Траките са древен народ, живота на, които е изпълнен с мистерии и загадки

Траките за първи път се споменават от Омир. С наименованието траки той нарича войните дошли от долното течение на река Марица, на помощ  във войната с Троя.

Орфей и Евридика

Орфей и Евридика

Тракия се счита за страна на мъдростта и знанието. Траките вярвали, че в земите на север господства синът на Великата богиня майка Аполон, който олицетворявал прозрението.

За траките се знае, че те са нелитературен народ. Чрез специални обреди в затворени тайни общества те предавали своите знания. В знанието се посвещавали само на най-достойните и посветените. При такъв консервативен тип на култура , знанията и придобитите умения се запазвали за по-дълго време, отколкото в литературните общности.

Тези, които били посветени в най-висока степен получавали енергийно безсмъртие.

Законите и правилата в някое нелитературно общество са много по-силни от писаното законодателство и се спазват много по-строго.

Живота на траките бил изпълнен изцяло с ритуали, които те изпълнявали и им се подчинявали. Най-сложните обреди, които извършвали били свързани с безсмъртието.

Ключовата фигура в тракийската митология бил Орфей. Той е смятан за син и ученик на бог Аполон.

нумерология

Орфей се споменава за първи път във фрагмент от елинския поет Ибик, който го определя, като „блестящо известният“. Фрагмента е от VI в. пр. Хр.

Така се спазвала една стара традиция да се прославя обединения образ на певеца, който е лечител, проницател, учител, жрец и цар.

Залмоксис

Залмоксис

Залмоксис е друг тракийски митичен образ.

Херодот го споменава и твърди, че Залмоксис е цар на траките и бог на гетите, друго тракийско племе, което вярва в безсмъртието и задгробния живот.

Гетите били убедени, че след смъртта си отиват при Залмоксис. Съществувала традиция да пращат техен пратеник на всеки пет години при бога да го уведомява за техните желания и нужди.

Херодот разказва, че Залмоксис бил безправен роб и ученик на Питагор. След като го освободили от робство Залмоксис се върнал в родните си тракийски земи и въвел теорията на Питагор сред своите съвременници.

Залмоксис пътувал и до Египет. След завръщането си в Тракия донесъл идеите на египтяните за задгробния живот.

Двамата митични образи Орфей и Залмоксис са обединени образи на обожествените царе жреци.

 

 

 

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: