Интервю със специалист: Фън Шуй за пари? Парите идват след хармонията!

Съвети, директно от източния експерт по Фън Шуй – инж. Банко Пиронков за пари, за дома, за любов. Как се нарежда спалня. Символи, посоки, цветове и още много за Фън Шуй в това изключително интервю.

Инж. Банко Пиронков е автор на уникалната книга „Фън Шуй за българи“. Заглавие, което звучи доста провокативно за всеки един българин.  Самият той е изключително интересен като личност – човек, който смело разкрива връзката между Изтока и Запада. Както и смело твори в сферата на строителното инженерство.

А и все пак – какво е Фън Шуй?

Следва едно невероятно интервю с инж. Банко Пиронков, за което му благодарим сърдечно.

1. Запознати ли сте с Фън Шуй магазините в България? Какви видове биват и професионално ли се правят?

Виждал съм четири вида магазини – китайски магазини (управляват се от китайци и предлагат различни китайски стоки), магазини с предимно китайски нискокачествени стоки (от типа „за 1 лев“), т.нар. „Фън Шуй магазини“ (с предимно китайски сувенирни стоки) и интернет-магазини с подобни имена.

Фън Шуй - интервю с източния експерт инж. Банко Пиронков

Фън Шуй – представяме ви подробното интервю с източния експерт инж. Банко Пиронков

2. Има ли сред тях читав магазин, който бихте препоръчали? По какво се познава добрият Фън Шуй магазин?

От първия тип магазини бих препоръчал Liu’s – богат асортимент, от дрехи до храни и подправки, включително неща, които могат да се използват във Фън Шуй.

Вторият тип магазини нямат нужда от коментар или препоръка – и там може да се намери нещо с приложение във Фън Шуй, но всички знаем какво е качеството на стоките. В третия и четвъртия вид се предлагат аналогични стоки – предимно сувенири (дори сувенирни компаси), сред които има единични бройки с приложение във Фън Шуй.
Не бих могъл да препоръчам нито един такъв.

При тях се разчита на името „Фън Шуй магазин“ или на името на стоката, окичена също с титлата „Фън Шуй стока“, без значение дали е такава.

Не е нужно човек да е изучавал това древно знание, за да се сети, че „Фън Шуй фигура двоен талисман – Хотей и трикраката жаба на парите“, „Фън Шуй Тибетска чаша на желанията“ или „Фън Шуй Пагодата на Тиквата Кратунка“ няма как да са инструменти, с които са боравили древните китайци. А „Фън Шуй фонтан за здраве и богатство – красива водна чешма“ дори няма нужда от коментар, като отчетем откога има водопроводи.

Добър пример дават интернет-магазините на световноизвестните майстори и учители по Фън Шуй (без Лилиан Ту). В тях има книги, печатни и електронни материали, различни по съдържание и оформление курсове, аудио и видеодискове, инструменти, програми за различни клонове на китайската метафизика. Няма амулети, талисмани, подаръчни комплекти, сувенири, символи и символично определени предмети.

3. Какви са ритуалите за Фън шуй за пари? В смисъл има ли неща, които помагат да привлечем парите в живота си?

Ритуали във Фън Шуй няма – има методика на последователни действия, които се извършват при анализ или оценка на обект, но това няма нищо общо с ритуалите или препоръките в популярната непрофесионална литература. Привличането на пари не е самоцел, дори не е самостоятелна цел. Парите идват сами, когато всичко друго е в хармония и баланс, а това е целта на Фън Шуй по отношение на заобикалящия ни свят.

4. Как се разполагат нещата в една издържана по Фън Шуй спалня?

Спалнята е най-важното помещение в един дом, затова много от препоръките в популярната литература се отнасят до нея. Колкото повече фактори се предвидят в анализа на тази стая, толкова по-добри резултати ще се постигнат. Няма универсални правила. Всичко е индивидуално. Дори и само ако изходим от необходимостта човек да спи в добра за него посока, вече имаме няколко начина, по които да разположим леглото.

5. Кои са любимите ви съвети, които давате на хората, интересуващи се или начинаещи във Фън Шуй?

Не четете неподписани материали в интернет и в пресата. Ако се интересувате от Фън Шуй – учете. Ако не ви се учи – извикайте консултант да ви реши проблемите. За правилния избор на консултант съм отделил място в книгата си „ФЪН ШУЙ ЗА БЪЛГАРИ“.

6. Как се използва Фън Шуй за любов? Какви талисмани се използват?

За талисманите и амулетите вече казах, но сега ще допълня – всички подобни енергоносители се отнасят повече към областта на магиите. Фън Шуй не е магия – работи се по определени правила в доказали действеността си методики.

7. Бихте ли разкрили как различните посоки се взимат предвид във Фън Шуй?

В дълбоката древност хората са наблюдавали единствено природата около себе си. След откриването на компаса са започнали да наблюдават промените в енергиите и в живота на хората в зависимост от посоките на света. Така се е появила една от класическите школи Ба Джай (Осем двореца). Осемте посоки на компаса определят осем сектора (дворци), където преобладават специфични енергии.

8. Как се възприемат и организират различните цветове?

Често срещам различни писания, предимно в интернет, в които някакви хора ни убеждават, че работата с цветовете е важна и едва ли не това е целта на Фън Шуй. Това е любителски подход. Цветовете не са чак толкова важни. Те са една от визуалните характеристики на Петте енергийни трансформации, наречени Петте елемента. Нищо друго. Преди да стигнем до цветовете, много други неща трябва да са направени или да са оценени.

9. Фън шуй за жената – има ли неща, които засягат живота на една жена? Кои са важните неща, които трябва да знаем?

Отделен Фън Шуй за жените няма. Лунният календар също не се отнася до Фън Шуй, защото там се работи със слънчевия. Но разлика между мъжете и жените във Фън Шуй има. Тя е заложена в основната теория още в първото действие при всеки анализ – балансиране на Ин и Ян. Ин е женското начало, а Ян е мъжкото.

Древните китайци са разбрали, че женската енергия е различна, затова по различен начин се определят и женските лични елементи съобразно годината на раждане. Това е свързано и с личната триграма и съответното число от Луо Шу. Затова мъж и жена, родени едновременно, имат различни рождени триграми, лични елементи и числа от Луо Шу.

10. При избора на обзавеждане в дома какво от Фън Шуй трябва да имаме предвид?

Целта на Фън Шуй е баланс и хармония, които могат да се постигнат по различни начини. Някои хора го правят интуитивно, но това не значи, че има интуитивен Фън Шуй. Други използват услугите на консултанти, за да постигнат желаното благоденствие. Най-добрият Фън Шуй е невидимият.

11. Как изглежда една кухня, наредена според Фън Шуй?

Кухните са също толкова различни, колкото и спалните. Многообразието е голямо, но това не променя необходимите действия за постигане на главната цел – хората да се чувстват добре. Трябва да се спазват определени препоръки на основните школи, трябва и работещите в кухнята да са спокойни.

Има една заблуда, която се шири предимно из интернет – Огънят и Водата не трябва да стоят един срещу друг. Това означава, че ако на една стена имаме мивка, хладилник и съдомиялна, на отсрещната не трябва да има печка, фурна, микровълнова или скара. Тези, които дават подобни съвети, не са обърнали внимание, че точно така са разположени Огънят и Водата в Ба Гуа и в схемата за циклите на Петте елемента. Правилният съвет е различен – Огънят и Водата не трябва да са един до друг. Между тях трябва да има дървен плот или шкаф.

12. Как се използва Фън Шуй за богатство и изобилие?

Както в отговора на въпрос №3.

13. Фън шуй в офиса – какво се повелява?

Всеки офис е аналогичен на дом. Затова всички правила за къщите важат с пълна сила за офисите. Отчитат се само разликите между жилищна и работна среда в методиките на различните школи.

14. Бихте ли препоръчали интересни Фън Шуй книги, към които начинаещите и по-напредналите биха могли да прочетат и да придобият вярна представа за нещата?

За всеки любознателен читател книгите за Фън Шуй ще са интересни. Трудно е да се разбере кои книги са добри и на кои може да се вярва. Решение вече има – от шест години в сайта ми ФЪН ШУЙ ЗА БЪЛГАРИ има раздел с рецензии на почти всички книги, излезли на български език от 17 години насам. Оценката в края на всяка рецензия е някакъв ориентир за качеството на написаното в книгата.

15. Какво препоръчва Фън Шуй за една детска стая?

Каквото и за всяка друга стая – баланс по всички показатели и изпълнение на предписанията на различните школи.

16. Има ли връзка между хороскопа на даден човек и Фън Шуй?

Хороскопи се правят в астрологията, а Фън Шуй се занимава с организация на пространството. Разликата между време и място е накарала преди хилядолетия китайците да разделят тези два клона от своята метафизика. Днес една от грешките, които се правят, е определянето на личния елемент от хороскопа и използването му в някоя Фън Шуй методика. Поради еднаквостта на означенията (йероглифи, елементи, животни) се смесват време и място, което е неправилно.

Интервю със специалист: Фън Шуй за пари? Парите идват след хармонията!
5 (100%) 4 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *