Срещу автоимунни заболявания – нов тип терапия от италиански учени

Разработиха нов терапевтичен подход за възпалителни и автоимунни заболявания, чрез използването на нановезикули, получени от мезенхимни стволови клетки

Откриха нов терапевтичен подход за възпалителни и автоимунни заболявания, основаващи се на употребата на нановезикули, получени от мезенхимни стволови клетки.

Статия със заглавие „Нановезикулите получени от мезенхимни стволови клетки, блокират трафика на Т-лимфоцитите и експериментално инхибират автоимунен енцефаломиелит“ е публикувана в престижното списание Nature. Тя е международна референтна точка както за основните изследователи, така и за лекарите специалисти.

Изследването във Верона, беше под надзора на екипа, координиран от Бруно Бонети, директор на комплексната оперативна единица „Неврология А“ на интегрираната болница в град Верона, професор по неврология към Катедрата по неврологични и биомедицински науки и на работата на Андреа Сарбати. Алесия Фаринацо от същия отдел и Стефано Ангиари от Катедрата по медицина споделят позицията на първия автор на изследването, пише meteoweb.eu.

Лимоните съдържат нановезикули, които допринасят за ефектите срещу рак и автоимунни заболявания

Лимоните съдържат нановезикули, които допринасят за ефектите срещу рак и автоимунни заболявания

Те също така си сътрудничат с Габриела Константин, Силвия Души и Серена Руджери от Катедрата по медицина и Рафаела Мариоти, Ермана Турано, Едуардо Бистафа и Роберта Бонафеде от Катедрата по неврологични, биомедицински и движещи науки. В повечето случаи терапиите, които се предлагат при пациенти с автоимунни заболявания, могат само да забавят прогресирането на заболяването, без да могат да псотигнат лечение.

Научното откритие на Университета в Верона има важен принос за идентифицирането на иновативни терапевтични подходи и има потенциал да се приложи към автоимунни заболявания като множествена склероза, системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит, псориазис, инсулинов диабет – зависим.

Изследването се фокусира върху използването на терапия на базата на нановезикули (nanovescicole ит.), новаторски подход, основаващ се на способността на такива структури да транспортират и освобождават терапевтични молекули, произхождащи от стволови клетки. Новата нановискукуларна терапия е способна да предотврати образуването на възпалителни огнища и последващото увреждане на тъканите в централната нервна система при автоимунен експериментален енцефаломиелит, който представлява най-използвания модел на множествена склероза.

„Факторите, предизвикващи тази патология, не са известни със сигурност – обясняват изследователите -но многобройни клинични и експериментални доказателства показват, че в основата има реакция на имунната система, която идентифицира като мишена на своите лимфоцити лигавицата на невроните, миелина, като по този начин компрометира способността му да провежда електрически импулси в мозъка.

Инфилтрацията на имунните клетки, наречени Т-лимфоцити в мозъчната тъкан, е свързана с появата на клинични и патологични признаци на дисфункция на централната нервна система, типични за множествена склероза. Изследването на scaligera показва, че лечението с нановезикули инхибира активирането на Т-лимфоцити (измерени като пролиферация и освобождаване на възпалителни медиатори), които са критични патогенетични фактори в развитието на автоимунните заболявания „.

Чрез използването на усъвършенствани техники за интравитална микроскопия екипът също така показа, че нановезикулите блокират миграцията на циркулиращи лимфоцити в мозъка, основен процес за развитието на множествена склероза.

Изследователите поясняват, че във всички възпалителни заболявания първите движения на имунния отговор се изразяват в миграцията на циркулиращи имунни клетки, наричани също бели кръвни клетки или левкоцити, от кръвоносните съдове в тъканите, където се развива патологичният процес. В случай на възпалителни заболявания, които не се дължат на инфекции, като например автоимунни заболявания, възпалителният процес и миграцията на левкоцитите вече не играят роля на защита на организма, а критична патологична роля, причиняваща значителни увреждания на тъканите.

Срещу автоимунни заболявания като множествена склероза и други - нов тип терапия от италиански учени с нановезикули

Срещу автоимунни заболявания като множествена склероза и други – нов тип терапия от италиански учени с нановезикули

Те обясняват, че всъщност автоимунните заболявания се дължат на „грешка“ на имунната система, която насочва собствения си офанзивен потенциал срещу собствените тъкани на тялото, а не срещу инфекциозните агенти. Това води до сериозно увреждане на тъканите, което води до развитие на различни заболявания в зависимост от органа и засегнатата тъкан. По този начин инхибирането на трафика на левкоцити представлява много мощен терапевтичен подход при автоимунни заболявания и използването на терапия с нановезикулите може да предотврати навлизането на вредни левкоцитни клетки в тъкани, насочени от имунната система.

През 2015 в medicalnews.bg бе публикувано, че в САЩ, разработват нановезикули, които атакуват раковите клетки. Това са много малки мехурчета с нано размери, които се пукат, когато достигнат раковите клетки.

Срещу автоимунни заболявания – нов тип терапия от италиански учени
5 (100%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *