Спасяват Земята с таблети от захар

Замърсяването на Земята с пластмаса отива в историята

Убийствено вредния за Земята нефтен продукт ще бъде заменен от лесно разградими изделия от захар – пише „България днес”. Спасяването на природата от екологичен срив е заслуга на група учени от университета на Северна Дакота в Съединените щати – отбелязва изданието. Експертите създават пластмаса от ново поколение, която само след 3 часа престой на слънчева светлина се разгражда напълно. Гениално простата, но изключително важна за човечеството находка е съставена от фруктоза – плодова захар, и молекули, които абсорбират светлината, наречени фототригери. Получената смес се загрява на определена температура, която след охлаждането си образува нов вид пластмаса – полимер, разяснява изданието.
Предимствата
„Само след 3 часа на слънчевите лъчи фототригерите се „отчупват” от веригата и остава само фруктозата, която е безвредна за морета, океани и Земята и може да се използва повторно при това” – обясняват американските учени.
„Продуктът, който сега използваме, се разгражда бавно, трупа се по сметищата и стои там стотици години. През това време изпуска химикали, които се пропиват в почвата и стигат до подпочвените води, и така на практика се трови цялата планета Земя. Ако го изгаряме, ще замърсим въздуха” – допълват още експертите.

Ново откритие ще спасява Земята от пластмасата

Ново откритие ще спасява Земята от пластмасата

Откритието на изследователите, тъй ценно за Земята, е публикувано в няколко научни списания. Техни колеги от най-различни части на света го определят като съвършенство в рециклирането.
„В съвременния свят пластмасата е навсякъде – от електрониката до мебелите, медицинските изделия, автомобилите. Тя играе важна роля в модерното общество и намирането на начин тя да стане биоразградима е от ключово значение за бъдещето на Земята” – твърдят експерти.
Недостатъците
За съжаление обаче продуктът на бъдещето не е перфектен. За разлика от нормалната пластмаса разработката на американските учени е неустойчива на външни влияния. „Никой не иска стола, на който седи в градината, да се разпадне под парещите лъчи на слънцето” – иронично подмятат скептици.
Все пак откритието на този етап успешно може да бъде приложено в електронните устройства, които в момента почти не се рециклират – отбелязват поддръжници на идеята за новия продукт.

Спасяват Земята с таблети от захар
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *