Титанобоа – мистерията на гигантската змия обитавала праисторическа Колумбия

Със заглавие „ Чудовищната змия – Титанобоа ”, е направена изложба от Смитсъновия институт в Природонаучния музей в САЩ. Ето как е открита!

Може да не искате да прочетете за това плашещо същество, ако страдате в някаква степен от опихиофобия или дори, ако сте на път да отидете на къмпинг. Находките от вкаменелости на Титанобоа показват, че това е най-голямата змия в света. Тя е живяла по време на Палеоценската епоха според еволюционната теория, преди около 60 милиона години. Според теорията на креационизма, базирана на библейския доклад и библейското летоброене, змията е живяла през вековете преди потопа от 6000 г. пр. Хр. до 4400 г. пр. Хр.

Изображението на огромната праисторическа змия, която се плъзга около Южна Америка, все още е ужасяващо. Досега южноамериканската страна Колумбия има единствените вкаменелости от огромната змия. Чрез тези няколко вкаменелости палеонтолозите са могли да преценят размера на това праисторическо създание. Тази оценка е била използвана, за да се създаде модел за живота на титанобоата, която е била изложена през 2012 г. в Grand Central Terminal на Ню Йорк като промоция за документалния филм на Смитсъновия институт, озаглавен Titanoboa: Monster Snake – Титанобоа: чудовището змия.

Титанобоа

Титанобоа просто означава „титанова боа“ и е подходящо име за тази праисторическа змия. Според оценки, направени от палеонтолозите, тя може да е нараствала до дължина между 12,8 метра и 14,9 метра и тежала до 1100 – и дори над 1250 килограма. В допълнение, най-дебелата част от тялото на змията се смята, че е имала диаметър от 0,9 метра – 1 метър.

Изложбата "Titanoboa: Monster Snake" от Смитсъновия институт за чудовищната Титанобоа в Природонаучния музей в Ню Йорк

Изложбата „Titanoboa: Monster Snake“ от Смитсъновия институт за чудовищната Титанобоа в Природонаучния музей в Ню Йорк

За сравнение анакондата, една от най-големите змии днес, е известно, че достига дължини над 6 метра и тежи повече от 227 кг. Титанобоата очевидно е гигант в сравнение с най-големите змии, които имаме днес.

Откриване на гиганстката праисторическа змия Титанобоа

Прешлен на 17-крак на съвременната анаконда – джудже в сравнение с гигантската Титанобоа

Прешлен на 17-крак на съвременната анаконда – джудже в сравнение с гигантската Титанобоа

Откритието на Титанобоа е направено през първото десетилетие на 21 век в Cerrejón (Церехон), въглищна мина в северната част на Колумбия. Кампанията, която е довела до откриването, започва през 1994 г., когато колумбийският геолог Хенри Гарсия откри неизвестна вкаменелост, която той нарече „Petrified Branch“ и го постави в изложбата на въглищната компания.

Титанобоа с дирозавър и костенурка. ( Джейсън Бурк / Университет на Флорида )

Титанобоа с дирозавър и костенурка. ( Джейсън Бурк / Университет на Флорида )

През 2003 г. колумбийски студент по геология под името Фабиани Херера е бил в Cerrejón за полево пътуване, когато открил вкаменени растителни останки. Тъй като районът не е бил изследван преди това от палеонтолозите, скоро е организирана експедиция. Един от изследователите, поканени да се присъединят към експедицията, бил Скот Уин, куратор на изкопаеми растения в Националния природонаучен музей на Смитсъновия институт.

Уинг разбрал, че вкаменелостта на Гарсия не е от растение. Той изпратил снимки от него на друг експерт – Джонатан Блох, палеонтолог от Университета на Флорида. Блок идентифицирал вкаменелостта като част от лицевата челюст на земно животно. Това е било вълнуваща новина, тъй като в този район на Южна Америка преди това не са били намерени вкаменелости от сухоземни гръбначни животни от Палеоценската епоха. Смята се, че повечето вкаменелости от такива животни се намират на площадката и това се оказва вярно.

Идентифициране на огромната змия

Титанобоа в схватка с крокодил

Титанобоа в схватка с крокодил

Едва през 2007 г. обаче беше е бил идентифициран гръбнакът на титанобоа, когато се проверява пратка от вкаменелости, означени като „крокодил“. Когато това откритие е било направено, са проведени нови експедиции с надеждата да се открият повече прешлени на това животно. В крайна сметка са събрани общо 100 змийски прешлени от 28 животни. С прешлените палеонтолозите са могли да направят оценки за размера на праисторическата змия.

През 2012 г. бе направено друго важно откритие за Титанобоа. Този път е открит череп на змията. Такава находка е изключително рядка, тъй като змийските черепи са много крехки и обикновено се разпадат след като животното умре.

Една от особеностите на този череп е, че тя е опаковала зъбите си, дори повече от съвременните змии боа. Това е довело експертите да спекулират, че Титанобоата е специализиран рибар. И все пак, като се има предвид размерът ѝ, Титанобоата е можела лесно да се бори с праисторически костенурки и крокодили, които са живеели в същото местообитание като тази змия.

Артистично представяне на праисторическата гигантска Титанобоа.

Артистично представяне на праисторическата гигантска Титанобоа.

С тези по-късни открития са създали модела за живота на Титанобоата през 2012, изложен в Grand Central Terminal на Ню Йорк, за да популяризират документалния филм “ Смитсъновианската Титанобоа“.

Титанобоа – мистерията на гигантската змия обитавала праисторическа Колумбия
4.8 (96%) 5 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *