Животът и характерът на човека се определят от климата

Най-много поети се раждат през студените зимни дни, а физиците се пръкват напролет

Учените вече са убедени, че климатът и природните процеси контролират човешкия живот – от тях зависи раждането на гениите и злодеите, болестите, поведението и чувствата на всички нас.

Всичко в света е подчинено на цикли и ритми, ритъмът на нашия живот е изначално определен.

Ние се люлеем между студеното и топлото. Шестдесетте години на миналия век се смятат за начало на глобалното затопляне и това най-вероятно се отразява не само на състоянието ни, но и на способността на човек към творчество.

По тази причина „лириците” и „физиците” си сменят местата на всеки 50 години.

Например половин век в обществото сякаш доминира дясното полукълбо на мозъка, което отговаря и за изкуствата, а следващият половин век се пада на лявото полукълбо.

Статистиката показва също, че най-много поети се появяват през по-хладни времена, докато физиците “обичат” топлото. Учените разполагат не само с хипотези, но и с проверени факти относно някои циклични закономерности.

Известно е, че болните с шизофрения реагират на лунните приливи и отливи, а страдащите от сърдечносъдови заболявания са най-чувствителни към слънцето и периодите на неговата активност. Дори и при алкохолизма съществуват цикли – пикът на болестта се случва през горещите летни месеци.

С ПОВИШАВАНЕ НА СЛЪНЧЕВАТА АКТИВНОСТ СЕ ПОВИШАВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА И САМОУБИЙСТВАТА

Светлината, топлината и магнитните слънчеви излъчвания достигат в различни дози в различните кътчета на земното кълбо.

Колкото сте по-близо до Северния полюс, толкова по-силно се оказва магнитното влияние на Слънцето, затова северняците живеят сякаш под голяма преса от страна на Слънцето.

Това определя тяхното поведение, характер и особености. За тях е органично поведението да говорят малко. Те са по-бавни, тяхната нервна система просто не е приспособена например за темпераментни италиански скандали.

Всеки емоционален срив под северното слънце се преживява много остро и драматично. В иначе спокойната Финландия самоубийствата се повишават именно с повишаване на слънчевата активност.

Освен това повечето северняци страдат от недостиг на светлина и витамин D, който се нарича още витаминът на радостта.

Животът на южняците на пръв поглед изглежда лек, но те пък са по-малко издръжливи. Северняците са по-малко уязвими пред болести, освен това те лесно се адаптират, ако се наложи да се преместят в по-мек климат. Това им помага да правят кариера.

Нивото на престъпност също се влияе от климата.

Пикът на престъпленията се случва, когато нараства геомагнитната активност. А тя е пряко свързана със Слънцето. С една дума, основната причина за много беди в нашия живот е Слънцето. Още няма обаче точно обяснение защо човек желае и се стреми да наруши законите точно когато е под влияние на слънчевата преса.

ПРИ СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ СЕ СЛУЧВАТ НАЙ-МНОГО ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ И ИЗРИГВАНИЯ НА ВУЛКАНИ

По петната на Слънцето може да се предскаже каква ще бъде зимата например.

Колкото по-големи са те и колкото по-активно е Слънцето, толкова по-топло ще бъде на Земята. По статистика именно през тези периоди най-често се случват земетресения и изригвания на вулкани.

В днешно време ние живеем в период на активност на Слънцето.

Но е възможно в бъдеще, когато слънчевите петна станат по-малко, да преживяваме хладно лято и много люта зима.

Например периодът 1640-1700 година бил наречен малкият ледников период – през това време затихнали вулканите, нямало земетресения, но за сметка на това пък Европа буквално замръзнала, а някои части от Черно море се покрили с лед.

Топенето на ледниците е хамлетовският въпрос на нашия век. Действително ли ни очаква катастрофа? По мнението на много учени, в резултат на затоплянето нивото на Световния океан се покачва само с 8 см на столетие.

Животът и характерът на човека се определят от климата
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *