Храните, които вършат чудеса!

Храните, които консумираме, могат да вършат чудеса

Храните, зареждащи с енергия

Най-голям източник на енергия са мазнините, които са и най-калорични. Въглехидратите и белтъчините са с равно количество калории. За организма на човека най-скоростен доставчик на енергия са въглехидратите. За да се тонизираме след фитнес е добре да хапнем варена царевица, ориз или банани. З а сметка на въглехидратите, белтъчините се разграждат трудно и по-бавно освобождават клории.Храните, които вършат чудеса

Храни, които предпазват от рак

Това са тъй наречените антиоксиданти. Първенство тук водят плодовете и зеленчуците с различен цвят. Те имат ясно изразено противораково действие, но съща така се борят с стреса, инфаркта и инсулта.

Плодовете и зеленчуците могат да се разделят на зелени, червени и оранжеви.

Към оранжевите спадат, моркови, тикви, кайсии, манго и сладките картофи. Зелени са зеле и спанак. Към групата на червените са домати, чушки, розов грейпфрут.

Може да се определи още една подгрупа храни – морави. Към тях спадат, арония, боровинка, морави цвекло и зеле. Те съдържат антиоксидантни субстанции, които ловят свободните радикали, и ги изчистват от нашето тяло.

Някои витамини, като например витамин Е и С също притежават антиоксидантни качества. Не трябва да се забравя и цинка, който се съдържа в рибата и в месото, особено полезен в този случай.Храните, които вършат чудеса

Билките и подправките са другите храни, които вършат чудеса

За предпочитане са тези със зелени листа, като освен, че ще подобрят вкуса на храната ще ни заредят с витамини, антиоксиданти и много минерали.

За препоръчване са копър, джоджен, магданоз, девесил и чубрица.Храните, които вършат чудеса

Храни афродизиаци

Учените са извършили различни изследвания в тази насока. Шоколадът, пчелния мед и ягодите открай време се използват, като афродизиак.

За да се подобри либидото в храните е необходимо да има витамини от групата на оксидантите или по точно витамин Е.

Отскоро се смята, че аспержите са афродизиак. За стридите се знае, че открай време се използват за увеличаване на либидото. Според древните гърци бадемовия аромат действа възбуждащо на нежната половинка от света. Орехите пък в древен Рим са смятани за символ на плодовитостта. Смокините също са афродизиак, и са били най-любимата храна на Клеопатра.

Бананите увеличават либидото при мъжете. Те са богати на витамин В, магнезий и калий, като притежават и други лековити свойства.
Храните, които вършат чудеса

Лютите червени чушки съдържат веществото капсаицин, което стимулира отделяне на ендорфини от  човешкия мозък, които възбуждат нервната система и повлияват дейността на сърцето. Ендорфините са наречени хормони на удоволствието. Остава да споменем и краля на афродизиаците-женшенът, който вече 4000 години не е изгубил първенството,като афродизиак.

От афродизиаците има и други допълнителни ползи.

Всички тези препоръчани храни са много полезни, просто консумирайте ги по-често. Добре е храната, която консумираме, да бъде също и поне малко над 50% сурова.

 

 

Храните, които вършат чудеса!
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *