Според традицията на Аюрведа, храненето е част от поредица от поведения, които трябва да бъдат спазвани, за да се постигне психофизическо благополучие

В традицията на Аюрведа има много строги правила във всичко около начина на живот и ежедневието: от гледна точка на правилата за доставка и не се свежда само до вида на храната и нейното количество, но и начина, по който се консумира и начина, по който се разглежда храната.

Консумирането на храна е съставено по определен начин, седнал, в тиха среда, предназначена да дари спокойствие, според традицията на Аюрведа времето, отдадено на хранене не трябва да бъде спирано, с четене или други разсейвания, които могат да предизвикат недоволство; освен това, за правилна диета е важно да ядете бавно, добре да се дъвче, да се изправите от масата, ако се наложи може, но не прекалено много.

В традицията на Аюрведа храненето се разглежда като необходим момент от живота, за миг, че е живял във време, когато трябва да се хранят сами, ако изобщо все още не са завършени изваряване на предишното хранене.

В традицията на Аюрведа много сериозно се гледа и на отношението към безалкохолните напитки, които не е добре да се приемат твърде студени или твърде горещи. Още повече, че консумацията на напитки по време на хранене се осъществява главно чрез вода със стайна температура или природни напитки, които са плодови сокове.

нумерология
Според традицията на Аюрведа, храненето е част от поредица от поведения, които трябва да бъдат спазвани, за да се постигне психофизическо благополучие

Според традицията на Аюрведа, храненето е част от поредица от поведения, които трябва да бъдат спазвани, за да се постигне психофизическо благополучие

Те и плодовете също се консумират сурови като част към храненето, с изключение на зеленчуците, които са приготвени с топлинна обработка и никога не са сурови. Пиенето се извършва само когато човек е жаден и за предпочитане половин час преди хранене или час след храненето.

В Аюрведа диетата се препоръчва не толкова според хранителните вещества, а в зависимост от вкуса, така че изборът е предложен за балансиране на естествените вкусове, вариращи от кисели до сладки, пикантни до горчиви. Биологичното хранене се препоръчва по-често в сравнение с други диети.

Закуската и вечерята трябва да са леки, а основното ядене на деня е обяд, сирене и дори млечни продукти вечер не се консумират. Преди да си легнете, не се препоръчва да ядете.

В храненето в Аюрведа не е приет принципа на претопляне на останалото ядене от предишното хранене, обядът е изготвен в съответствие с изискванията, в съответствие с глада, ние не трябва да загряваме повторно неизядената храна.

Хранене според Аюрведа - съвети и практики зьа по-добро здраве

Хранене според Аюрведа – съвети и практики зьа по-добро здраве

И накрая, за да се насърчи доброто храносмилане, в традицията на Аюрведа обядът е препоръчително да стане, преди да възстановите нормалните дневни и работни дейности. Аюрведическата традиция се основава основно на нуждите на индивида, така че всеки човек трябва да се храни според собствената си склонност и лична нужда, следвайки инстинкта.

Подобен начин за здравослвоно хранене е определен и от американските и от европейски диетолози още от 19 век и в началото на 20 век. Правилно е да се храни човек 2 или 3 пъти за деня, като между храненията да не яде нищо дори и малък плод. Вода също е правилно да се пие половин час преди хранене и два часа след това, за да не се смесва с храната. Препоръчва се вегетарианско и веганско хранене, но според индивидуалните нужди. Зеленчуците обаче се препоръчват сурови, а където е необходимо и сготвени (като картофите).

Този здравословен начин на хранене е препоръчан през 19 век от пророка на адвентистите в САЩ Елън Уайт и е записан в нейните книги. Години по-късно диетологът д-р Майкъл Шелтън пише книга за правилното съчетаване на храните, като ползва трудовете на други. По въпроса за храненето с месо има препоръки в Библията в книгата Левит глава 11.

Ако човек не може без месо и се чувства добре с него, по-добре да не го спира, но да ограничи количествата и да избира според библейските съвети. В наше време обаче има и нов важен фактор – замърсяване с химия, ГМО, Е-та и т. н. Установено е, че от млякото има и вреди, също и от рафинираните и пържените храни. Вижте и клиповете!

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: