Ясновидката Маг Джиляна, гадател

Гръбначна болница е модерно здравно заведение
В Гръбначна болница ще открият истинската причина за вашата болка в гърба

Спинална стеноза: Възможно ли е гръбначният стълб да се задушава?

Отговор на този въпрос дават специалистите от единствената специализирана болница на Балканите СБАЛ „Гръбначен център“.

Въпреки че терминът “стеноза” идва от гръцки и означава “задушаване”, спиналната стеноза има малко общо със задушаването.

Това заболяване представлява стеснение на гръбначно-мозъчния канал в някой от диаметрите му (спинална стеноза) или на интербертебралните отвори (фораминална стеноза).

Около 75% от случаите на спинална стеноза възникват в областта на кръста. В повечето от тях стеснението води до компресия на нервните коренчета, което причинява болка в областта на кръста и/или долния крайник. Причините за стенозата могат да се крият както в изменения в дисковете, така и в самите прешленни тела. Не рядко тя е предизвикана и от “приплъзване” на един спрямо друг съседни прешлени (т.нар. спондилолистеза).

Стенозата може да причини болка в дадена област, може да засегне функцията на нервите, които контролират определени мускулни групи или получават информация за сетивността. В повечето случаи симптомите се влошават с течение на времето. При напредване на заболяването се появява слабост в крайниците и загуба на чувствителност. Може да се стигне до смущение на уринирането, дефекацията и половите функции (синдром на кауда еквина).

Гръбначна болница е модерно здравно заведение
В Гръбначна болница ще открият истинската причина за вашата болка в гърба

Най-честата причина за стенозата са дегенеративно-дистрофичните изменения на прешлените, обясняват специалистите от Гръбначна болница. Те се срещат нормално при възрастни хора. При спондилоартрозата например намалява хрущялната тъкан, която покрива костите в областта на прешленните ставички.

Това предизвиква дразнене на костта и образуване на остеофити (костни шипове). Освен това може да се наблюдава и намаляване на височината на междупрешленните (интервертебралните) дискове, което от своя страна води до хипертрофия на връзките и особено на жълтия лигамент.

Всеки един от тези процеси води до стесняване на пространството, в което са разположени нервните коренчета и до тяхното притискане. Според лекарите от Гръбначна болница, други причини за лумбална стеноза могат да бъдат: дискова херния, тумори, инфекции, различни метаболитни костни заболявания и др.

Ако консервативните методи на лечение не водят до подобрение, хирургическата намеса, може да остане единствената алтернатива за отстраняване на притискането на засегнатите нерви. Когато обсъждаме алгоритмите на поведение, на първо място мислим за миниинвазивните процедури, които са правят само в единствената специализирана Гръбначна болница на Балканите – СБАЛ “Гръбначен център”, намиращ се в сградата на Военна болница в София.

Вижте официалния им сайт: http://www.spine-center.bg/

За Чудеса.НЕТ

Георги Календеров е редактор в сайта Чудеса.Нет от 2006 година, когато е самото създаване на сайта.

Прочети още

Благоприятните свойства на плодовете на черната и бялата черница, богати на хранителни вещества, са много полезни за здравето

Плод на черна черница – лечебни свойства във фитотерапията

Благоприятните свойства на плодовете на черната и бялата черница, богати на хранителни вещества, са много …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *