Нашето Слънце поднесе огромна изненада на науката, след като се оказа, че короната му е значително по-голяма от предполаганото до момента

Откритието е направено от група астрономи, работещи със слънчевата обсерватория „STEREO“ на НАСА, изстреляна през 2006 г. Това са две еднакви слънчеви обсерватории – „STEREO-A“ и „STEREO-B“, намиращи се на различни места в околоземна орбита, за да наблюдават нашето Слънце и неговите изригвания триизмерно.

слънце

Нашето Слънце поднесе огромна изненада на науката, след като се оказа, че короната му е значително по-голяма от предполаганото до момента

Получените от двете космически обсерватории данни изненадващо разкриват, че слънчевата атмосфера, представляваща видимата повърхност на нашата звезда, е значително по-голяма от смятаното досега, достигайки до около 10 млн. км над повърхността.

Короната на нашето Слънце представлява най-външният и силно разреден слой на слънчевата атмосфера, простиращ се на разстояние, което е равно на десетки слънчеви радиуси. Частиците там преодоляват гравитационното поле и пораждат слънчев вятър, тъй като температурата в самата корона достига 1 – 2 млн. К. Слънчевата корона може да бъде наблюдавана само по време на затъмнение.

нумерология

Откритието, че короната на нашето Слънце е по-голяма от предполаганото досега, е от голяма важност за планираната през 2018 г. мисия „Solar Probe Plus“, чиято главна цел ще бъде да разкрие някои от големите и добре пазени тайни на най-близката до нас звезда.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: