Готвят масово производство на апаратура за физиотерапия на парализирани

Руски учени се подготвят за огромно производство на екзоскелети

Съвсем скоро в Русия ще започне масово производство на уникален ходещ екзоскелет, който ще оказва помощ в рехабилитацията на парализирани хора. Иновативният уред ще помага на парализирани да движат крайниците си леко и гладко, така че напълно да възвърнат своята мобилност.

Според информация на агенция ТАСС, производството ще започне в Медицинския индустриален парк в Новосибирск.

„Въпросът за производството все още е в процес на обсъждане. Работим в тясно сътрудничество с компанията разработчик – „Екзоскелет“ (на рус. „Экзоатлет“), както и с Медицинския промишлен парк. В близко бъдеще два прототипа на уреда ще бъдат изложени на специално обособена площадка на територията на парка, за да могат да бъдат видяни и изследвани и от външни специалисти.“, споделя Михаил Садовой – директор на Изследователския институт по травматология и ортопедия (ИИТО) в Русия.

Екзоскелетите – бъдещето на физиотерапията

Идеята на иновативния екзоскелет е да даде възможност на хора, които цял живот са били приковани към инвалидна количка, чрез ежедневна физиотерапия да започнат да се движат. Предстои уредът да бъде клинично тестван, като разработчиците се надяват да получат финансиране от Министерството на здравеопазването. Припомняме, че ИИТО е част от 46-те руски институции, които имат право да провеждат клинични тествания за сметка на федералния бюджет.

„Мисля, че в рамките на една година ще получим финансирането и ще започнем производството“, коментира още Садовой. Ако клиничните тестове бъдат успешни, пациентите ще могат да получават рехабилитационни услуги безплатно за сметка на държавния бюджет.

Новата медицинска техника бе представена за първи път миналата година

Международният форум за технологично развитие „Tehnoprom 2016“, проведен в Новосибирск, бе първото място, на което руските учени от „Екзоскелет“ представиха иновативния си уред. До този момент, в света са разработвани само няколко подобни техники, но тяхното предназначение е главно с военни цели. Докато руската разработка е предназначена главно за пациентите.

Екзоскелетът вече е бил тестван в център за реабилитация на парализирани хора с увреждания и първоначалните резултати са обнадеждаващи.

Готвят масово производство на апаратура за физиотерапия на парализирани
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *