В търсене на митичния цар Минос, легендарен владетел на Крит

Наистина ли е съществувал легендарният цар Минос, владетел на Крит и за който се споменава в творбите на Омир, Одисей и Илиада?

Когато мислим за цар Минос, веднага идват в съзнанието ни два образа: първо – легендарният и жесток тиран на Крит, който е поискал данък от атинските младежи, за да нахранят с тях Минотавъра в лабиринта и второ – съдия на Подземния свят, както е изобразен в Анейд на Върджил, така и в историята на Божествената комедия на Данте Алигиери – “ Inferno“. Ще се съсредоточим върху първия образ, а не върху втория.

Кой е бил цар Минос?

Илюстрация на Густав Доре за цар Минос за "Inferno" на Данте Алигиери.

Илюстрация на Густав Доре за цар Минос за „Inferno“ на Данте Алигиери.

Според гръцкия мит и легенда отнасящи се за него, Минос е древен цар на гръцкия остров Крит, разположен в Средиземно море, южно от древна Гърция.

Най-ранното литературно позоваване на монарха датира от поне IX век пр. Хр. в омировите творби Илиада и Одисея. И това е точно позоваване с много малък контекст:

„Защото Зевс най-напред роди Минос да бъде наблюдател над Крит, а Минос отново си взе син, дори и безразличен Деукалион, и жената на Деукалион ме роди, господар над много хора на широкия Крит; и сега корабите ме доведоха до теб, баща ти и другите троянци.” Илиада (Книга 13.450)

„И видях Федра и Прокрис и справедливата Арияна, дъщерята на Минос, който от време на време Тезей беше изнервял от Крит до хълма на свещената Атина …“ Одисей (Книга 11.321)

Минос излезнал от трона си в Кносос, разположен на централния северен бряг на острова. Той командвал един голям и мощен флот, който контролирал цялата търговия в Егейско море и дори поддържал влияние по-нататък на Изток както в Ханаан, така и в Египет. Наречен от археолога сър Артур Ивънс, след легендарния цар, миноанците ще продължат да заемат Егейско море през бронзовата епоха и до приблизително 1400 г. пр. Хр., т.е. когато континенталните гърци на Микена достигнат острова и на свой ред цялото морско господство.

Цар Минос иска мор и глад

Тезей и Минотавъра в лабиринта (1861 г.) на художника Едуард Бърне-Джоунс.

Тезей и Минотавъра в лабиринта (1861 г.) на художника Едуард Бърне-Джоунс.

След поредица от събития в историята около Минос, критският монарх подчинил град Атина на континента, за да го управлява, и поискал от боговете да докарват чума и глад на атинските граждани. Един оракул по-късно ще разкрие, че единственият начин да се отмени това наказание от атиняните е да се изпълнят исканията на Минос: да изпратят седем момчета и седем момичета в Крит на всеки девет години, за да бъдат пожертвани на Минотавъра. Минотавърът бил полу-човешки хибрид като част от тялото му било на бик, живеел на остров Крит в лабиринт, построен от митичния архитект Дейдал. Съществото един ден щяло да намери своя край в ръцете на Тезей.

Ние знаем историята и ние знаем за нейните митичните основи, но има ли е някога исторически владетел Минос? Преди Микенското завладяване миноните владеели региона, което е пряко успоредно с превземането на Минос от Атина. Но има ли още нещо?

Какво има в името?

Миноанците са пишели на скрипт, наречен Линеар А, и въпреки че учените са успели да дешифрират стилните образи на всеки глиф, езикът като цяло продължава да избягва експертите. Надписите открити на острова, написани в Линеар А, могат да свидетелстват за цар Минос, но без правилното познаване на минойския език, не е ясно дали тези надписи споменават всеки, който е на име Минос, да не говорим за владетел.

Минойска линейна таблетка от двореца Закрос, археологически музей в Сития.

Минойска линейна таблетка от двореца Закрос, археологически музей в Сития.

Твърди се, че името Минос е използвано като заглавие, подобно на това на Фараона или Цезар. Възможно е да има оригинален монарх, носещ името, но по-късно царете да са поели заглавието, за да подражават на първия цар. Но какъвто и да е случаят му, без съмнение е известен епитет, използван както от гърците, така и от египтяните в по-късната литература. Очевидно, както бе подчертано по-горе, гърците са създали архетип или модел на отделен индивид, който понякога би направил каменен образен вид в техните митологични истории. Египтяните от друга страна, могат да докажат, че тази теория е вярна.

Творба на художник за двореца на цар Минос в Кносос.

Творба на художник за двореца на цар Минос в Кносос.

Египетските текстове по време на периода Ново царство (1550 – 1070 г. пр.н.е.) често се отнасят до остров Крит като Кафту или Кефюту (Akkadian kaptaru и библейски Кафтор). Но в някои случаи се сдвоява с името Menus, и е възможно да се получи Minos. По време на управлението на Рамзес III (1186 -1155 г. пр.Хр.) има моменти, в които Менус е написан без другото име. Дали това е египетският начин да се идентифицират острова и неговите хора под името Минос? Дали това означава и съществуването на исторически Минос или заглавие, наследено от по-късните критски царе? Това все още предстои да се изясни.

В търсене на митичния цар Минос, легендарен владетел на Крит
5 (100%) 6 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *