Ясновидката Маг Джиляна, гадател

Свети Иван Рилски
Свети Иван Рилски е покровител на българите

Свети Иван Рилски е покровител на българите

Свети Иван Рилски почитаме на 19 октомври

19 октомври е ден, в който свеждаме глава за почит към Свети Иван Рилски.

Свети Иван Рилски
Свети Иван Рилски е покровител на българите

Не само, защото той е покровител на българския народ, а може да се счита, че е един от най-големите духовници. Вярващите днес палят свещи за здраве, считат, че той ще ги закриля през годината.

Отшелникът от Рила бил особено скромен приживе и още тогава го наричали ангел или пратен от небесата. Всеки християнин днес следва да му отдаде нужното уважение. Неслучайно той е наричан Чудотворец, а тези, които са се уверили в силите му, могат дълго да разказват за въздействието на Свети Иван Рилски.

Той е основател на най-големия манастир в Рила, а и е патрон на будителите у нас. Лекарите също отбелязват тържество днес, тъй като Свети Иван Рилски е и техен “пазач”. Организацията на медиците започва да го чества от 1996 година, като всяка година на този ден се връчват и награди.

Още като бил млад, Иван копнеел да се посвети напълно на Бога, до 25 години той бил пастир, но все обръщал взор към Всевишния. Впоследствие му се удала възможност да се запише в манастира Свети Димитър. Там се обучава, чете и взима духовнически сан, осъзнавайки своята мисия.

Иван Рилски е изцерил хиляди хора, с които се е срещал в планините Витоша и Рила. Някои са свалили от раменете си прокобата на тежки болести, което е било немислимо за онова време. Ето защо Свети Иван Рилски става известен и зад граница.

Самият цар Петър първи проявява желание да се запознае с него, като за целта изминава цели 400 км от Велики Преслав до Рила. Искал да го дари със злато и плодове, но Иван избира смирението и не приема скъпоценните блага.

На трапезата днес е хубаво да присъстват питка, ядки и риба, като някои приготвят обреден шаран, с който молят Свети Иван Рилски да ги благослови със здраве.

Честит празник на всички българи!

За Лина Максимова

Прочети още

Какво се прави на Благовещение и какво не се прави? Какво се яде на Благовец и какво не се яде? Легенда, именници, молитва за Благовещение.

Какво се прави на Благовещение? Какво се яде на Благовец?

Какво се прави на Благовещение и какво не се прави? Какво се яде на Благовец …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *