Представяме ви своята класация за най-най-плашещите филми на ужасите за последната година, година и нещо.

Най-ужасните и добре заснети представители на жанра в Топ листата на Чудеса.Нет. Вижте и ТОВА: Топ 20+ зашеметяващо страшни филми на всички времена и завинаги!

Ще се запитате защо толкова късно ни я давате тази класация? И защо да не си приказваме за филмите, които излизат у нас през тази година, а трябва да се връщаме цяла година назад?

Много и фасулски просто: Дори и в тракерите много от най-свестните заглавия се показват в България с една година закъснение.

Тук сме взели само произведения, които са имали релийз в Щатите през 2015 година. Голяма част от тези разглеждани „екземпляри“ също са излезли на масов кино екран през 2016, но така или инак спадат към по-стария обсъждан от нас период.

Има и такива филмчета, за които малко или много е спорно дали принадлежат точно към любимия ни жанр „филми на ужасите“. Такива са например Dark Places, който някъде е обявяван само като трилър, но според нас може да мине и за ужас.

Класацията за 2015 година подлежи на дописване, тъй като не сме луди да твърдим, че сме успели да изгледаме абсолютно всичко, което е излязло по света в областта на ужасите. Но ще се радваме да я допълним, ако ни предложите своите фаворити по-долу в коментарите.

Също така и ние ще я дописваме, когато се натъкнем на нещо, което сме пропуснали. Постепенно ще добавим и ужасите от 2016 г.

нумерология

Нашите фаворити сред ужасите на 2015 г.

 1. Green Room или „Зелената стая“ (2015) – Зверска касапница, която се прочу чак в последните дни чак на юни 2016 г., дни след смъртта на актьора Антон Йелчин, който е в главната роля. За една вечер достигна оценка 7.6 при над 9600 гласували в IMDB.
  Green.Room.2015Изключителен саундтрак и разтърсващ сблъсък между пънкари и скинари в Щатите. Истинското лице на шоубизнеса е това, а не Birdman. Все едно, не е важно.
 2. The Visit, преведен у нас като „Посещението“ (2015) – Това чудо рязко разби цялата конкуренция, след като го гледахме в края чак на юни 2016 г. В този филм абсолютно нищо не е баш-баш така, както има неприятното задължение да изглежда. Дори режисьорът М. Найт Шаямалан е много по-готин и от себе си.
  the visit филми на ужаситеПерфектен професионалист, както винаги, сега той е и написал печен сценарий. Всичко е много факинг реално, автентично и убедително. Филмът използва модерния похват found footage и го прави дяволски прекрасно. Друго си е, когато доказал таланта си режисьор снима ужаси. Това хич не е работа за лятото за студенти втори курс!
  Многопластов, постмодерен, мета филм, който успява да се изгаври със самите фундаменти на жанра и пак да остане художествен и въздействащ хорър. Не се подвеждайте по първите впечатления, не четете отзиви на подрастващите wannabie върколачета, на любителите на зомбита и вътрешности, на възвишените почитатели на телевизионния театър, предрешен като кино.
  През половиния час накрая ще ви изкара недоумяващия акъл и ще се държите за коравите облегалки на стола!
 3. Sweet Home или познат у нас като „Мил дом (2015) – според някои критици има заимствано оттук-оттам, но ние няма да издребняваме.
  sweet-home-2015Испанците са си №1 на всички времена, когато говорим за ужаси, и голяма част от творчеството им в тази посока, дори и да е пооткраднато, носи неповторимия им почерк.
 4. Hidden. Скрити (2015) – Апокалиптична драма, която ще ви държи без никакъв дъх до самия край. И никога няма да познаете какво ще се случи. Нали за това се борихме? На моменти е много повече в жанра от творбата на испанците, но не може да ги бие, според нас. Въпреки това твърдим, че е много стойностен.
 5. Dark Places. Мрачни места (2015) – някои твърдят, че е само трилър, но според нас има пълно право да бъде в тази класация.
  dark-places-2015Неповторима Шарлийз Терън.
 6. The Ones Below или „Онези отдолу (2015)
 7. The Hallow. Гората (2015) – има развитие, което едва ли сте очаквали.
 8. Extinction. Изтребление (2015)
 9. Cop Car. Патрулката (2015) – също не го дават съвсем ужаси, но пък е дяволски, зверски добър! С безмилостен Кевин Бейкън!

Филми на ужасите от 2015 г. с висока оценка,

които обаче, за съжаление, ние не успяхме да харесаме.

 1. The Witch или „Вещицата (2015) – ако преодолеете музиката, която е доста, как да кажем, средновековна, и това, че прилича малко на ТВ-театър в първата си половина, филмът може да ви се стори наистина впечатляващ!
  the witch 2015 филми на ужаситеИ си заслужава търпението, поне според хората, които са го класирали в Топ 3 на 2015 г. Все пак изобщо не бива да допускаме да забравяме, че той държи и набляга на автентизма, в него се бръщолеви на староанглийски и е нормално да има един вид малко по-демодирана музика. Но историята е мазна (всъщност приказка на ужасите) и доста достоверно е разказана, така че гледайте с немного търпение и няма да съжалявате, ако сте от тези 90% от хората, които са го харесали.
  Ако сте от другите, които предпочитат увлекателното, забързано действие, адекватната музика, убедителната актьорска игра, тогава и на вас няма да ви хареса.

Най-сериозните филми на ужасите за 2016 година

Тук започваме и класацията „Ужаси 2016“, която ще се дописва:

 1. The Night Of или „Злокобна нощ“ (2016) – и за този, и за „Странни неща“ може дълго да се пререкаваме дали са в жанра ужаси или са драма, крайм, приключения и т.н. Обаче ако ги гледате, ще се съгласите още на третата серия, че са доста крийпи. И въобще толкова много ни харесват, че просто изобщо няма как, хич не може да не са мазни ужаси и точка. Тази класация е субективна и отговаря само на правилата на оценка, които самата тя си слага. В IMDB имало друго жанрово определение за тези филми? Много важно!
 2. Stranger Things или „Странни неща“ (2016)
 3. Outcast или „Изгнаник“ (2016)
Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: