Вродената хипертрихоза възниква вследствие на генетични промени

За съществуването на косматото момиченце от тайландската столица научихме от интернет.

Специалистите, към които се обърнахме за разяснения, се заинтригуваха сериозно от този уникален случай и се свързаха с тайландските си колеги.

В резултат на това сътрудник на в-к „Женски Тайни“ и генетикът Петър Самойлов посетиха Бангкок.

Посрещна ни д-р Уани Визутсерионг, главен педиатър на бангкокската клиника „Сирирадж“, където се води на отчет шестгодишната Супатра Сазуфан.

– При първата си среща с нея вероятно ще изпитате шок – предупреди ни той. – Важното е да не го показвате! Супатра е много мило създание и ако не беше повишената й окосменост, щеше да е много красиво дете.

Супатра Сазуфан страда от вродена хипертрихоза – цялото тяло и лицето й, с изключение на дланите и ходилата, са покрити с гъсти косми.

Родителите на момиченцето ни посрещнаха радушно (доброжелателността е национална черта на тайландците) и ни предложиха да се разходим до детската градина.

На улица „Ратчабопич“ се приближихме към невисока ограда, зад която играеха деца.

„Нат!“ – извика Сомпол, майка й. От тумбата хлапета се отдели едно момиченце и, смеейки се весело, се затича към нея. Погледнах го й неволно потръпнах. Лицето, гърбът и раменете на детето бяха плътно покрити с косми. То приличаше на маймунка с човешко изражение на лицето!

нумерология

– Нат е галеното име на Супатра – обясни Самроенг (бащата), вземайки дъщеря си на ръце. – И децата й викат така. Макар че понякога я наричат маймунка. Но тя не се обижда. Изобщо с нея дружат всички. Нали, Нат?

Момиченцето се смееше, притискайки се към баща си.

От детската градина до дома на семейство Сазуфан има два квартала. По пътя няколко души приветливо се поздравиха с Нат. Тя им отговаряше като възрастна, старателно събирайки длани и усмихвайки се.

Родителите й разказаха, че космите на Нат започнали да растат практически от раждането й.

Докато имало само пух по цялото тяло, детето изглеждало мило, но когато пухът се превърнал в космена „шуба“, на родителите му вече не им било до шеги. Скоро непознатите хора започнали да се извръщат настрани при вида на момиченцето или да потръпват от погнуса. Особено шокиращо изглеждало лицето й. Лекарите пък само вдигали рамене.

– Нат е под наблюдение в централната клиника „Сирирадж“ – разказва Самроенг. – Доктор Уани Визутсерионг проведе куп изследвания, но не откри никакви заболявания. Нат е абсолютно здрава, само дето е окосмена прекалено. И как да се борим с това, никой не знае! – бащата тъжно се усмихва.

– А епилация не сте ли опитвали?

– Опитахме! – казва Сомпол. – В клиниката ни предложиха епилация с лазер, безплатно. Но още след първия сеанс лицето на Нат се покри със сини и червени петна. Беше страшно да я гледаш! Все пак тя е още малка… Отказахме се от тази процедура. Доктор Уани казва, че е възможно космите й да започнат да опадат, когато стане на 13, при половото съзряване. Ако не, ще се наложи все пак да се прибегне до лазерна терапия. Но първо нека порасне!

– Засега тя няма сериозни проблеми – продължава бащата. – Нат е весело, добро дете, връстниците й свикнаха с нея. Дори са измислили игра – тя се прави на дива маймунка, плаши ги, те бягат. Какво ще стане обаче, когато порасне?! Може пък европейските лекари да успеят да ни помогнат? – мъжът с надежда погледна нашия генетик.

– Ще се опитаме – отговори Петър Самойлов. – Ние затова сме дошли.

На сбогуване Нат ни подари за щастие по една фигурка на Буда от сандалово дърво. Погалих по главата малката усмихната „маймунка“, без да изпитвам никакъв шок – за един ден бях свикнал с необичайната й външност.

– Да, много рядък случай – сподели впечатленията си генетикът. – Аз бях потресен не по-малко от теб. На науката, разбира се, са известни такива явления, но аз ги познавах само по илюстрациите в учебниците. А когато видиш пред себе си такова дете – това е шок дори за лекар! Веднага разбрах, че момиченцето има вродена хипетрихоза, при която космените фоликули продуцират косми по цялото тяло. Такива случаи са редки – един на милиард.

– Мислиш ли, че може да се направи нещо?

– Отработен метод на лечение засега няма. Правят се изследвания по установяване на причините за заболяването.

По-добре изучена е придобитата хипертрихоза, когато космите започват да растат на неочаквани места в резултат на въздействие с химически вещества, ултравиолет, ухапвания от насекоми.

А вродената хипертрихоза възниква вследствие на генетични изменения. Затова мерките, предприети от тайландските лекари, са слабо ефективни – епилацията, даже лазерната, може да помогне само временно.

Трябва да се работи с ДНК – да се направи изследване на Нат, на родителите й, на по-голямата й сестра. И в зависимост от резултатите да се назначи лечение.

Как изглежда момичето-вълк от Книгата на Гинес

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: