СЕНЗАЦИЯ! Гробът на хан Аспарух открит!

Наш сънародник от Украйна се натъкна на гроба на хан Аспарух намиращ се на територията на завод в Запорожието

Иван Петрович Ангелов намери гроба на хан Аспарух по карта от 1930 година. Строителният инженер е потомък на български бежанци от Стара Загора, отишли в Украйна преди повече от 150 години. Нашите сънародници в Украйна са известни с названието таврийски българи. Инженера Иван Петрович Ангелов съвсем случайно намира един отчетен доклад, направен от украинеца археолог Владимир Автономович Гринченко. В този доклад той обявява през 1930 година, че научната експедиция, която ръководи е попаднала на невероятна находка. Учените докладват за откритието на гроба на хан Аспарух, трети по ред син на старобългарския владетел хан Кубрат.

Откритият храм бил намерен в малко селище в Запорожието , което в последствие се превръща в голям индустриален район. Съвсем скоро след направеното откритие украинският археолог е вкаран в затвора от диктатора Сталин. Там прекарва няколко години, а после е освободен. За съжаление Владимир Автономович Гринченко живее много кратко и не успява да докаже откритието си, като защити тезата, че там наистина е погребан основателят на Българската държава.

В намерения от Иван Ангелов доклад се споменава, че в царската гробница е открито стреме от злато и оръжие, което е обрисувано със знаци, каквито има по сабята на хан Аспарух.

В находката бил открит и лъв от злато, подобен по размер и форма, като на хан Кубрат. Сред историческите трофеи са открити множество метални, сребърни и златни предмети. Част от тях намерили място в различни музеи в Украйна, а други били изгубени или откраднати. Най-ценната от всички находки е голям Сребърен орел, на гърдите на когото със старобългарски руни стои надпис Исперих.

Иван Ангелов се свързва с дъщерята на починалия археоло, с намерението да научи нещо повече около разкопките. Така научава за картата на Гринченко, която намира, съхранена в Института по геология.

От тази карта строителния инженер разбира къде е точното място на гроба на хан Аспарух.  Само, че на историческото място в земята вече няма и помен от никакви археологически находки. То се намирало в двора на огромния завод Запорожкокс.

Според други археолози, сред които и българина Георги Костов там наистина се намира гроба на хан Аспарух.

През 2010 година с разрешението на украинските власти Иван Ангелов и други български родолюбци слагат на историческото място мемориална плоча с надпис. На нея пише, че археологът Владимир Гринченко е открил гроб на представител на рода Дуло.

Включете се в нашата група във Фейсбук:
СЕНЗАЦИЯ! Гробът на хан Аспарух открит!
4.2 (84%) 5 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *