Три църкви в Арбанаси радват с уникален стенопис

Три църкви в Арбанаси радват с уникален стенопис

Три църкви в Арбанаси радват с уникален стенопис

Красотата българска няма край, а тръгнеш ли да я описваш – времето няма да ти стигне! Старопрестолната столица пази е истински резерват, що се отнася до църкви, къщи и други старини. Историята е буквално на всеки ъгъл, а всяко камъче може да разкаже за отминалите векове толкова, колкото едва ли можем да си представим. И ако оставим настрана днешните неуредици, то безспорно отивайки в Търново, дори и вече да сте били там, определено ще откриете и нещо ново, невидяно до сега.

 

Днес ще ви рзкажем за един стенопис, за който научихме от tarnovo.bg. Той е уникален, и едва ли някъде другаде може да се види. Единственият по рода си стенопис се намира в три църкви в Арбанаси.

Неговото име е „Разкаяние и обесване на Юда Искариотски“. Не името, не и сюжетът е онова, което го прави така забележителен. В него може да се види един интересен предмет, който го няма никъде другаде, и не може да се срещне в нито един стенопис. Става дума за табличка за подреждане на монети, използвана до 19 век за сарафска дейност.

Пламен Събев, който от години изследва църковните стенописи обяснява: Нетипичното е, че един чисто битов предмет е изобразен в строго канонична сцена. Те са изрисувани в църквите Рождество Христово, Свети Атанасий и Успение Богородично – прочутия манастир в Арбанаси, който пази чудотворната икона на Света Богорододица.

Три църкви в Арбанаси радват с уникален стенопис
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *