В КАКВО СЕ ИЗРАЗЯВА ТРЕВОЖНОСТТА И КАК СЕ ЛЕКУВА?

Тревожността е състояние на вътрешно напрежение и безпокойство, от което се оплакват много хора.

Това състояние ангажира централната нервна система, психическата сфера, редица телесни функции на организма.

Състоянието на тревожност може да се изяви с функционални смущения на редица органи.

Появяват се болки в стомаха и сърдечната област, сърцебиене, аритмия и др. Всички тези оплаквания и изблици на страхово-тревожно състояние са неприятни, но не са опасни. Те са функционални и изчезват с преодоляването на тревогата.

Тревожните състояния са обикновено стресови ситуации, водещи до тревога, без да дават органични увреждания.

В психическата сфера тревожността се изразява в дискомфорт, неувереност, страх от хората и от обществени места, несигурност в себе си, постоянна напрегнатост, лошо настроение и др.

Най-добрият метод за лечение на тревожността е самовнушението, съчетано с пълно йогийско дишане и лечебни упражнения.

Сутрин и вечер в леглото мислено си повтаряйте по 30 пъти фразата: “Аз съм спокоен, нищо не ме тревожи” или подобни на нея, избрани по желание.

Целенасоченото и съзнателно направляване на мисълта към други сфери помага за освобождаване от състоянието на тревожност. Ефектът ще бъде още по-добър, ако го съчетавате с отклоняване от дразнещите, стресови фактори, както и със самоконтрола.

С тези естествени методи вместо с небезопасните химически медикаменти, каквито са например транквилизаторите, се постигат отлични резултати.

Към тях бихте могли да добавите и други природосъобразни методи на лечение.

Сред тях са водолечението – например хвойнови вани, акупресурата, масажът, курортното лечение, пълната релаксация и т.н. С добър ефект е и прилаганата напоследък психосензорна релаксация.

КАКВО ОЗНАЧАВА “ТРЕТО СЪСТОЯНИЕ”?

“Трето състояние” се нарича междинното състояние между здраве и болест. Един от главните фактори за възникването му е неправилното хранене, както с излишък, така и с недостиг на ценни хранителни вещества в храната. “Третото състояние” включва негативните емоционални претоварвания, водещи до депресия, страх, потиснатост.

Към него спадат и физиологичните състояния с отклонения от нормата, като: пубертет, климакс, старост (без болести), нарушение на биологичните ритми, като например разстройства в нощния сън и др.

При контакт с химически, токсични и други професионални и битови вредности може да се нарушат функциите в организма, без да е настъпила болест.

Към “третото състояние” се причислява също недостатъчната адаптация към нови климатични условия.

В “трето състояние” са голяма част от употребяващите алкохол хора (но не алкохолици), тютюнопушачите, както и хората с наднормено тегло.

Според известния руски учен И. Брехман в “трето състояние” се намират около половината от всички хора.

Това състояние може да продължи с години, десетилетия, а понякога цял живот. В ”третото състояние” работата на човек е по-малко ефективна. От него лесно се преминава в болест.

КАК МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДПАЗИ ЧОВЕК ОТ НЕВРОЗА?

За предпазване от невроза е много важно да се промени начинът на мислене.

Всеки човек трябва да направи самопреценка на способностите и възможностите си и да се освободи от големи амбиции без покритие.

Чрез автогенен тренинг, концентрация, медитация трябва да се постигнат релаксиране, вътрешно спокойствие, балансиране на психическата сфера.

Човек е съзнателен организъм и е в състояние да противодейства на стресовите състояния, които са една от най-честите причини за невроза.

ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ ДЕЙСТВА ДОБРЕ НА НЕВРОЗАТА

Физическата активност във всичките й форми прави организма по-устойчив на нервното напрежение. Винаги трябва да се даде на преуморената нервна система необходимата активна почивка с туризъм, разходки, климатичното въздействие на планината.

Особено благотворно действие оказва досегът с природата в уединение с нейната тишина и хармония. Така, също като планината, човек започва да усеща и душата си. А това е полезно и за психиката му, и за организма му.

ВНУШЕНИЕ ЛИ СА ДИАБЕТЪТ, ХИПЕРТОНИЯТА И АТЕРОСКЛЕРОЗАТА

Има редица природни фактори, които помагат за профилактика на атеросклерозата, диабета и хипертонията.

На първо място, това е правилното хранене с бедни на холестерол и мазнини продукти. Следва го интензивната физическа активност. Помагат и уравновесените психически реакции и доброжелателност, изключване на пушенето и алкохола.

Особено важно е психическото състояние на човек. Много екстрасенси изтъкват благотворното въздействие на водолечението: коремообтривни бани, обливане на тялото със студена вода. Залагат и на хигиената на психическия живот.

ВЪОБРАЖАЕМИТЕ БОЛЕСТИ МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО ЛЕТАЛЕН ИЗХОД

Твърдите, че имате високо кръвно налягане и понякога губите мисълта си.

Струва ви се, че сте обсебен от зли сили и това никак не е добре. На първо време се откажете от вредните си навици. При психически проблеми не бива да се употребява алкохол, да се пушат цигари, да се яде люто, подправки – черен пипер, горчица.

Трябва да се избягват следните храни: месо, риба, бял хляб, ориз, макарони, сладкиши, сладка, шоколад, кафе, какао, английски чай. Употребата на други продукти, като яйца, прясно мляко, плодови сладкиши, бисквити, краве масло, захар, сирене, кашкавал, извара, пък трябва да се ограничи.

При затормозена психика се препоръчват следните видове храни: черен хляб, овесени ядки, варено или покълнало жито, мед, всички зеленчуци и плодове. Полезни са още киселото мляко, бобовите култури, орехите, бадемите, лешниците, зехтинът.

Много добре на лечението се отразява яденето на сурови плодове и зеленчуци (закуската или вечерята) с добавка на черен хляб, мед, масло или жито. Сутрин на гладно се изпива 1 чаша хладка вода, а още по-добро е действието, ако в нея са разтворени 1-2 лъжици мед и сокът на половин-един лимон.

Трябва да се създаде навик за здравословно хранене и още по-здравословно мислене. И тогава няма да имате проблеми с психиката.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ НАМАЛИ ТЕГЛОТО СЪС СИЛНА МИСЪЛ И КАК?

При повишен апетит, обездвижване и склонност към напълняване най-важно значение имат диетата и интензивното движение.

Но от особена важност са внушението и утвърждението. Под утвърждение се има предвид силната мисъл за самолекуване. Когато тази мисъл е изпълнена със силна вяра, тя преминава в подсъзнанието ни и ни овладява.

Човек избира например мисълта: “Аз започвам да отслабвам”, която трябва дълбоко да заседне в подсъзнанието му чрез многократното й мислено повтаряне. Едновременно с това може да се мисли: “Аз съм господар на тялото си, то трябва да отслабне”. След прилагането на тази комбинирана методика резултатите няма да закъснеят – човек започва да отслабва.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ЛЕКУВА С МОЛИТВИ?

Не, не може! Освен ако тези молитви не продължават от 8 до 10 часа и молещият се няма време да се храни през това време. Затлъстяването се лекува по съвсем различен начин.

Интензивното движение и нискокалоричната храна са основните принципи за отслабване.

Към двигателната програма спадат лечебната гимнастика, бягането, игрите с топка, туризмът, лечебните танци, упражненията на механоуреди и разходките.

Добър ефект имат всички спортове. Напоследък успешно се съчетават лечебното гладуване със сауната, контрастните душове и обливанията, подводния масаж, подводната гимнастика, солените вани и др.

Може също така да се приложи масаж с акупресура.

Посоченият комплекс от природосъобразни методи дава най-добри резултати при болните от затлъстяване в клинична и санаториална обстановка.

КАК СЕ СТЯГА КОРЕМНАТА МУСКУЛАТУРА

За стягане на коремната, кръстната и тазобедрената мускулатура и за премахване на запека, както и за премахване на тлъстините от корема помага просто китайско упражнение.

Сяда се по турски върху одеяло на пода. Дланите на ръцете лежат върху сгънатите колене. Извършва се бавно въртене на трупа около кръста, като се започва със силно навеждане напред, надясно, назад, наляво и пак напред – 36 пъти. Следва завъртане 36 пъти обратно на часовниковата стрелка. Това въртене става бавно и отнема 5-10 минути.

За admin

Прочети още

Духовно развитие, медитация, позитивизъм, Самоусъвършенстване, смирение 08

Условия за вътрешно пробуждане: Позитивно мислене, медитация, смирение

Всеки е забелязал, че душата му сякаш се пробужда, когато се очарова от нещо красиво. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *