Тайнствената мумия на Майхерпери и гробницата му пълна със съкровища

Не е напълно изяснено кой е бил Майхерпери, но гробът създаден в негова памет с интересната му мумия, е едно от най-загадъчните места в Долината на царете

Тайнствената мумия на Майхерпери е толкова добре запазена, че почти изглежда, че човекът спи спокоен сън. Той е бил египетски благородник от нубийски произход, погребан в Долината на царете, но животът му е пълен с тайни. Мумията е била отворена на 22 март 1901 г. Първият човек, който видял лицето му векове по-късно, е бил Джордж Дареси (Georges Daressy) – френски египтолог.

Дареси е бил завладян от състоянието на запазването на мумията. След като извади манията от нейната маска, той видял красивото лице на млад мъж, който е изглеждал повече нубиец от другите умрели хора, чиито погребения вече бяха открити в Долината на царете. Макар че процесът на мумифициране и естественият облик на кожата не бяха ясни, с времето изследователите са стигнали до извода, че Майхерпери (ил Майхерпри) трябва да е бил нубиец. Виктор Лорет вярва, че останките са от погребението на кралски принц, живял по времето на 18-та династия.

Гробница пълна с съкровища

Гробницата е локализирана от Виктор Лорет през 1899 г. Тя е открита между гробницата на Аменхотеп II (KV35) и нишата (KV13). Тя е открита сравнително не отдавна в преди около 100 години и съдържа много ценни артефакти, но никога не е привличала много вниманието на изследователите. Гробницата е малка шахта с погребална камера, която е без декори и е подобна на другите гробници от хора с не-царски произход в долината.

Снимка на Виктор Лорет до тайнствената мумия на Майхерпери

Снимка на Виктор Лорет до тайнствената мумия на Майхерпери

Когато Лорет отворил гробницата, мумията все още се е намирала в два ковчега. Тялото е ограбено още през древността. Повечето от скъпоценните бижута и амулети са изчезнали и много части от оборудването са били счупени. Въпреки това, броят на откритите обекти е бил впечатляващ. Екипът от археолози открил артефакти, които били изключително подобни на тези, открити в гробницата на Юя и Туя, родителите на легендарната кралица Тия, съпруга на Аменхотеп III.

Книгата на мъртвите в гробницата на Майхерпери, 18-та династия.

Книгата на мъртвите в гробницата на Майхерпери, 18-та династия.

Крадците, които са влязали в гробницата скоро след погребението, са откраднали без ленено покривало, облекло, скъпоценни камъни и бижута. Останали са обаче много неща, включително: великолепният папирус с надпис и портрет на собственика, Книгата на мъртвите, растителни останки, хляб, месни стави, каменни и грънчарски съдове, гонник, четири малки уплътнения, два колана за кучета, две опори, седемдесет и пет стрели, два колчана, кутия за игра и игрални фигури, погребални урни, легло на Озирис, обеци, гривни, мъниста, части от огърлица, амулети и паметна плоча за балсамирането.

Изометричен план и изображения в гробницата на тайнствената мумия на Майхерпери на височина KV36, взет от 3D модел.

Изометричен план и изображения в гробницата на тайнствената мумия на Майхерпери на височина KV36, взет от 3D модел.

Мумията е открита в два антропоидни ковчези и с външния дървен храм. Изследователите са открили и трети антропоиден ковчег, който не е бил използван. Има няколко теории за това, но най-популярната казва, че ковчегът е твърде голям, за да се е използван като един от пълните комплекти ковчези.

Младият човек е умрял, когато е бил едва на двадесетте си години, но изглежда, че е бил важна личност. Той бил погребан до владетеля и бащата на Тутмос IV, като изследователите приемат, че той е живял в периода, когато синът на Аменхотеп II е бил фараон.

Най-мистериозната част от историята на мумията е свързана с картушовете ( декоративна табелка с надпис, орнамент във формата на свитък), открити в гроба. Лентов лист от гробницата носи картуша на Хатшепсут, но изследователите вярват, че гробницата принадлежи към по-късен период.

Забравената история на благородния нубиец

Повечето от детайлите, свързани с живота на мумията, са несигурни. Въпреки това, фактът, че е погребан в долината на царете, подсказва, че той е много важен човек. Според някои изследователи той е живял по време на управлението на Тутмос IV, син на Аменхотеп II. Някои изследователи също така спекулират, че Майхерпери е син на наложница на фараона – една жена от нубийците, които живеят в харема.

Името „Maiherpri“ означава „Лъвът на бойното поле“. Изследователите прочетоха заглавията му като „Дете на детската стая“ и „Фен-носител от дясната страна на краля“. Това означава, че той е много важен човек на съд, но все още не е ясно кой е той. Очевидно е израснал в детската градина и може би е бил подготвен да бъде един от владетелите на васалската територия. Въпреки че Майхерпери бил млад, когато умрял, има смисъл да отбележим, че второто от споменатите заглавия е било използвано от покоите на Куш по време на периода на Новото царство.

Неразбраната мистерия на кралското момче Майхерпери

Тайнствената мумия на Майхерпери и гробницата му пълна със съкровища

Тайнствената мумия на Майхерпери и гробницата му пълна със съкровища

Преди няколко десетилетия френски египтолози предложиха, че Майхерпери е син на Хатшепсут и нейния любовник Сененмут, архитект и държавен служител. Всъщност не е ясно каква е връзката между жената фараон и нейния служител, но много изследователи вярват, че имат силна романтична връзка. Предложението, свързано с възможната кръвна връзка на двойката с Maiherpri, не бе потвърдено от изследователите, работещи върху документи, свързани с Хатшепсут. Въпреки това, историята на жената, която е управлявала Египет, все още е пълна с пропуски.

Гастон Масперо, един от най-известните египтолози през 19 век, предполага, че собственикът на гробницата KV36 е кралски син на черна кралица, след като е извършил аутопсия върху мумията. Той обаче може да е бил син на друг фараон.

Гробницата KV5 - най-голямата в Долината на царете, която се намира само на 70 метра от гробницата на Тутанкамон.

Гробницата KV5 – най-голямата в Долината на царете, която се намира само на 70 метра от гробницата на Тутанкамон.

Без значение кой наистина е бил Майхерпери, гробът създаден в негова памет, е едно от най-интересните и загадъчни места в Долината на царете. Изследователите вярват, че бъдещите ДНК тестове и други изследвания, които позволяват свързването на много мумии с техните забравени семейства, ще помогнат да се отговори на някои от въпросите за историята на младия мъж нубиец.

Тайнствената мумия на Майхерпери и гробницата му пълна със съкровища
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *