Всяка година в Кордоба се организира удивителен фестивал на цветята, който оставя без дъх дори и тези, които не ценят красотата на цветята

Ежегодният фестивал на цветята в Кордоба (Испания) предлага на гостите и жителите на града магическа феерия от цветове и аромати.

Всяка година в Кордоба се организира удивителен фестивал на цветята

Всяка година в Кордоба се организира удивителен фестивал на цветята

Всяка година през месец май, градът, разположен в подножието на планината Сиера Морена се превръща в истинска цветна градина. Всъщност фестивалите свързани с цветята са 4 на брой, като един от най-интересните е този за най-красив вътрешен двор (CONCURSO POPULAR DE PATIOS).

фестивал на цветята
Собствениците на вътрешни дворове в цяла Кордоба украсяват железните решетки и балкони с прекрасни цветя –предимно жасмин, карамфили и здравец. Килими от цветя, ръчно изработени ислямски мозайки и забележителните фонтани красят дворовете.

нумерология

фестивал на цветята
Масовото наличие на вътрешни дворове се дължи на горещия и сух климат. Традицията води началото си още от римско време, но арабите са тези, които започват да украсяват дворовете и да внасят допълнителна декорация под формата на фонтани и много растения, за да запазят домовете си хладни през горещите лета.

фестивал на цветята

В Кордоба все още има дворове, които са създадени през далечния 10-ти век, когато Кордоба е била част от мюсюлманския халифат и негов най-голям град с половин милион жители.
През 18-ти и 19-ти век, чужди влияния и в дворовете започват да се появяват чужди декорации под формата на мрамор, централни фонтани, затворени галерии в горните етажи, и т.н. ровете.

фестивал на цветята
Победителят с най-красив двор, печели освен парична награда и възхищението на гостите и жителите на града.
За първи път фестивалът се организира през 1918 година, а под формата на състезание съществува от 1921 година. Има огромен брой категории, включително традиционна и модерна, религиозен, ислямски, еднофамилна къща, усилия на общността, художествено използване на вода, осветление, различни цветя, архитектурни опазване и много други.
Една прекрасна феерия от цветове в сърцето на Испания…

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: