Световният мрак, видян от един българин

Светът като че ли се носи с бясна скорост в непонятен мрак, където единствената обединяваща молитва е да не се блъснем в тъмното в някой твърде голям предмет

Тази апокалиптична картина на живота ни представя образно професорът по културна антропология Ивайло Дичев. Страшното и тъжното според него е това, че човечеството очевидно има тежък проблем, но не прави опити да се обедини и да го реши с общи усилия. Обществото се разпада на фейсбук- и туитър-групи, а политиците разиграват медиен театър. В глобалния свят или се спасяваме заедно – или заедно падаме в пропаст, е тезата на професора. И припомня класическтото сравнение на обединена Европа с велосипед: или караш напред – или падаш, щом спреш. Ситуацията в момента обаче е по-различна: велосипедът е спрял на ръба на дълбока пропаст и само някакво чудо го задържа да не се срути в нищото.

Ако все пак светът оцелее – какво ще е бъдещето му, разсъждава по-нататък изследователят на човешката същност . Натрупаните в момента негативни енергии биха могли да унищожат за миг резултатите от вековете на съзидание. Човечеството е на нокти от противостоянията: старите европейски държави гледат накриво новите, обвинявайки ги за връхлитащите икономически беди. Обратно: новите икономики са недоволни от старите заради двойните стандарти в междудържавните отношения, заради  по-щедрите социални системи, заради по-добрите позиции в световното разделение на пространствата. Малките държави са сърдити на големите заради нескриваните амбиции да доминират във всичко. Големите недолюбват “джуджетата”, защото новите правила им позволяват да блокират не един техен план. Европейците, които измислиха еврото, все по-настойчиво се дърпат от общата валута. Китай обаче я брани с мотива, че срутването й може да има катастрофални последици за целия свят. Ето го и българското лице в този колективен портрет на човечеството:  ние завиждаме на всеки за всичко. И докато чакаме да видим светлина в тунела, изливаме гнева си върху цигани и лекари.

Световният мрак, видян от един българин
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *