Топ-5 на сетивата, които НЕ ЗНАЕМ, че имаме!

Притежава ли човекът шесто чувство? Разпознаваме ли кой е добър и кой – лош от пръв поглед? Отговорът в повечето случаи е отрицателен. Човекът на практика НЕ използва пълноценно сетива, които са му дадени!

Част от способностите си сами омаловажаваме или пренебрегваме!

Не използва пълноценно сетивния си потенциал или изобщо не си дава сметка какви способности притежава! А те понякога са на границата на мистериозното! Ето какво всъщност можем, макар и да не го забелязваме.

5. “Надушваме” емоции и характери. По специфични сигнали, които възприемаме чрез обонянието, можем да съдим за това какъв е човекът пред нас – става дума за характера, а не за това дали се е изкъпал! Тезата е доказана експериментално. На членовете от опитна група било възложено да спят три последователни нощи с едни и същи тениски, без в това време да използват сапун и дезодорант. След това анализатори подушвали тениските и описвали какви са хората, които са ги носили. Имало поразителни съвпадения с живите характери. Описанията освен това били почти същите, които друг анализаторски екип направил, гледайки контролната група на видеозаписи.

Човешката еволюция е отпечатана в сетивния ни свят и понякога е нужно малко, за да събудим задрямали способности!

4. Виждаме невъзможни цветове. Основните и допълнителните цветове са познати на всички – но теоретично съществуват още безброй комбинации, които повечето хора не регистрират като самостоятелни тонове. Когато си представим например синьо-жълто, в съзнанието ни възниква представата за зелено. Смята се, че това е най-близкият до формулата стандартен цвят, достъпен на всички.
3. Жените в овулация усещат змии и гейове. Регистрирането на влечуго в близък периметър най-вероятно е еволюционно наследство: една потенциална бъдеща майка има нужда от повече рецептори за опасностите наоколо. Но “разконспирирането” на един гей сред много мъже – как точно става и за какъв дявол е, е истинска загадка!
2. Мъжете разпознават жените в овулация. Доказано: в този момент настъпват промени в цвета и аромата на кожата, в гласа – природата е дала на мъжете способността да уловят сетивно момента, в който може да настъпи зачатие. Усещайки го, те адаптират поведението си подсъзнателно, за да бъдат предпочетени и приети.
1. Незрящите могат да виждат. Разбира се, не става дума за универсална способност. В повечето случаи загубата на зрение е свързана с работата на зрителния кортекс – част от мозъка, обработваща образите. Дори очите да са в състояние да възприемат образ, няма как информацията да стигне до мозъка. Смята се обаче, че в много случаи кортексът може да бъде игнориран и информацията все пак да стигне до “центъра”. Феноменът е познат като “сляпо зрение”.
Но това все пак е теория: как практически се случа и защо не всеки от слепите хора може да го постигне, пак си остава мистерия. Стандартното обяснение е, че незрящите компенсират липсващата сетивност с хиперспособности на друго сетивно ниво: ориентират се по звука, чрез докосване и т.н.

Топ-5 на сетивата, които НЕ ЗНАЕМ, че имаме!
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *