Затова и днес вече се задава раздялата с властта на една от партиите, казва писателят Христо Красин. Генерал Румен Радев печели президентските избори, пророкува Красин.

Повод да се срещна за разговор с писателя Христо Красин са предстоящите президентски избори.

Имайки предвид това, че доста от предсказаните от него в книгите му събития са се сбъднали, реших да проверя отново как работи неговата интуиция и какво мисли за политическите процеси у нас, още повече, че е участвал пряко в тях още в зората на политическите промени.

Още преди 10 ноември 1989 година учредява в Ардино Социалдемократически съюз /СДС/, с което си създава проблеми с Държавна сигурност, заплашен е с изпращане в лагерите на Белене.

Още едно интервю с него ТУК: Христо Красин за някои шокиращи истини.

Заедно със сподвижниците си, организира първия голям митинг за кърджалийския регион на 6 януари 1990 година на площада в град Ардино, в който участват над 12 хиляди души. Народът се стича от Млечинско, от Бялизворско, от Джебел, Крумовград и Момчилград. Над 500 души пристигат от Кърджали… Ардинското СДС подпомага и провеждането на митингите в Кирково и в Кърджали. На този в окръжния град пристига с вертолет и бъдещият президент – д-р Желю Желев.

На 11 август същата година Христо Красин организира втори митинг в Ардино, на който присъства и държи реч лично д-р Петър Дертлиев. Участва като заместник-председател на избирателната комисия на 47-ми кърджалийски многомандатен избирателен район при изборите за Седмото Велико народно събрание на 10 юни 1990 г. В него участват към 91 % от имащите право на глас българи. Участва активно в политиката до местните избори през 1995 година. След това заминава да живее и работи в град София.

нумерология

– Г-н Красин, какви бяха настроенията сред народа при подготовката на първите демократични избори за Велико Народно събрание в нашия регион?

– Еуфорични. Хората усещаха настъпващите драматични промени в живота си и гледаха на всичко с широко отворени и пълни с очаквания очи за новия демократичен живот. Не помня цифрата, но активността в гласуването беше много висока.

– Постъпваха ли при вас в комисията някакви данни за възможни фалшификации?

христо красин -1

Христо Красин с цветя

– В онези времена дори и мисъл не би могла да мине някому за подобно престъпно поведение. Имаше и външни наблюдатели, в това число и американци. Спомням си, че се засичахме с тях докато и ние от комисията обикаляхме дни преди същинските избори, за да следим подготовката за работата на изборните секции в региона. Срещахме ги с техните черни лъскави кадилаци в Черноочене, в Гърбище, в Момчилградско… Тогава и без американците, мисълта за фалшификации беше кощунствена…

– А сега защо, според вас, се появи това грозно явление – купуване и продаване на гласове?

– Когато аз се заех преди началото на промените с политическа деятелност, а и след това, политиката беше състезание на идеи, на възгледи, на платформи. Всеки от своята си позиция се стремеше да убеждава околните в своята политическа представа за устройство на живота, за развитие на икономиката, за бита, за морала, за близките и по-далечни цели на обществото ни като цяло. Всеки от своята си партийна ценностна система се стремеше да убеждава околните, да ги привлича и увлича… Но, за съжаление, политиката от състезание на идеи се превърна в състезание за пари и то за бързо печелене на пари. Така се появи покупко-продажбата на гласове. Това е отвратително. Тази тенденция стана особено ярко видима през последните няколко избори и най-вече през последните десетина години, защото повечето партии не са загрижени за народния, държавния просперитет, а само за своя. Само за парите си. А това е пагубно не само за нравствеността на народа, но застрашава и неговото оцеляване. Стара истина е, че парите развращават и не една и две империи са погинали заради тях.

– Изглежда, че предстоящите президентски избори се очертават като доста драматични. Вие имате ли подобно усещане?

– Драматизъм ще има. Но той няма да бъде в самото провеждане на изборите. Драматична ще бъде раздялата на една от партиите с властта. И тези избори ще бъдат първа крачка в тази насока. След това, не след дълго, ще има още една, при която съответната партия ще отиде в политическото небитие. И ще остави само един горчив спомен у народа. Ще остави и една поука – как не трябва да се вярва на случайно възникнали партии, ръководени от още по-случайни и некадърни лица. Народът ще си направи тези верни изводи, но все пак равносметката ще е, че обществото ни е загубило почти десет години от развитието си – време, през което, при кадърно ръководство на държавата ни, можеше да се постигне много.

– Какво ви подсказва шестото чувство – кой ще бъде следващият ни президент?

– Не само то, но и според политическата и житейската логика, той ще се казва ген. Румен Радев. След 1995 година не съм членувал в никоя партия, не съм гласувал никога и за БСП, но като мажоритарен кандидат той е възможно най-подходящият и достойният за този висок пост.

– Значи, идват сериозни промени…

христо красин - 02

Писателят Красин по време на интервюто

– Наистина, предстоят големи промени в държавата ни – и в политическото й ръководство, и в социалния живот…Както виждате, започнаха вече и големи промени в световен мащаб. Възстановява се геополитическото равновесие, както и двуполюсното съществуване на обществата по земното кълбо. Световните и местните социално-политически процеси са взаимозависими. Движението на човечеството винаги е било, общо взето, в посока към прогреса, независимо от ретроградното влияние на местни или задокеански злонамерени сили.

– Всичко това звучи много оптимистично…

– Казвам го, защото съм убеден в това, а не, за да вдъхвам някому напразни надежди. Българинът и държавата ни са оцелявали в много по-трудни моменти от сегашния. И, все пак, не трябва да забравяме старата мъдрост: „На дълъг път се тръгва с верни приятели.” А не с неизпитани за кадърност ръководни лидери на партии.

– А задава ли се и нова ваша книга след десетата по ред “Коланджа”?

– Да, тя е вече отпечатана и скоро ще бъде по книжарниците. Казва се “Свещеният Коран. Сълзи и възторг”.

Интервюто взе: Лияна Фероли

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: