Сладък пипер – ползи за здравето и хранителни вещества

Огромните ползи за здравето от популярния сладък пипер се дължи на неговото богато съдържание на витамини и на някои от другите вещества

В Америка терминът „сладък пипер“ включва широк спектър от чушки с мек вкус, като харесваните чили (люти чушки), принадлежащи към фамилията на съдържащите капсаицин (capsicum) и от род със същото име Капсаицин Capsicum. Те са по същество с по-малко остра лютивост и са по-меки в ароматизацията, отколкото нашият основен лют червен пипер. Най-известните видове сладки пиперки са камбановите чушки, които се наричат такива поради тяхната форма на камбанария. Тези пиперки, които все още не са зрели, обикновено са с богати яркозелени цветове; обаче, те стават в жълто, червено, кафяво, оранжево, зелено и лилаво при узряването.

Друг сладък пипер с по-широка известност е червеният сърцевиден пимиенто, който е с червен пълнеж, намиращ се обикновено и в зелените маслини. Други видове сладки пиперки включват европейски сладък; жълт и бананово сладък, бананов пипер; камшика, която е извита и обикновено зелена на цвят, cachucha; и кубанелката, която е заострена и има цветове, които варират от жълто до червено.

Зелените и лилави сладки пиперки вкусват горчиво, докато червените, жълтите и портокаловите сладки пиперки имат по-сладък и по-плодов вкус.

Сладките пиперки, които имат научното име Capsicum annuum , също са включени в семейството растения ( Solanaceae ), заедно с патладжани, кайен чушки, лют червен пипер, картофи и домати. Те произхождат от Централна и Южна Америка преди много години преди да дойдат европейците, и са наречени „пипер“ от европейските колонизатори от Северна Америка.

Сладките чушки могат лесно да се купуват целогодишно, тъй като те не избират определен сезон, в който да растат. Те също така растат във всякакво време.

Списък на общите хранителни вещества в коментирания сладък пипер:

Алфа-каротен

Бета каротин

Бета-криптоксантин

Флавоноидният

Лутеин

Ликопенът

магнезий

Витамин А

Витамин В6 (пиридоксин)

Витамин В9 (фолат)

Витамин С

Витамин Е

Зеаксантин

Хранителни вещества в червения сладък пипер на 100 г:

Витамини

Бетаин         7.10 мг

Витамин A  49,254.00 IU

Витамин B1 0.33 мг

Витамин B2 1.23 мг

Витамин B3 10.06 мг

Витамин B4 51.50 мг

Витамин B5 2.51 мг

Витамин B6 2.14 мг

Витамин C  0.90 мг

Витамин E  29.10 мг

Витамин K1 80.30 мкг

Мазнини                                12.89 г

Мононенаситени мазнини     1.70 г

Полиненаситени мазнини     7.77 г

Наситени мазнини                  2.14 г

Минерали

Желязо       21.14 мг

Калий           2,280.00 мг

Калций     229.00 мг

Магнезий 178.00 мг

Манган         1.59 мг

Мед                0.71 мг

Натрий        68.00 мг

Селен            6.30 мкг

Флуорид        Няма данни

Фосфор      314.00 мг

Цинк              4.33 мг

Стероли

Фитостероли 175.00 мг

Аминокиселини

Аланин          0.64 г

Аргинин        0.89 г

Аспарагинова киселина      2.85 г

Валин            0.75 г

Глицин          0.78 г

Глутамин       2.26 г

Изолевцин     0.57 г

Левцин          0.92 г

Лизин             0.69 г

Метионин      0.20 г

Пролин          2.31 г

Серин             0.61 г

Тирозин         0.38 г

Треонин         0.49 г

Триптофан     0.07 г

Фенилаланин  0.61 г

Хидроксипролин  0.00 г

Хистидин      0.25 г

Цистин          0.23 г

Червените чушки имат повече витамин С от лимоните, а съдържанието на бета каротин е в пъти повече от зелените чушки.

Лечебни свойства на популярния сладък пипер

Сладките пиперки имат способности за борба с рака и повече за превенция. Съдържанието на ликопени е отговорно за предпазване от рак на шийката на матката, пикочния мехур, панкреаса и простатата, докато бета-криптоксантинът предпазва от опасност от рак на белите дробове.

Съдържанието на витамин Е допринася за поддържане на кожата здрава и блестяща, а косата да е дълга и също блестяща. Предпочитаният сладък пипер е добър и за зрението. Неговото съдържание на лутеин намалява риска от поява на катаракта и дегенерация на макулата в напреднала възраст. Сладките пиперки също допринасят за невероятно ясно зрение, което може да бъде полезно през нощта, когато очите трябва да се приспособят към малки количества светлина.

Сладките пиперки поддържат загубата на теглото. Съдържанието на капсаицин ускорява метаболизма, което кара калориите да горят по-бързо.

Системи за тяло, поддържани от сладките пиперки

Сладките пиперки са полезни за сърдечно-съдовата система. Съдържанието на пиридоксин и фолат помага да се понижат нивата на хомоцистеинът в организма, като по този начин се намаляват шансовете за сърдечно заболяване. Хомоцистеинът е аминокиселина и продукт от разграждането на протеиновия метаболизъм, който в големи количества е известен, че причинява сърдечни пристъпи и удари.

Сладките пиперки са добри за женската репродуктивна система. Съдържанието на пиридоксин и магнезий може да предотврати симптомите на предменструален синдром.

Сладките пиперки са добри за дихателната система. Те са подходящи случаи на респираторни проблеми като емфизем, астма, белодробна инфекция, възпалено гърло и кървене от носа.

Начини за използване на сладките пиперки

Огромните ползи за здравето от популярния сладък пипер се дължи на неговото богато съдържание на витамини и на някои от другите вещества

Огромните ползи за здравето от популярния сладък пипер се дължи на неговото богато съдържание на витамини и на някои от другите вещества

Сладките чушки могат да бъдат задушени печени, печени на скара или печени с всяка храна. За най-добри резултати ги включете в съдове, в които сте приготвили лимон, месо, аншоа, босилек, кайсии, кориандър, царевица, чесън, зехтин, лук, ориз, домати и оцет.

Сладките пиперки могат да донесат настроение в студените дни и нощи. Те могат да бъдат наистина хрупкави, в зависимост от това как ги готвите и можете да ги ядете още от чантата за пазаруване.

Включете се в нашата група във Фейсбук:
Сладък пипер – ползи за здравето и хранителни вещества
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *