♠ Топаз ♠ Символ ♠ Влияние върху чакрите ♠ Зодии ♠ Свойства ♠ Лечебни ♠ Магически ♠ Физически ♠ Истинските топази ♠ Видове ♠ Жълт ♠ Златист ♠ Розов ♠ Безцветен ♠ Мистик топаз ♠ Раух топаз ♠ Императорски ♠ Син ♠ Небесносин ♠ Бижута ♠ История ♠ Известни топази ♠ Етимология ♠ Месторождение ♠ Колко струва ♠ Разпознаване на фалшификати ♠ Талисмани и амулети ♠

Топаз – камък на просветлението, символ на благоразумието и скъпоценност, която привлича богатството към своя приносител.

Не казваме притежател, защото поначало е спорно кой кого притежава – дали човекът владее скъпоценните камъни или те притежават него.

Белите кристали, сред които е и топазът, са връзка между Земята и духовния свят, между материалното и фините нива.

Вижте и ТОВА: Магически и лечебни свойства на аметист. Талисмани и цена на камъка.

По тази невидима нишка идва подкрепа и висше знание, цялата енергия на небесата.

Сред всички бели кристали топазът е най-древният. И един от най-изящните, тъй като светлината сякаш се събира в сърцевината му и извира отвътре като мистичен портал към отвъдното.

Влияние върху чакрите

Магичната красота на топаза

Древните гърци са обожавали жълтия топаз и са черпели от него сила и живот.

Скъпоценните и полускъпоценните камъни взаимодействат с енергийните центрове на човека – чакрите. Обикновено – с тази, която носи техния основен цвят. Така например жълтите кристали се свързват с жълтата на цвят трета чакра, червените – с първа и така нататък.

нумерология

ВАЖНО! Имаме подробен материал ТУК: Всичко за нашите чакри и енергийните полета на човека!

Но топазът влияе на всички! Защото той съществува във всички окраски на седемте основни чакри. Енергията му е проактивна Ян, тоест отделя и активизира енергията.

Топаз и неговата зодия

На родените в противоречивия зодиакален знак Скорпион се препоръчва да носят украшения с топаз. Тъй като те често изпадат в крайности, този камък им помага да възстановяват баланса и да вземат верни решения в сложни ситуации. На повечето млади Скорпиони не им достига мъдрост и разсъдливост, затова е разумно и полезно да си ги доставят отвън.

Когато независимостта, инатът, противоречивостта и самоувереността на Скорпиона започнат да взимат връх, на него му става твърде сложно да общува с хората.

Магичната красота на топаза

Дори самородно парче топаз, поставено в спалнята, помага на Скорпиона да се контролира

Необходимо му е да се примири, да възстанови отношения и връзки, да регулира контактите си. В този период свойството на топаза да примирява своя притежател с хората ще му помогне да се контролира и да излезе от стресови състояния и ситуации.

Възможностите и перспективите на Скорпиона в самоусъвършенстването са велики. Всеки представител на знака един ден пожелава да работи върху себе си – рано или късно. Разнообразието от окраски на топаза отваря огромен избор на най-подходящия талисман. Това става по съвсем прост и лесен начин – просто се взема този камък, който човекът счита за най-красив, който му пасва по най-добрия начин.

Топазът не само помага да се опознае вътрешният аз, но още за концентриране, при медитации и размисъл. Отличително качество е това, че подкрепя създаването на добри отношения с останалите хора на основата на емпатия, разбиране и съпричастие. Това е особено важно за Скорпионите във втората половина на живота им.

Жълтите и безцветните топази са амулети за Близнаците. За останалите знаци на зодиака те се явяват неутрални.

Магичната красота на топаза

Висулка с топаз върху тимуса поддържа горещата любов и отваря сърцето за силни страстни изживявания

Кристалът покровителства всички, родени през месец ноември. Украшения и изделия с топаз се подаряват на верни приятели и на хора, с които ни свързва гореща силна любов. За да може камъкът да прояви силата си в пълна степен, той трябва да се носи във висулка на врата или на показалеца на дясната ръка. Оптималният обков за топаза е обикновеното злато.

В зависимост от цвета, разновидностите топаз подхождат на различни зодиакални знаци: синият камък съответства на Скорпионите, жълтите и безцветните минерали отиват на Близнаците. За останалите те се явяват по-скоро неутрални, позволявайки на хората да се ползват от техните положителни свойства.

Негативно влияние топазът може да оказва на непочтени хора, разрушавайки отношения, построени върху лъжи. Отрицателно влияе на тези, чиито помисли не се отличават с чисти намерения.

Цени на топаза

Носенето на бижута с топаз или просто самородно парче кристал като амулет може да бъде много скъпо, но и не толкова. Всичко зависи точно какъв камък ще бъде избран.

Магичната красота на топаза

Добре обработените „империали“, когато увенчават истинско ювелирно бижу, достигнат баснословни цени

Различните топази според цвета и карата си имат различна стойност, която варира в пъти. Смята се, че розово-жълтите камъни, добити в Бразилия, са най-качествени и съответно – с най-висока цена.

Именно заради стойността си те носят и името „империали“. Когато са обработени, цената им може да достигне от 90 до 270 евро за един карат. Някои камъни с лилава и червена окраска обаче „бият“ бразилските, като скачат до 670 евро за карат.

Тези безбожни суми обаче не са пречка за този, който на всяка цена е решен да притежава подобен кристал. Безцветните, небесносините и вишневите топази са доста по-евтини. Добитите в Украйна „волини“ например струват 2.5 – 5.5 евро за карат. Това означава, че един сравнително нормален по размер топаз ще излезе около 50 евро или 100 лева. Заради тези цифри бижутерите казват, че този камък има широк ценови диапазон и абсолютно всеки е способен да избере екземпляр, който да отговаря на финансовия му капацитет.

Лечебни свойства

Топазът се споменава в древните медицински трактати. Той е бил изключително популярен сред целителите от различни времена. Лечебните му свойства зависят пряко от неговия цвят. Ето някои от случаите, в които се е прилагало лечение с този камък: Смятало се е, че топазът помага за изчистване на отравяния. Освен това се използвал за сигнална лампа при отровена храна и вода, тъй като в съприкосновение променял цвета си.

Магичната красота на топаза

Син топаз. Естествен камък в този цвят е изключителна рядкост. Той блести с нюансите на дълбокото море и на аквамаринено небе

Камъкът лекува разстройства на нервната система, помага при психологически проблеми, избавя от безсъние, страхове, неврози, депресии. Използва се след травматични преживявания за успокоение и забрава. Смятало се е, че съзерцаването на топаз лекува безумие. Жълтият топаз успокоява, синият се използва при по-сериозни нарушения на нервната система и при психически отклонения, намалява пристъпите и уравновесява болния. Има данни, че намалява честотата и интензивността на епилептичните припадъци.

Топазът влияе прекрасно върху функционирането на черния дроб, далака, жлъчния мехур. Камъкът в жълт цвят подобрява храносмилането, за което положително въздействие оказва слънчевият му цвят.

Камъкът съдейства за оздравяване на имунитета в моменти на обострени простудни заболявания.

Носенето на топаз възвръща загубения апетит. Затова той се препоръчва на твърде слаби хора, които искат да увеличат теглото си. Обратно – желаещите да отслабнат би следвало да го използват много внимателно.

Небесносините топази снижават риска от базедова болест, позитивно въздействат на щитовидната железа.

Жълтите камъни благоприятстват лечението на болести на дихателните пътища и гърлото, с астма и бронхит. Затова ако имате такива страдания, препоръчително е незабавно да намерите колие с жълт топаз, който да лежи върху шията или гърдите. Жълтият топаз облекчава пристъпите при астма.

Магичната красота на топаза

Комплект от прозрачен топаз за жени, които изпитват трудност да забременеят

Топазът влияе благотворно на женската репродуктивна система. Подпомага да се възстанови редовният месечен цикъл, да се излекуват заболявания на матката и да се зачене дете. За тези цели може да помогне безцветният прозрачен топаз. Украшения с този камът се припоръчват и при ранна менопауза. При хормонални проблеми трябва да се носи жълт или прозрачен топаз.

В Индия топазът се отнася към 12-те главни камъка с най-силни медицински свойства, които се използват в аюрведическите практики. В Асирия, древен Египет и Вавилон са се използвали от лечителите срещу късогледство и лудост.

Магически свойства

Както и всички останали кристали, така и топазът притежава магически свойства, които са се впрягали в работа още в древните времена. На Изток са го наричали камък на просветлението. Той помагал да се придобие яснота на мисълта, мъдрост и емоционално равновесие. В много страни хората отбелязвали неговите защитни сили, прилагайки го във всевъзможни обреди и ритуали за предпазване от зли духове, лоши очи, уроки и неприятности.

Счита се, че топазът помага да се разкрият интриги, да се изобличи лъжа, да се разплетат сложни дела. Но в същото време самият камък не търпи лъжци и измамници и не помага на такива хора. Притежателят на топаза трябва да има благородни цели и само в този случай камъкът ще се съгласи да му помага.

Магичната красота на топаза

Типичен защитен пръстен със син топаз за мореплаватели и авантюристи

Древните хора са имали убеждението, че кристалът има способността да укроти бушуващи стихии и затова е бил особено популярен сред морските пътешественици. Дори обикновени моряци се сдобивали с някое по-евтино камъче с надеждата, че то ще ги опази живи, ако попаднат в страшна морска буря.

Украшенията с топаз са прекрасен талисман за търговци и бизнесмени. Камъкът в жълт цвят им помага да не бъдат излъгани и окрадени, да не сключват лоши сделки, от които може да загубят пари. Когато присъства на делова среща, той извежда на видимата повърхност тайните кроежи на партньори и конкуренти и помага за намирането на верните решения.

Жълтите топази са предназначени за лидери и за хората, които контролират живота си. Те дават енергия за управляването на други хора, за победа над враговете и отразява нападките на завистниците. Минералът дава сили да отстояваме себе си в големи колективи и да строим велики планове.

Още едно от положителните магически свойства на жълтия топаз е способността му да връща волята за живот, любовта към радостите на съществуването. Помага на загубилите вкус към живота и на изпадналите в депресия да почистят душите си от тъгата и меланхолията и да просветлят мислите си. Неговото топло сияние подарява радост и умиротворение.

Магичната красота на топаза

Пръстен с жълт топаз за дамите от финансовите и политически върхове

Нежният цвят на топаза е способен да смекчи дори и най-закоравялото сърце. Затова минералът се смята за камък на придворните, тъй като именно те са живеели в постоянна борба за благосклонността на монарха и в противоборство с конкурентите. В наше време той е камък на юристите, политиците, крупните ръководители и хора на високи постове. Той помага да се оцелее в среда на кариеризъм и прекалени амбиции и да се съхранят душата и съвестта чисти.

Червено-оранжевият топаз „империал“ се явява любовен и еротичен талисман. Той прави партньорите привлекателни един за друг, разгаря страстта и пробужда романтиката. Това му свойство се отразява и на семейния живот, като намалява напрежението и успокоява емоциите при кавги и спорове и помага да се установи разбирателство и помирение.

Освен това топазът носи в дома материално благополучие и големи финансови постъпления.

За необщителните и неразговорчиви хора е необходим камък с небесносин цлят. Той придава увереност в собствените сили и добавя общителност.

Розовият топаз сваля стреса, извежда от депресивни състояния. Смята се, че минералът с този рядък оттенък предпазва от изневяра и от мъките на ревността.

Магичната красота на топаза

Розовият топаз стои много нежно на деликатни бижута

На студентите и на учените розовият топаз помага да си съберат мислите, да се изразяват по-ясно и да бъдат съобразителни и разсъдливи.

Топазът е изключително подходящ за изминаващите пътя на духовно развитие и самостоятелно усъвършенстване. Той дарява чистота на мислите и стремежите, пълни душата с добро и радост. На жените помага да запазят красотата и младостта си, а на мъжете – съобразителността и великодушието си.

Минералът има важно значение в редица магически ритуали. Той е способен да развие интуицията, да повиши екстрасенските способности.

Огромно е влиянието на камъка върху настроението на човека. Той може да усмири гнева, да повиши самооценката и да внуши чувство за превъзходство.

Физически свойства

Топазът е със стъклен блясък, със съвършена цепителност. Той е прозрачен. По твърдост отстъпва само на диаманта и корунда. Особено чувствителен е към слънчева светлина. Той може да изгори и напълно да загуби цвета си. За щастие, природната окраска е възстановима. Достатъчно е камъкът да се подържи няколко дни на тъмно. Почти у всеки кристал дъното е плоско. При триене и нагряване се наелектризира.

Според приетата номенклатура топаз е алуминиевият флуорен силикат. Като примеси в него се срещат калий, калций, магнезий, желязо, хром, натрий, титан, ванадий.
Цветът варира – безцветен, небесносин, воднопрозрачен, розов, златист, винено-жълт, небесносин, светлозелен. От най-голяма ценност са небесносините и винено-жълтите топази. От продължителното въздействие на слънчевите лъчи, при ултравиолетово и радиоактивно облъчване, при нагряване оцветяването избледнява и постепенно изчезва или цветовете се променят и усилват. Понякога имат секторно оцветяване.

Магичната красота на топаза

На пръв поглед грубото парче минерал при обработка разкрива своята уникална красота

Топазът кристализира в ромбичната сингония и образува призматични кристали като върхът му е с изобилие от стени и и надлъжна щриховка. Хабитусът му се изменя в различните находища. Розовият кристал луминисцира в бледо кафеникаво, жълтият – в бледо оранжево. Термолуминисценцията е най-ефективният метод за разграничаване на природните от изкуствените камъни. В топазите доста често има газови, течни и смесени от двата вида включвания, концентрирани в пукнатини и отделни мехурчета. Има и минерални включвания, които са различни за различните находища.

При обработката на топаза задължително се внимава за цепителността. Обикновено долната страна се фасетира степенчато, а горната – брилянтно, често като овал или панделок. Използва се и клиновидно фасетиране . Топазите с повече включения се фасетират като кабошони. Може да се изрежат и да се получат топазови камеи.

Форми, в които се намира: образува призматични кристали. Те винаги са много големи.Известни са находки с маса от 60—80 кг., а през 1965 година в Украйна е намерен такъв с маса 100 кг.

Ръбовете на призмата обикновено са малко на брой, а в горната си част са разнообразни.

Истински топази и копия

Най-често от всички се срещат жълтите камъни, но с този цвят тяхното разнообразие не се ограничава. Минералът може да бъде безцветен, светлосин, розов, червен, виолетов, кафяв, златисто-жълт и розово-жълт. Най-редките и ценни са розовите топази. Те се добиват в Пакистан. Рядка разновидност на минерала се явява камъкът, обгърнат със сивкава «риза». На окраската на кристалите не влияе само техният химически състав и наличието на примеси, но и дефектите в структурата на атомната решетка.

Магичната красота на топаза

Топаз, добит от Скарду, Пакистан

Болшинството използвани в съвременната бижутерия топази имат облагороден цвят. Безцветните кристали се облъчват с безвредни лъчи докато получат кафяв цвят, след това се нагряват и топазът става син или гълъбовосин.

Да се различи камък с естествен цвят от обработения е много трудно даже и за специалисти. Основният външен признак за това, че над оцветяването е поработено, е наличието на излишно наситен, «химически» цвят. Природните кристали имат топла и мека разцветка. Ако в бижутата е вложен син или светлосин топаз, то по-скоро този камък е бил подложен на обработка. Недостатък на изкуствено получения цвят се явява неговата неустойчивост и обезцветяване в течение на времето.

Често за топаз минават по-евтините разновидности на цитрините. «Бохемският», «индийският», «испанският» топаз, раухтопазът нямат общо с истинския минерал. Това са просто опушени камъни. Така светлосиният топаз прилича на аквамарин и цирконий, чаеният – на турмалин и цирконий, безцветният – на планински кристал.

Магическият топаз

Цитринът често се асоциира с топаз и се използва за фалшифициране

Само опитен ювелиер може да направи разлика между истинския топаз и фалшификата. Обикновеният купувач може само да провери твърдостта на камъка. Той е по-твърд от кварца и по него не остават драскотини. При прикосновението на камъка с топла кожа се усеща хладина. Това явление е обусловено от ниската му топлопроводимост. Натуралните топази имат пукнатинки, незначителни примеси и други дефекти. Изкуствените камъни са идеални по форма и структура.

Топазът се остенява (фасетира) по няколко начина: изумрудено, брилянтово, кабошоново, овално и фантазийно.

Често се прави резба по камъните. Те украсяват гривни, пръстени, висулки, обици, колиета. Цената на топаза зависи не толкова от неговото тегло, цвят и прозрачност на камъка, но и от качеството на неговата обработка. Камъните трябва да се пазят от температурни скокове и от удар по посоката на разцепване.

Видове топаз

Изначално природният топаз е прозрачен и безцветен, обаче се намират и камъни, които поразяват със своето разнообразие от оттенъци. Всевъзможните цветове се получават за сметка на различните примеси в състава на минерала – жълти, сини, светлосини, розови и червени. Съществуват полихромни минерали, които имат няколко цвята едновременно. Такава рядка окраска не обяснява не само с химическия състав, но и с различия в кристалната решетка на камъка, която пречупва светлината по определен начин, което придава необичаен ефект.

Изложен на слънчевите лъчи, топазът губи своя цвят и избелява. Повечето добити камъни са били безцветни. Те обаче са били подложени на топлинно въздействие, което позволява да се придаде на минерала наситен син цвят. Именно така са получени и кристалите с този особен цвят.
Множеството подвидове на топаза се отличават не само със своя цвят, но и по свойствата си.

Жълт топаз

Окраската на този вид камък има разнообразни оттенъци – от златисто до кафяво. Тази разновидност е била прочута в Древна Индия. Именно там са открили и неговите лечебни свойства. Индийците са разбрали, че камъкът прави човека много по-спокоен отколкото му е присъщо, позволявайки му да смекчи емоциите си и да внесе равновесие и хармония в душата си. Той също така регулира работата на черния дроб и ускорява обмена на веществата. Бижута с този камък защитава от психически разстройства. Що се касае до магическите му свойства, амулети с жълт топаз помагат да се разкриват лъжи и заговори.

Магичната красота на топаза

Златистият топаз пресъздава нюансите и отблясъците на слънцето.

Златист топаз

Златистият топаз се отнася към групата на жълтите на цвят камъни. Той има и същите характеристики и свойства, както описаната по-горе разновидност.

Розов топаз

Тази разновидност на минерала се оценява най-високо, наред с червените топази. В Индия са уверени, че розовият камък е способен на вълшебства. Той има магическата способност да възвърне загубена надежда, да отслаби тъжните и горчиви преживявания и да помогне за справяне със стреса.

Безцветен (бял) топаз

Магичната красота на топазаНай-разпространени в природата са безцветните топази. Те се срещат на всички континенти, често във вид на огромни кристали. Тъй като се отличават с високи показатели за пречупване на светлината и дисперсия, фасетираните камъни не представляват голяма ценност за ювелирите. Той обаче има редица лечебни свойства. Смята се, че белият топаз умее да укрепва имунитета и нервната система на човека, че благоприятно влияе върху неговото емоционално състояние. Амулети от бял топаз са прекрасно защитно средство.

Магичната красота на топаза

Мистик топазът е изключително ефектен камък, който поразява с разнообразие от цветове

Освен това камъкът се използва за съхраняването на яснотата на мисълта.

Мистичен топаз (мистик топаз)

За да придобият по-голяма красота, безцветните топази понякога се покриват със специално метално покритие (титан, злато), които образуват на повърхността невидима мрежа с удивителен блясък на дъга. Такива топази се наричат мистик или топаз-дъга. Обаче свръхтънкото покритие може да се повреди, постепенно се изтърква и тогава камъкът губи придадения му необичаен вид.

Опушен или раух топаз
Магичната красота на топаза

Раухтопазът е опушен кварц, но се харесва заради благородния си вид

Този камък няма отношение към топазите, въпреки своето наименование (някъде го пишат и слято, както е в немския език – раухтопаз). Той всъщност е само една от разновидностите на кварца, която – благодарение на необичайния си цвят, се отнася към групата на топазите по грешка. Обаче името се е запазило и утвърдило и по-късно е залегнало в търговските класификации.

Смята се, че раухтопазът влияе благотворно на съня, а освен всичко подпомага да се видят пророчески сънища. Той успокоява и неутрализира стреса, помагайки да се тушират негативните емоции. Този камък въвежда човека в медитативно състояние, затова не се препоръчва на прекалено мечтателни натури – тях ще ги отдалечи още повече от реалността.

Императорски топаз Империал

Думата «императорски» в наименованието означава, че даденият топаз е добит в рудник в Бразилия и има някои характеристики, които го отличават от минералите, намерени на други места по света. От 1730 година насам така се наричат висококачествените камъни, отлично пригодни за бижутерията, които се добиват в областта Оро Прето. На тези места се добиват топази с различна големина и цвят, но не всички могат да носят гордата титла «императорски».

Магичната красота на топаза

Самородно парче императорски топаз, което показва всички възможни нюанси на благородния кристал

Бижутерите смятат за признак на съвършенство розовият оттенък на камъните, затова някои от тях причисляват розовите топази към императорските. Впрочем това не е най-разпространеното мнение, защото повечето търговци наричат императорски само и единствено минералите с жълт и кехлибарен цвят, други прибавят и виолетовите и лилавите. Всичко това се дължи на противоречивата информация какво точно е императорски топаз, а недобросъвестните търговци се възползват, опитвайки се да продават топази от други континенти за императорски. Днес се продават и натурални, и изкуствени императорски топази.

На този вид топаз се приписват много свойства, включително лечебни и магически. Вярва се, че връща жизнената сила и удължава живота на този, които го носи. Освен това усилва умствените способности и укрепва мъжката полова мощ.

Син топаз


Минералите със син цвят се получават по изкуствен начин, прилагайки се специална термообработка. На бижутерийния пазар сините топази обаче са изключително ценни и харесвани и имат дори специални търговски наименования. Свойствата на сините са същите като на светлосинята (небесносиня) разновидност.

Небесносин топаз


Светлосиният камък изглежда царствено и е най-изисканата разновидност на топаза. Вярва се, че той прави стремежите на човека по-възвишени и не търпи фалшивите личности, които не умеят да бъдат себе си. Също така може да служи за талисман на тези, които търсят някаква информация, които разследват истината и разплитат сложни дела. Мореплавателите вярвали, че светлосиният топаз обезпечава безпроблемно пътешествие и усмирява бурите. Относно лечебните му свойства, той лекува депресии, възвръща положителната настройка на личността, придава настроение, отваря очите за радостта, прави духа бодър и активен. Той се препоръчва при повишено кръвно налягане и астма.

Лондон блю топаз

Това е комерсиално наименование на синия топаз. Камъкът притежава особено остеняване и се цени високо в бижутерията. В Русия например такива камъни се срещат много рядко, но на Запад те се ползват с висока популярност.

Магичната красота на топаза

Зеленият топаз изчиства лоша карма и предпазва от отмъщение и проливане на кръв

Зелен топаз

Зеленият топаз е много рядък и затова се цени много от колекционерите. Камъкът с такъв цвят е естествен и се е образувал под въздействието на радиация.

Бижута с топаз

Бижутата с топаз са слабо познати в България и то напълно незаслужено, защото този скъпоценен камък има автентичен стил и стилно излъчване. Кристалът перфектно приляга както на по-нежни ювелирни образци, така и на по-обемисти скъпоценности.

Пръстен с топаз

Пръстените, увенчани с топаз, са толкова разнообразни, че трудно се поставят в обща категория. Първо, те блестят с всички цветове на дъгата заради разнообразните нюанси на скъпоценния камък. И второ, възможността да бъде обработен по най-различни начини, придава допълнително разнообразие.

Магичната красота на топаза

Пръстен с диаманти и три бели топаза, един изящен и много скъп образец на ювелирното изкуство

Магичната красота на топаза

Уникален пръстен 18 к. с императорски топаз, изработен от бижутера на звездите Мартин Кац

 

 

 

 

 

 

 

 

Магичната красота на топаза

Пръстен с 14 к бяло злато, украсен със син топаз и диаманти, Sparkle & Jade

Магичната красота на топаза

Годежен пръстен от розово злато и крушовиден бял топаз

 

 

 

 

 

 

 

 

Магичната красота на топаза

Ефектен пръстен с мистик-топаз, който струва само 49.99$

Магичната красота на топаза

Пръстен с London Blue Topaz, ръчна изработка

 

 

 

 

 

 

 

 

Обеци с топаз

Обеците с топаз са ювелирно изделие само за ценители, както и за дамите, които не парадират със скъпоценността на своите бижута. Факт е, че украшенията за уши са нежни и дискретни, но скромността им е само привидна. Истината е, че в повечето случаи те са скъпи и дори безценни, ако са уникати.

Магичната красота на топаза

Кралски обеци с капковиден безцветен топаз, които изглеждат абсолютно съвременни

Магичната красота на топаза

Изтънчени обеци с цитрин, който се представя за топаз

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Магичната красота на топаза

Обеци с London Blue Topaz, колекция на Konstantino

Магичната красота на топаза

18 карата бяло злато, което нежно обхваща винени, виненочервени и розови топази, дискретно подчертани от венец от диаманти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

История на топаза


Топазът е бил ценен от древни времена. Археолозите намират предмети с ритуално значение, направени от топаз, както и различни украшения. Знае се е, че този кристал се е ценял високо през Ренесанса и е бил популярен в Русия, където хората го познавали под името «тежка категория», дадено на минерала заради високата му плътност. Както свидетелства древната хроника «Махавамса», с топази са украсявали короните на много крале и султани от различни страни.

В Русия топазът е известен от XVIII век. Освен народното име «тежка категория», почти до средата на XIX век са го наричали и«сибирски диамант» – заради неговият блясък и красота. Обаче славата на «сибирския диамант» се оказала не особено дълга, тъй като мините, в които са го добивали — Прутовска, Кочевска и Трубевска, доста скоро били изчерпани и изоставени.

Магичната красота на топаза

Розов топаз и диаманти в брошка от 1890 година

Освен това някои топази може да бъдат видени в музеите. Там са запазени огромни кристали с впечатляващи размери и тегло, намерени в този естествен вид в земните недра. Най-малкият от крупните екземпляри тежи 10 кг и се пази в Санкт Петербург. Най-големият е цели 117 кг и е намерен в Украйна. Камъни с необичаен размер са откривани в Бразилия, където в музеите се съхраняват образци с тегло от 31.8 и 50.4 кг.

Известните топази

В Русия, в Диамантения фонд, се съхранява старинен испански орден «Златното руно», връхната част на който е изградена от пет големи бразилски топаза.
Прозрачен, пронизан от удивителни светлосини вътрешни сияния топаз — знаменитост (с тегло 2 кг 117 г), е описан в учебниците по минералогия. Той е намерен в Житомирска област в Украйна (Володарск-Волинското пегматитовополе) и е наречен «Академик Ферсман».

Топаз «Приказка» с тегло 2,2 кг също няма аналог в царството на минералите. Идеално прозрачното тяло на кристала съдържа флуорит, създаващ във вътрешността фантастичен пейзаж. Уникалният камък е оценен на 3 хиляди евро.

Един от безцветните топази много време се е считал за най-големият диамант и е наричан «Браганца». Той принадлежал на краля на Португалия и имал формата на кокоше яйце. Теглото му е било 1640 карата (около 328 г), а цената — 57 млн лири стерлинги. Камъкът е намерен в Бразилия, взет е за диамант и е вложен в кралската корона на Португалия.

В музея на Московския университет се пази грамаден кристал с цвят на морска вода. Дължината му е три инча, а ширината – около пет. Теглото на мурзинските топази (Урал) достигат пет фунта, а цената им – до няколко хиляди за всеки екземпляр.

Магичната красота на топаза

Кралски топази от Прусия, 19 век: комплект диадема, обеци, колие, нагръдник и гривна, изработени от злато, сребро, розови топази и диаманти

Фасетиран светлосин бразилски топаз – 5890 карата,е експониран в Чикагския музей по естествена история. В Британския музей има два уникални със своето фасетиране камъка. Единият е бразилски, с квадратна форма, фасетиран степенчато, без никакви дефекти с маса 644 карата. Вторият е по-едър и е фасетиран брилянтно овално. В тази колекция се съхранява още един топаз – необработен, с маса 3.6 кг. Кристалът е сплеснат, светлосин и със зонално разпределени наситени участъци.

Цейлонски топазов кристал е намерен в Чикаго. Там собственикът на един магазин използвал тежащият 6 кг камък, за да си подпира вратата. Естествено, той и не подозирал за невероятната ценност на материала, който мислел за стъкло.

Етимология

Не е съвсем доказано откъде произхожда името на топаза. Според една версия камъкът е наречен в чест на гръцки остров, където на него са попаднали моряци, претърпели корабокрушение – о.Топазос в Червено море. Според друга теория името идва от санскритска дума tapas, означаваща огън и топлина. Следователно в дадените местности са били намерени жълти и златисти камъни като огън. В търговията топазите често се наричат хризолити, саксонски, бразилски, индийски топази.

Месторождение

В природата са открити няколко находища на топази. Основните са в Германия, Бразилия, САЩ, Мадагаскар, Мианма, Австралия, Япония, Пакистан, Мексико, Русия, Украйна, Замбия и Нигерия.

Най-богатите и известни находища се намират в Бразилия, именно там се добиват огромни количества от ценните кристали. Там се намират и най-ценните разновидности – небесносините и червените. В Европа главното находище е в Германия. В планината Шрекенштейн се намират безцветни, златисти и зелени топази, които са получили отделно название в чест на месторождението си – саксонски диаманти.
На остров Шри-Ланка се намират безцветни и златисти топази.

Магичната красота на топаза

Бразилски розов топаз от 1804 година, принадлежал на кралската фамилия на Швеция

В Русия има две местонахождения – в Урал и в Забайкалието. Кристалите там имат най-разнообразни оттенъци.

Колко струва

Цената зависи от разновидността на минерала. Най-скъпи са тези с червен оттенък, розовите, небесносините и сините топази. Стойността на такива камъни започва от 300-600 долара за един карат. Жълтите и кафявите разновидности имат малко по-ниска цена, но не са евтини. Ако се говори за бижута, върху цената влияят още обработката и с какъв метал са обковани. Естествено златните бижута с топаз са по-скъпи от сребърните. По принцип по-големи и ценни камъни въобще не се влагат в обкови от по-евтини метали.

Разпознай фалшификата!

Топазът се ползва с популярност и има висока стойност, затова никак не е странно, че измамници фалшифицират такива камъни, опитвайки се да заработят по-големи печалби. Купувачът трябва да умее да разпознае натуралния камък от фалшификата. Най-простият начин за проверка е да се потърка камъка във вълнен плат. Ако той се наелектризира и към него се лепи хартия, значи пред вас стои истински топаз.

Натуралният минерал има висока твърдост и е способен да издраска повърхността на кварц или планински кристал, докато изкуствените нямат подобни свойства. Природните камъни за дълго остават студени. Затова подръжте камъка в ръка.

Магичната красота на топаза

Лондон блю топаз – хладна самодостатъчност и аристократизъм

Ако той веднага приеме човешката топлина, значи е изкуствен. Струва си да отбележим, че топазите в светли нюанси се фалшифицират много повече, отколкото по-редките разновидности.

Още нещо ценно ТУК: Значение, зодии и полза от камъка яспис. Жълт, зелен, далматински, тигров и другите видове.

Ако ви се намира разтвор на метилен йодид, може да пуснете топаза в него. Истинският ще падне на дъното на съда, а изкуственият ще се качи на повърхността. Природните образци като правило имат незначителни дефекти, цепнатини, докато изкуствените са идеално гладки.

Ако цветовете на кристала са наситени и ярки, те показват нуждата от внимателно проучване.В природата няма камъни с отровни оттенъци, истинският минерал е със спокойни, нежни тонове, затова прекалената яркост е признак за фалшификат.

Талисмани и амулети

Магичната красота на топаза

Защитната сила на топаза е по-голяма, ако е по-малко обработван

Бижутата с топаз се използват и като талисмани и амулети. Вярва се, че носенето на такъв камък привлича успеха и подпомага благоприятния изход от всякаква ситуация. По отношение на професиите, топазът покровителства учените, предприемачите и пътешествениците. Също така той помага за успех в кариерата и на професионалното поприще, както и за спечелване на по-висока позиция, длъжност или ново работно място с по-висока заплата.

Амулет от топаз, носен на голо, подпомага забременяването и износването на здрав плод, а при мъжете се използва срещу импотентност.

Талисман от топаз успокоява и смекчава гнева. Той въздейства от разстояние и на околните на притежателя му хора, като им възвръща равновесието и придава емоционална стабилност. Затова ще ви трябва такъв талисман, ако ви предстои разговор с началството, тъй като той ще създаде максимално благоприятна среда за разрешаване на неприятни ситуации, проблеми и конфликти.

Смята се, че червеният и розовият топаз може да помогне в любовните работи и да пробуди романтично настроение.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: