен секс, комплекси, неудовлетвореност, озлобеност, завист.

Балансираната сакрална чакра провокира: Съзидателност и вдъхновение, сексуално здраве и плодовитост, страст и чувственост, емоционално равновесие и способност да даваш и получаваш от извора на живота.

Сексуалната чакра съчетава в себе си две противоположни направления – това я прави по-специална. От една страна, Свадхищхана е олицетворение на желанието за индивидуалност, а от друга – на стремежа за интеграция в общността. Но има ли противоречие, щом човек е цялостна личност, която пък е част от цялата Вселена?

Една от основните функции на втория енергиен център е осъзнаването на другия човек. Ако нашата Свадхищхана е в хармония, ние внимателно се вглеждаме в другите, уважаваме чувствата, мислите и действията им.

Това е така, защото балансът на сакралната чакра ни помага да се чувстваме цялостни, независими личности. Тъй като хармонизацията на втората чакра започва в ранното детство, проблеми впоследствие няма да има, ако детето е расло, обградено с грижи и обич, ако са зачитали мислите и чувствата му.

Липсата на любов и ласки „пробива“ чакрата в ранна възраст. Освен че е центърът на творчеството и на чистото познание, сакралната чакра е своеобразен портал към сексуалността в смисъл на съзидателност и осъзнаване на другия човек. При сексуална близост двете енергийни полета си взаимодействат.

Втората чакра вибрира не само със собствените ни честоти, но и с тези на партньора ни. Сакралната чакра слива двете идентичности. И те или са съзидателно преплетени, или пагубно разрушителни.

С комплексен подход – медитация, самовнушение, арома- и цветотерапия, въздействие с кристали и други техники – можем да постигнем хармонична втора чакра.

Манипура чакра (на слънчевия сплит) – третият енергиен център

седемте чакри на човека цветове, активиране - 04Манипура чакра е разположена е в областта на слънчевият сплит (като проекция в предната част на физическото ни тяло) и на третия кръстен прешлен (в задната му част). В тази чакра е центърът на нашата вътрешна сила, затова я определят и като чакра на Аз-а. С нейна помощ поглъщаме животворната слънчева енергия. Манипура е олицетворение на личното слънце на всеки от нас. Тя отговаря за свързаността ни с хората и природата.

Символният знак на Манипура: Десет лотосови листенца обвиват жълт кръг; в него е вграден триъгълник, в който е изписана сричката „РАМ“. Излизащите оттук малки стебла свързват чакрата със Сушумна – главния енергиен канал.

Цвят: Жълт.

Стихия (елемент): Огън.

Мантра: „РАМ“.

Ароматерапия: Хвойна, ветивер, лавандулаа, бергамот, розмарин.

Стимулиращо действащи минерални камъни: цитрин, тигрово око, кехлибар, жълт топаз, пирит, малахит. Камъните с жълт цвят помагат на чакрата да „пулсира“ с пълна сила; тогава сме самоуверени, уравновесени и мислим положително. Жълтите камъни гонят страховете и умората, стимулират нервната система, лимфните възли, храносмилателния тракт. Помагат и на надбъбречните жлези и панкреаса.

Оцветените в жълто плодове и зеленчуци, зърнени храни, чаят от жълт кантарион и жълтите сокове балансират енергията в третата чакра, а тя – в съответстващите й телесни органи и системи.

Фино тяло: Астралното (там се отразяват чувствата, темперамента, целият ни характер).

Чакрата на слънчевия сплит започва да се развива, когато сме между 2 и 12 години.

Характеристика: Самопознание, логичен ум, вътрешна сила, целенасоченост.

Акцент: Желание за действие.

Свързани с третата чакра органи: Панкреас, далак, черен дроб, жлъчка, стомах и тънки черва.

Духовните изяви на блокирана трета чакра са: безпричинна тъга, апатия, потиснати, неизразени чувства, липса на воля за живот. Възможна е другата крайност: егоизъм, необуздани емоции, прекален стремеж за властване.

На телесно ниво „затворената“ чакра на слънчевия сплит се свързва с камъни в жлъчката, стомашни и чревни проблеми, алергии, диабет, сърдечно-съдови аномалии.

Идеално функциониращата Манипура ни изпълва с ярка светлина. Нейният природен жълт цвят постепенно се превръща в златист – олицетворение на мъдрост, дълбоки знания, изобилие. Тази светлина защитава физиката и аурата ни от отрицателни енергии и въздействия на външни фактори.

Третата чакра ни помага да се развиваме интелектуално и духовно. Тя е проводникът на емоциите ни във Вселената. Управлява както възприятията ни за външния свят, така и потока на вътрешните ни сили. Концентрира цялата ни енергия, желания и способности за самореализация – тоест, егото ни.

Ако чакрата работи безпроблемно, ние изграждаме хармонични отношения с околните хора и заобикалящата ни среда. От състоянието на третата чакра зависи дали ще станем лидери или не, дали ще постигнем поставените си цели и ще получим признание за свършеното. През тази чакра преминава осъзнаването и приемането на разработените от обществото поведенчески норми.

На нивото на първата и втората чакра възникват всички наши желания и страсти. Попадайки в третата чакра, те се трансформират в енергия, която може да се включи към по-високите енергийни центрове. Развитието и усъвършенстването на тази енергия определя личността ни.

Анахата чакра (сърдечната) – четвъртият енергиен център

седемте чакри на човека цветове, активиране - 03Четвъртата чакра се намира в гръдния кош и сърдечната област, затова е и наречена сърдечна чакра. Тя е връзката между трите по-ниско разположени енергийни центрове с трите над нея. Връзката на физическото, през емоцията, с разума и духовното. Анахата символизира любовта и състраданието ни към другите. Тази чакра ни помага да усещаме интуитивно хората и при необходимост да се включим към техните вибрации.

Символен знак: Кръг с дванайсет листенца на лотоса. В кръга е изобразена звезда с шест лъча, от чийто център излиза ствол – връзката с главния енергиен канал.

Цвят: Зелен и розов. Визуализацията или самовнушението в зелено или розово стимулират хармонизацията на Анахата.

Елемент: Въздух.

Мантра: „ЯМ“ – въздействащият звук на сърдечната чакра при медитация.

Фино тяло: Астралното (чувственото).

Ароматерапия: Сандал, кедър.

Стимулиращите тази чакра минерални камъни са оцветени в зелено или розово. Зеленият авантюрин, зеленият турмалин, нефритът, хризолитът действат успокояващо. Хармонизирайки сърдечната чакра, те повлияват невралгии, мигрени, сърдечни аномалии, високото кръвно налягане. Също е въздействието и на розовите варианти на минералните камъни.

Полезните храни: плодове и зеленчуци със зелен цвят.

Сърдечната чакра се събужда във възрастта между 13 и 15 години.

Основна характеристика: Искрена любов, чувствителност, нежност, състрадателност, преданост, спокойствие.

Акцент: Любов.

Отговаря за: Осезанието

Сериозно блокирана сърдечна чакра води до различни сърдечни заболявания или астма, смущения в тимусната жлеза. Любовни страдания, липсата на сърдечни радости, появата на дисхармония между чувства и разум са духовните измерения на „затворената“ четвърта чакра.

Ако енергията в чакрата ни е достатъчно, ние сме весели и сърдечни, вътрешно спокойни, уверени в общуването, щедри и готови да помагаме на другите, целият ни жизнен ритъм е хармоничен.

„Затворената“ четвърта чакра засяга най-напред способността ни да даряваме и да получаваме любов. И обратно: „отворената“ сърдечна чакра оказва силно положително въздействие върху емоциите на заобикалящите ни.

Енергията й свободно преминава от физическото ни тяло и положително повлиява биополето на другите. Без да очакваме взаимност. В какво състояние е нашата или на отсрещния човек сърдечна чакра, ще разберем от симпатията или антипатията помежду ни. Анахата отваря сърцето ни.

Анахата ни приближава към хармонията на музиката, поезията, живописта.

Ако искаме да стимулираме положителните си емоции и да засилим духовните си връзки, да се избавим от някои физически неразположения в областта на сърцето и гръдния кош, нека си представим как дълбоко вдишваме цялата светлина и хармония на Вселената.

После я трансформираме в зелена и изпълваме с нея гърдите си, караме я да пулсира с ритъма на сърцето си. Казваме си: Обичам и ме обичат. После изпращаме зелената светлина до всяка фибра от тялото ни. Накрая издишваме през сърдечната ни чакра всичко, натрупало се черно в тялото, мислите и чувствата ни.

Повтаряме упражнението десет пъти. Веднъж на ден, поне една седмица.

Гърлената (Вишудха) чакра – петият енергиен център

седемте чакри на човека цветове, активиране - 02Вишудха чакра, петият енергиен център в нашето тяло, се намира в областта на гърлото, оттам и определянето й като гърлена чакра. Нейните „листенца“ обхващат гръкляна, а „стволът“ й се извива към врата. Вишудха управлява комуникативността и творческите ни изяви. Тя свързва долните чакри с короновата, предавайки тяхната информация към Космоса.

Гърлената чакра се изобразява с шестнайсет лотосови листа около кръг, в който има още един кръг и в него – триъгълник.

Цвят: Син.

Мантра: „АМ“.

Елемент: Ефир (етер).

Фино тяло: Ментално, проекция на разума ни и нашите представи за света.

Вишудха символизира звука и сънищата.

Ароматерапия: Лавандула.

Минералните камъни, стимулиращи гърлената чакра, са синьо-зелени: аквамарин, содалит, тюркоаз, халцедон, хризокола. С тях положително се повлияват щитовидната жлеза, ларингса, кашлицата.

Полезни за изправността на чакрата и здравето на органите, свързани с нея, са всякакви плодове и плодови сокове и чайове.

Вишудха се развива, когато сме на възраст между 15 и 21 години.

Съответства на щитовидната жлеза.

Свързана е с: Гръкляна (гласните струни), хранопровода, ушите, белите дробове.

Основна характеристика: общителност, отговорност, преданост.

Акцент: изграждане на взаимоотношенията с хората, силна воля.

С гърлената чакра езотериката свързва всички необикновени способности и дарби, наричани сидхи.

Благодарение на Вишудха можем да изразяваме всички „заключени“ в сърцето ни емоции: смеем се, плачем, радваме се, влюбваме се. Когато нашата Вишудха чакра е развита, осъзнаваме всичко, случващо се с нашето вътрешно „Аз“ и можем да преобразуваме чувствата и емоциите си в творчество.

Когато енергията в гърлената чакра е занижена, на физическо ниво може да усетим болки в гърлото или в ушите, да се появят заекване, хрема, схващане на врата и раменете или затруднено дишане, а на емоционално ниво – тревожност, ниско самочувствие, нежелание за изява, страх от промени.

Ако пък прекалено много говорим и нямаме желание да изслушваме другите, със сигурност гърлената ни чакра е енергийно презаредена. Хармонизираната чакра означава: разностранни възможности за себеизразяване, красноречие, богатство от идеи, свобода в общуването, високо самочувствие. Означава и, че всички, свързани с нея органи и системи, са изправни.

Как да помогнем на петата ни чакра да се отвори? Един от начините е медитацията. При медитация върху Вишудха си представяме как вдишваме през нейната точка в гърлената област синя светлина. Докато я задържаме на това ниво, е добре да се сетим за всичките ни страхове и издишвайки да се освободим от тях.

Отново вдишваме синьо през гърлената чакра, после преобразуваме синьото в зелено (през сърдечната чакра), зеленото в жълто (третата чакра), жълтото в оранжево (втората), оранжевото – в червено (първата), като си представяме, че идеална права линия свързва тези енергийни центрове. „АМ“ е мантрата, енергийният звук, който трябва да произнасяме при тази медитация

Работата ни с Вишудха ще премине на по-високо ниво, когато осъзнаем, че мисълта е енергия. Тогава ще се научим да ръководим мислите си и да изграждаме с тяхна помощ материална реалност. Ще започнем да разбираме знаците на Вселената и нейните закони. Ще се простим с фатализма. Ще станем господари на живота си.

Още по темата ТУК: Коя чакра разболява и лекува щитовидната жлеза?

Аджна чакра (третото око) – шестият енергиен център

аджна чакра третото око, шестаШестата чакра се проектира в средата на челото. Известна е като „трето око“. Това е точката, където съзнателното и безсъзнателното се срещат. Контролира хармонията между двете полукълба на мозъка, тоест, емоциите и разум да не си пречат, а да се допълват. Благодарение на Аджна можем да проникваме в подсъзнанието си и да се вслушваме в интуицията си.

„Третото око“ ни помага да тълкуваме знаците във Вселената и точно да реагираме на невербалните послания, да приемаме невидимите светове. От състоянието на шестата чакра зависи и физическото ни самочувствие, концентрацията и развитието на мъдростта ни.

Шестата чакра се изобразява по два начина: като индигово син лотос с две големи листа, или като индигово син лотос с деветдесет и шест венчелистчета.

Цвят: Индигово син.

Елемент: Радий.

Мантрата е „ОМ“.

Фино тяло: Ментално.

Проектира се върху епифизата и хипоталамуса.

Свързва се с очите, ушите, носа, мозъка, нервната система.

Основна характеристика: Одухотвореност, творческо вдъхновение, върховна осъзнатост.

Вътрешен акцент: Силна интуиция, развита екстрасензорност.

Отговаря за фините усещания.

Ароматерапия: За активиране и балансиране на шестата чакра се използват етерични масла от Роза, Розмарин, Градински чай, Риган, Мащерка, Лавандула, Камфор, Тамян, Евкалипт, Жасмин, Кедър, Смърч, Бор, Кипарис.

Прозрачни и с индигов оттенък камъни помагат да се отвори „третото око“: аметист, флуорит, кианит, звезден сапфир, мъхов ахат. Те повлияват лечението на очите, ушите, епилепсията, множествената склероза, Алцхаймер и биполярното разстройство.

Особено въздействащи са чайове от мащерка, лавандула, риган, градински чай, жасмин и др.

Смята се, че шестият енергиен център – Аджна чакра, управлява абсолютно всичко. Във физически аспект – следи състоянието на нервната система, възбужда мозъка, зрението, осезанието, обонянието. В духовен – дава ни възможност да разбираме природните закони и да ги спазваме, да коригираме кармата си, за да живеем благополучно.

Ако шестата ни чакра е блокирана, може да възникнат проблеми с концентрацията и идентичността ни, да изгубим връзка с реалния свят; по-лекият вариант е поява на разсеяност, загуба на вяра в собствените ни възможности. Физическият израз на тази дисхармония е загубата на равновесие между всички чифтни органи в тялото.

И обратно: ако е хармонизирана, Аджна чакра дава самоконтрол, умствено прозрение, ясновидство, върховна интуиция и извънсетивно възприятие. Ако духът ни се събуди, ще се събуди и физическото ни тяло. Тогава настъпват промени на клетъчно ниво.

Установено е: при системна медитация върху шестата чакра можем да постигнем необичаен контрол над дишането, пулса, метаболизма си. Можем да премахнем всички отрицателни натрупвания от предишни действия, минали превъплъщения и сегашни изяви.

Легнали или в позата на лотос, можем „да видим“ как индигова светлина прониква в нашето „трето око“, сякаш цялата Вселена се завихря в средата на челото ни. Казваме си: „Изпълва ни енергия и хармония. Ние сме презаредени. Вече сме спокойни. Отваряме се към Божественото“. Нека сега индиговата енергия да залее цялото ни тяло.

После да се върне обратно към шестата чакра, от там да премине през седмата, коронната, и да отлети към Всемира. „ОМ – ОМ – ОМ“. Вслушваме се в себе си: Какво ни казва интуицията?

Сахасрара чакра (коронната) – седмият енергиен център

Сахасрара чакра се намира най-отгоре, на върха на главата ни, затова се нарича още коронна. Листата на лотоса, изобразяващ седмия енергиен център, са обърнати нагоре, а стволът върви надолу. Коронната чакра формира връзките ни с фините нива, олицетворява духовността ни.

През нейната „фуния“ до нас достигат вселенските знания и опитности, божествените идеи. В тази чакра се съединяват енергиите от останалите шест. Тя, като обединителен енергизиращ център, ги захранва с космическа енергия. Ако шестте чакри са балансирани, ще се активира и коронната чакра. Сахасрара е центърът на трансцеденталното.

Символът за седмата чакра е хилядолистен лотос (Сахасрара).

От виолетово до сребристо варират оттенъците на цвета, характеризиращ коронната чакра.

Мантра: „АУМ“.

Фино тяло: Духовно, или интуитивно – то вибрира с най-високата енергийна честота.

Тази чакра няма физическа проекция в нашето тяло.

Контролира: Хипофизата.

Обособява се и се развива през целия ни живот.

Основна характеристика: Духовност, озарение.

Акцент: Развитието на душата.

Ароматерапията ползва за стимулиране на седмата чакра етерични масла от: Лавандула, Роза, Босилек, Розмарин, Жасмин, Смирна, Сандалово дърво, Смърч.

За успокояване, очистване и концентриране на коронната чакра влияят прозрачните минерални камъни: планински кристал, лунен камък, опал, диамант, циркон, хаулит.

Хилядолистникът (Сахасрара) не реагира на каквито и да е било конкретни храни и напитки. Тази наша духовна връзка с всичко заобикалящо ни „се храни“ със свеж въздух и слънчева светлина. Като център на съвършенството, Сахасрара се повлиява от вътрешната и външната красота.

Коронната чакра – за разлика от другите шест – не може да бъде блокирана. Тя може да е малко, средно или много добре развита (малко или напълно отворена). Когато Сахасрара е слабо развита, сме подвластни на прекалена рационалност и физическа активност, пренебрегваме интуицията си, самочувствието ни е под нулата.

Заложбите ни закърняват, не се развиваме духовно. Не разбираме предназначението си, животът не ни радва. Ако седмата ни чакра е максимално отворена, ще сме убедени, че не тялото е важно, а душата. Най-напред ще се свържем със собствената си душа, след това със зримото и незримото.

Ще усетим пълно сливане с големия Космос – все изживявания отвъд времето и пространството. Ще ни обземе чувство за просветление и блаженство.

Благодарение на Сахасрара възприемаме Вселената като обединител на всички видове енергии.

Възприемаме и личността си като част от Вселената – та нали сме енергия, въплътена във физическо тяло? Щом проумеем всичко това, се успокояваме. Започваме повече да вярваме и на себе си, и на Всемира. Изчезват страховете, гневът, агресията – към собствената ни персона, към другите, към природата.

Ако след продължително практикуване на медитация (върху всичките седем чакри) видим над главата си корона във вид на ярка дъга, значи сме покорили „върховния център за контакт с Бог“, както в източната литература назовават седмата чакра.

Ако статията за седемте чакри е била полезна за вас, споделете я в социалните мрежи и я запазете някъде за ползване по-късно. По социалните сигнали и шервания ние се ориентираме кои статии са добри, за да пишем повече от тях. Коментирайте също така по-долу, за да знаем какво мислите вие за статията ни за загадъчните чакри! Обратната връзка е супер важна за нас!

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: