Студент от Шумен откри нов астероид

Сунай Ибрямов откри непознато и опасно космическо тяло

Българин е откривател на най-новия астероид на космическата карта

Сунай Ибрямов е откривателят на небесния обект, който към този момент носи временното наименование 2011 FY16 и заема място в съществуващия астероиден пояс между Марс и Юпитер, съобщава Агенция Блиц. Младежът е студент в четвърти курс в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“.

До своето откритие Сунай достигнал по време на кампанията „Пан-Старс”, чиято основна задача е била именно търсенето на нови астероиди. В нея участие по правило взимат голям брой ученици и студенти от цял свят, които се интересуват от случващото се извън пределите на нашата планета и които биха желали да открият астероид, преминаващ в близост до Земята.

На 31 март пристигнало съобщението, с което директорът на програмата проф. д-р Патрик Милър поздравява младия учен за направеното от него отркритие. Допълва, че астероидът 2011 FY16 е разположен на 2,8 астрономически единици от Слънцето. Той се намира в наклонено положение, а орбитата му е под 8-градусов ъгъл.

Наблюдения през следващите няколко години ще дадат повече информация за разположението и размерите на астероида, а когато е изчислена и точната му орбита, гордият студент Сунай Ибрямов ще може да даде своето предложение за това как да бъде наречен астероидът.

Браво, Сунай, ти си доказателство за бързия ум на българската младеж!

Студент от Шумен откри нов астероид
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *